Se redeschid restaurantele în Cluj-Napoca! Care sunt noile reguli

Se redeschid restaurantele în Cluj-Napoca! Care sunt noile reguli
| Foto: Marty Restaurants

Documentul ce prevede prelungirea stării de alertă în România schimbă regulile privind funcţionarea HORECA pe timp de pandemie. 

"Lucrurile sunt clare. Ieri s-a dat hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, care prevede că numai în cazul în care este peste 3 la mie de închid complet, între 2 şi 3 la mie se păstrează capacitatea de 30% deschisă a restaurantelor. Astăzi Comitetul Judeţean va da o ordonanţă care va permite acest lucru. Sunt numai câteva locuri în judeţ unde rata este de peste 3 la mie, acum este între 1,8 şi 2,5 la mie. Atenţie! Dacă nu respectăm legile, iar se închid", a declarat Boc, la un post de radio local. 

Restaurantele şi cafenelele care funcţionează în interiorul clădirilor din Cluj-Napoca şi din alte 13 comune din judeţul Cluj s-au închis de luni, pentru o perioadă de 10 zile, a decis CJSU Cluj. 

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Cluj, decizia a fost luată ca urmare a creşterii incidenţei cumulate din ultimele 14 zile la peste 1,5/1.000 de locuitori în municipiul Cluj-Napoca şi în comunele Apahida, Căianu, Căşeiu, Câţcău, Cuzdrioara, Feleacu, Floreşti, Mintiu-Gherlii, Mociu, Săcuieu, Sâncraiu, Sic şi Vad. Conform hotărârii, măsurile de limitare şi prevenire a răspândirii virusului SARS Cov2 sunt luate „începând cu data de 12.10.2020 până la data atingerii unei rate de incidenţă mai mică sau egală cu 1,5/1.000 locuitori”.

Documentul de prelungire a stării de alertă. Restaurantele se închid progresiv

Art. 37. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Documentul de prelungire a stării de alertă. Cafenelele și restaurantele


Art 38. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Art. 39. În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la pct. 37 și 38 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

Art. 40. Operatorii economici prevăzuți la pct. 37 și 38 vor respecta obligațiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății şi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri.

Art. 41. Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Art 42. Se propune menținerea interdicției de desfășurare a activității în baruri, cluburi și discoteci.

Art 43. În centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum și a activității barurilor, cluburilor și discotecilor.

Comenteaza