Spitalul de Urgenţă cu heliport Cluj

Spitalul de Urgenţă cu heliport Cluj
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, organizat în prezent în sistem pavilionar, urmează să fie relocat într-o unitate medicală de tip monobloc, în care secţiile să funcţioneze în regim integrat, au anunţat reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

Noua investiţie a CJ Cluj urmăreşte relocarea tuturor secţiilor de urgenţă, medicale şi chirurgicale, ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, care, în acest moment, sunt dispersate în peste 20 de clădiri răspândite pe întregul teritoriu al municipiul Cluj-Napoca, într-o singură locaţie.

Odată cu aceasta, SCJU Cluj va beneficia de o nouă secţie de terapie intensivă, dar şi de un heliport, pentru o intervenţie cât mai promptă asupra cazurilor grave, au anunţat reprezentanţii CJ.

„Ne dorim să relocăm absolut toate spaţiile existente, de la laboratoare şi cabinete la amfiteatre şi săli de curs, astfel încât toate cele trei procese, respectiv cel de asistenţă medicală, de învăţământ universitar şi de cercetare ştiinţifică medicală, să nu aibă de suferit. Important este că nu se va pierde nimic şi fiecare spaţiu existent acum va fi atent conservat şi va avea un corespondent în noul spital monobloc. De asemenea, un aspect notabil în tot acest demers îl reprezintă modul transparent de luare a deciziei construirii spitalului, în acest proces fiind consultat, cu predilecţie, personalul medical direct implicat în actul medical. Procedând în acest fel, vor reuşi să scădem rata mortalităţii în urgenţă, preîntâmpinând astfel multe dintre decesele survenite în rândul pacienţilor noştri pe parcursul ultimilor ani", a declarat vicepreşedintele cu atribuţii delegate de preşedinte al CJ, Mihai Seplecan.

Proiectul urmează să fie finanţat din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean, iar echipa de implementare este însărcinată, în momentul de faţă, cu identificarea spaţiilor şi terenurilor cele mai adecvate pentru edificarea unei astfel de construcţii, dar şi a clădirilor existente, compatibile cu cerinţele funcţionării unui spital de tip monobloc.

"Vor fi relocate toate secţiile ce au legătură cu urgenţele, atât cele medicale, cât şi cele chirurgicale. Astfel, de la urgenţele medicale vor fi mutate secţiile de cardiologie şi de gastroenterologie, iar de la cele chirgurgicale, neurochirurgia, intervenţiile chirurgicale generale, ortopedia şi traumatologia, chirurgia plastică şi cea cardiovasculară. Pentru a eficientiza operaţiunile, vom face şi secţia de terapie intensivă, respectiv heliportul. Încă este prea devreme pentru a estima costurile, totul depinde dacă găsim un teren sau o clădire gata construită, în care să relocăm Spitalul Judeţean de Urgenţă", a declarat, pentru Ziua de Cluj, Seplecan.

Relocarea SCJU ar avea rolul de a eficientiza actul medical, de a maximiza şansele de supravieţuire ale pacientului critic politraumatizat, de a reduce timpul de aşteptare pentru pacienţi, de a creşte capacitatea de tratament prin reconfigurarea spaţiilor existente şi de a asigura condiţii moderne de tratament în concordanţă cu necesarul de servicii medicale al populaţiei. Totodată, cheltuielile necesare întreţinerii tuturor secţiilor de urgenţă pavilionare vor fi mult diminuate, susţin reprezentanţii instituţiei.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, înfiinţat în anul 1948, este una dintre cele mai mari unităţi sanitare cu paturi din România şi are o structură complexă, cu 1592 de paturi organizate în 34 secţii clinice în aproape toate specialităţile medico-chirurgicale. Spitalul este structurat pavilionar şi îşi desfăşoară activitatea în peste 20 clădiri, majoritatea situate în centrul Clujului, pe strada Clinicilor nr. 3-5 şi pe strada Victor Babeş nr. 43. Tot în structura spitalului funcţionează singura Unitate de Primire Urgenţe adulţi din municipiul Cluj-Napoca, precum şi un Ambulatoriu Integrat compus din cabinete în toate specialităţile corespunzătoare secţiilor clinice. În prezent, spitalul are peste 3.000 de angajaţi, din care circa 1.450 sunt cu studii superioare.

Comenteaza