Suplimentarea costurilor la contractul pentru noua pistă, semnată “pe şest”?

Suplimentarea costurilor la contractul pentru noua pistă, semnată “pe şest”?
O mare secretomanie înconjoară contractul semnat pentru construcţia noii piste de aterizare-decolare a Aeroprotului, de 2.100 de metri. Nimeni nu vrea să-şi asume faptul că s-a aprobat, deja, actul adiţional privind unele costuri suplimentare, potrivit surselor ZIUA de CLUJ.

Pentru continuarea lucrărilor la noua pistă de aterizare-decolare au fost deja aprobate costuri suplimentare, fără ca acest aspect să fie făcut public. De altfel, Consiliul Judeţean nu a dezvăluit faptul că sunt probleme cu amplasamentul şi că firmele de construcţii au cerut bani în plus. De abia după ce ZIUA de Cluj a solicitat informaţii în sensul acesta, atât preşedintele administraţiei judeţene, Horea Uioreanu, cât şi directorul Aeroportului, David Ciceo, au transmis că există într-adevăr probleme şi că se fac evaluări, urmând să fie fixată o sumă pentru lucrările suplimentare care se impun. Numai că sursele ZIUA de Cluj informează că actul adiţional cu privire la suplimentarea de fonduri a fost deja semnat.

Chiar dacă proiectul noii piste de aterizare-decolare stagnează de mai multe luni, Consiliul Judeţean evită să iasă în faţa presei cu detalii legate de contractul semnat cu consorţiul Construcţii Napoca SA - Icco Systems - Geo Arc Otopeni. Sursele ZIUA de CLUJ informează că acest consorţiu ar fi invocat o serie de lucrări suplimentare, ale căror costuri ar fi fost aprobate deja. Nimeni însă nu îşi asumă responsabilitatea pentru semnarea vreunui act adiţional, în pofida faptului că s-a recunoscut faptul că, într-adevăr, sunt probleme majore cu amplasamentul pe care se derulează această lucrare. De altfel, trebuie spus că administraţia judeţeană şi conducerea Aeroportului au admis că sunt astfel de probleme de abia după ce ZIUA de CLUJ a cerut lămuriri în sensul acesta. Astfel, răspunsul a fost că, întradevăr, ar fi fost depistate unele zone cu inflitraţii de apă, care ar impune unele lucrări suplimentare, fapt ce conduce la o evaluare, urmând să se fixeze exact sumele suplimentare care necesită a fi plătite constructorilor.

Nimeni nu a precizat însă despre ce sume ar fi vorba şi pe ce perioadă se prelungeşte termenul de finalizare a lucrărilor. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, s-a grăbit să spună că are probleme cu bugetul, că nu dispune de bani suficienţi pentru a acoperi cheltuielile de expropriere. "În cazul în care am achita exproprierile ar însemna să nu mai avem bani suficienţi pentru lucrări", a transmis preşedintele Uioreanu. În bugetul pe anul 2012, fostul executiv a prevăzut pentru Aeroport o sumă de peste 68.600.000 de lei, strict pentru proiectele de dezvoltare derulate în cadrul acestui obiectiv. Uioreanu spune, însă, că banii au fost prevăzuţi la comun, atât pentru lucrări cât şi pentru pistă.

"Numai pentru exproprieri este nevoie de circa 9.000.000 de lei. Banii nu sunt suficienţi pentru a ne achita şi de plata exproprierilor şi de finalizarea lucrărilor la pisă", a spus Uioreanu. El nu oferă în schimb detalii legat de sumele suplimentare pe care le cere constructorii. Sursele ZIUA de CLUJ informează că Uioreanu ar fi semnat deja un act adiţional care prevede achitarea unor sume suplimentare pentru constructorii noii piste a aeroportului şi de asemenea pentru o prelungire a finalizării lucrării. El neagă, însă, că ar fi semnat vreun act adiţional. "De când sunt preşedinte de Consiliu Judeţean nu am semnat absolut nici un act adiţional, pentru nici un proiect. Există un adiţional mai vechi, cu privire la termenul de finalizare a lucrărilor", spune Uioreanu. Tot el, însă, recunoaşte că ar fi semnat totuşi ceva.

"Eu nu aş putea să semnez acte adiţionale fără să am la bază o evaluare a unei comisii de specialitate. Nu am semnat, deci, nici un act adiţional, în schimb, da, am semnat pentru pentru plata unor deconturi, pentru o serie de lucrări care s-au efectuat deja", a comentat Uioreanu. Directorul Aeroportului, David Ciceo, a afirmat că proiectantul încă mai face evaluare pentru zonele cu probleme. "Imediat ce analiza proiectanţilor se va încheia, vă vom putea transmite suma pe care o solicită constructorii pentru lucrările suplimentare ce se impun", a spus Ciceo. El a admis că pentru o parte din zonele afectate de apă, s-a semnat deja suplimentarea de fonduri, însă suma va fi făcută publică de abia după ce analiza proeictanţilor va fi completă. Consorţiul condus de Construcţii Napoca s-a angajat să realizeze noua pistă a aeroportului de 2.100 de metri la preţul de 137.808.522 de lei, de anul trecut din septembrie. Contractul prevedea ca acest obiectiv să se finalizeze în şase luni.

Comenteaza