Seplecan schimbă strategia ca să ajungă şef la judeţ

Seplecan schimbă strategia ca să ajungă şef la judeţ
Bătălia pentru conducerea Consiliului Judeţean Cluj (CJ) a intrat în faza proceselor în justiţie. Fostul preşedinte interimar al consiliului judeţean, Mihai Seplecan (PNL) declară că partidul său a făcut cerere de intervenţie în procesele dintre Consiliul Judeţean Cluj şi Prefectura Cluj şi că a cerut ca aceste cauze să se judece cu celeritate, la fel ca în cazul procesului dintre ANI şi Klaus Iohannis, de la Înalta Curte.

Potrivit lui Mihai Seplecan, instanţa tribunalului stabilise termene de judecată în cele două procese (deschise după ce Prefectul Judeţului Cluj a atacat hotărârile de consiliu prin care Mihai Seplecan a fost ales preşedinte interimar la CJ) în lunile octombrie, respectiv noiembrie.

Vrem să se judece cât mai repede cele două procese, noi credem că le câştigăm pe amândouă. Vrem să primim termen ca în cazul preşedintelui PNL, Klaus Iohannis, care se judecă în 25 septembrie la Inalta Curte ( asta după ce Agenţia Naţională de Integritate a cerut Înaltei Curţi stabilirea cu celeritate a unor termene de judecată în procese de incompatibilitate a unor primari, printre care şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis-n.r.). Dacă s-a putut la Iohannis, cred că se poate şi la noi", afirmă consilierul judeţean Mihai Seplecan.

După două tentative eşuate de a se înscăuna la conducerea consiliului judeţean în locul lui Horia Uioreanu, făcute în lunile iunie şi iulie, prin votul noii majorităţi PNL-PDL, Mihai Seplecan şi-a schimbat strategia. Deşi imediat după ce a fost dat jos din funcţia de preşedinte interimar, în luna august, ameninţa că la următoarea şedinţă va fi ales din nou, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Mihai Seplecan explică: „Cel puţin deocamdată, până vedem ce termene vom primi de la instanţă, nu mai iniţiem o altă hotărâre de numire a mea în funcţia de vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte"


Mihai Seplecan mai spune că după ce va câştiga cele două procese şi va prelua conducerea CJ Cluj, va face plângeri penale, sub acuzaţia de abuz în serviciu, împotriva Prefectului, Subprefectului, a Secretarului Judeţului şi a Şefului Serviciului Juridic din CJ şi le va cere daune.

„Prefectura a interpretat eronat legea. Legea stabileşte că un proiect de hotărâre trebuie să fie depus cu 5 zile înainte de data şedinţei de consiliu, iar Regulamentul CJ cere 5 zile lucrătoare. Noi am avut 5 zile inainte, dar prefectul a considerat că trebuie să fie zile lucrătoare. Însă prevederea din Regulament nu poate să fie mai tare decât prevederea din Lege", declară Mihai Seplecan.

Prefectul Judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a declarat pentru Ziua de Cluj: "Noi am judecat legalitatea demersului de acolo, asta a fost aprecierea juriştilor noştri, şi inclusiv a celor de la Consiliul Judeţean. Dacă cineva a cerut să se judece cu celeritate, e dreptul lui. Noi nu avem emoţii despre ce va hotărâ instanţa, pentru că am respectat legea".

O altă variantă prin care postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj ar putea deveni vacant, pe lângă cea a demisiei lui Horea Uioreanu, ar fi în cazul în care fostul preşedinte nu ar fi eliberat din arest mai repede de 6 luni, termenul limită în care un preşedinte ales poate să nu-şi exercite, din diverse motive, funcţia. Acest termen ar fi la sfârşitul lunii noiembrie. Dacă postul ar deveni vacant, în cel mult 90 de zile s-ar organiza alegeri parţiale anticipate, pentru restul mandatului, de circa un an şi jumătate.

Etichete
Comenteaza