Se pun prize. Staţii pentru maşini electrice, în centrul Clujului

Se pun prize. Staţii pentru maşini electrice, în centrul Clujului
Municipalitatea scoate la licitaţie studiul de fezabilitate pentru realizarea a două staţii de încărcare pentru automobile electrice.

Primăria clujeană a pornit demersurile pentru amplasarea a două staţii de încărcare a maşinilor electrice. Una va fi în parkingul de pe strada Moţilor, iar alta în zona parcării cu barieră din Piaţa Unirii, dar locul exact urmează să fie propus de proiectant. 

Municipalitatea a publicat caietul de sarcini pentru serviciile de proiectare şi elaborare a studiului de fezabilitate în vederea implementării proiectului. Conform caietului de sarcini, staţiile vor trebui să fie cu putere normală, cu putere înaltă curent alternativ şi cu putere înaltă curent continuu.

Criteriile minimale sunt cel puţin două prize, una cu încărcare rapidă şi una cu încărcare lentă. Cerinţele tehnice pentru staţii, potrivit caietului de sarcini: încărcare lentă şi rapidă, putere absorbită maximă şi posibilitate de achitare cu cardul şi cash. Societatea care va câştiga licitaţia pentru studiul de fezabilitate va trebui să formuleze şi prognoze şi analize privind dezvoltarea pe următorii cinci ani a domeniului autovehiculelor electrice şi să facă recomandări pentru municipiul Cluj-Napoca.

Ambiţiile Primăriei nu se opresc aici. „Vom solicita ca proiectele pentru noile parkinguri ale oraşului să conţină şi staţii de încărcare. Ne-am gândit să amenajăm staţii şi în garajele existente, însă în acest fel se pierde din spaţiu. E nevoie de loc pentru ca maşinile să poată parca şi încărca bateria", a spus viceprimarul Dan Tarcea. Va exista şi o limitare în timp. O maşină nu va putea sta la încărcat mai mult de două sau trei ore.

Primarul Emil Boc a propus, cu mai multe ocazii, ca maşinile electrice să poată circula pe banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun.

Specialiştii spun că investiția într-o stație de acest tip costă 3.500 de euro, dar ea poate să ajungă și până la 30.000 de euro pentru o stație Fast Charge, cu încărcare în 20 de minute.
La Cluj, în acest moment există cinci staţii de încărcare a maşinilor electrice. Prima a funcţionat cea de la Liberty Technology Park, apoi au fost amplasate şi la Romstal, Kaufland Mărăşti, Cora şi Lol et Lola Hotel. De asemenea, complexul hotelier Univers T a luat decizia de a amenaja în perioada următoare, în parcarea proprie, o staţie de încărcare.

Clujul nu stă prost, dar nici nu e lider naţional. La Timişoara există şase astfel de staţii, iar la Braşov şi Poiana Braşov, cinci. Bucureştiul este lider cu cele peste 30 de staţii de încărcare a maşinilor electrice.

Președintele Honda, Takahiro Hachigo, a prognozat anul trecut că mașinile electrice vor reprezenta până în 2030 două treimi din vânzările mondiale ale companiei. Conform unui studiu Bloomberg, până în 2025 mașinile electrice, acum foarte scumpe, vor costa cât cele cu combustibil fosil.

 

Comenteaza