Tinerii colorează viitorul Clujului. Sunt încurajați să propună idei de proiecte pentru comunitate

Tinerii colorează viitorul Clujului. Sunt încurajați să propună idei de proiecte pentru comunitate
Un spaţiu amenajat pentru plimbarea şi dresajul căţeilor, un loc pentru mişcare în aer liber, garaje pictate, ateliere sau festivaluri în aer liber - acestea sunt doar câteva dintre ideile pe care câţiva clujeni cu iniţiativă le propun pentru finanţare în cadrul unui proiect de bugetare participativă desfăşurat în Cluj-Napoca. Tinerii care au idei îşi pot înscrie proiectele pe o platformă online, iar cele mai îndrăzneţe propuneri vor fi selectate şi implementate în oraş.

Scopul acestui proiect, desfăşurat în premieră la Cluj, este derularea unui proces de bugetare participativă bazat pe implicarea tinerilor. Bugetul total al activităților culturale, educative, sportive sau civice preconizate a se realiza va fi de aproximativ 500.000 lei.

"Acest proiect, COM'ON Cluj-Napoca, este primul proces de bugetare participativă pentru tineret din această regiune a Europei, din România. Primăria Cluj-Napoca a început acest proces de bugetare participativă în cartiere în urmă cu doi ani, iar acum, 2015 fiind anul in care Clujul este Capitală Europeană a Tineretului, ne-am gândit sa desfășurăm acest proces concentrându-ne pe tineri: bugetarea participativă în acest sens însemnând că tinerii decid unde se duc o parte a banilor publici. Acesta este un an potrivit pentru a da această putere tinerilor și a da voce dorințelor și nevoilor", spune Hanna Ugron, coordonator.

Denumirea aleasă pentru această inițiativă, COM'ON Cluj-Napoca, dorește să transmită spiritul acestui proiect, faptul că este dedicat întregii comunități, dar conține și un îndemn la participare.

"Este foarte important de menționat faptul că, de această dată, nu ne concentrăm pe organizații, ci pe grupuri informale de tineri, grupuri de prieteni, grupuri care se întâlnesc să își discute pasiunile și ideile. În cadrul proiectului, acești tineri trebuie să propună inițiative pentru Cluj, inițiative care se încadrează în prioritățile principale ale programului de Capitală Europeană a Tineretului, adică Share Culture - să ne împărtășim cultura, Share Joy - bucuria, bucuria de a trăi, Share Space - a folosi spațiul public și Share Work - care ține de cultura noastră orgazițională, de cultura de lucru, de antreprenoriat. Deci tinerii propun inițiative, propun un proiect pe care doresc să îl implementeze între aprilie și noiembrie anul acesta. Ideile sunt votate pe platforma online, tot de tineri, deci acest proiect se adresează exclusiv tinerilor între 14 și 35 de ani. După care, în urma ordinii votului, se distribuie cei 500.000 de lei", explică Hanna Ugron.

Tinerii clujeni nu au stat prea mult pe gânduri şi au aplicat deja pentru a primi finanţare, iar unii dintre ei au idei îndrăzneţe. Spre exemplu, Erica şi Andrei au gândit un spaţiu destinat animalelor de companie: mai exact un loc special amenajat, cu elemente din materiale reciclabile, în care oamenii pot să îşi plimbe și să își antreneze câinii.

"Acest proiect presupune amenajarea unui spaţiu care este destul de neamenajat, este nefolosit, este spațiu folosit ocazional de către proprietarii de caini. Noi ne-am gândit sa închidem cu un gard și să amenajăm din anumite materiale reciclabile, cum sunt cauciucurile, un fel de traseu pentru căței, pentru ca locul să poată fi folosit și pentru a antrenament. Noi am văzut că aici, în zona Dorobanților, sunt foarte mulți proprietari de căței care un prea au unde să iasă la plimbare și poate că acest spațiu ar putea acoperi această nevoie", spune Andrei.

Având în vedere faptul că în Cluj-Napoca spațiile destinate câinilor sunt puține, tinerii privesc cu încredere în planul lor și speră ca aceast proiect să fie bine primit de comunitate.

"Cunoscând că acest spațiu un este utilizat decât în anumite ocazii, ne-am gândit că ar fi util să amenajăm acest spațiu. În întregul oraș există o lipsă de astfel de spații și din acest motiv cred că ideea ar fi bine primită de oameni", explică Erica

Alte proiecte, alte idei. Un grup de liceeni încearcă să pună bazele unui proiect din domeniul sportului. Tinerii vor sa amenajeze o parte a Parcului Central cu aparatură și își propun ca prin acest proiect să încurajeze mișcarea în aer liber. Copiii nu au stat prea mult pe gânduri și deja s-au gandit la materialele de care au nevoie si au realizat și au pus rapid pe foaie o schiță a viitorului spațiu.

"Acest proiect presupune sport in natură, e vorba despre recreere, și aș putea spune ca e chiar un mod de viață. Practicanții sportului un trebuie să plătească nimic, trebuie pur și simplu să vină în parc în spațiul special amenajat. Am făcut și un plan, o schiță a spațiului pe care l-am conceput noi, ne-am gândit și la materialele de care avem nevoie pentru a le construi", spune Istvan, unul dintre inițiatorii proiectului.

Susținătorii COM'ON susțin că implicarea clujenilor în proiectele comunitare este deosebit de importantă. Până acum, la Cluj-Napoca au mai fost, pe parcursul anilor, mai multe inițiative și proiecte amplasate în diferite spații originale și care au avut un succes neașteptat. Spre exemplu, "La terenuri" este un spaţiu neconvenţional, care de mai bine de doi ani a devenit un spaţiu de activare, de aducere a comunităţii laolaltă. Acum, tinerii sunt încurajați să folosească această zonă ca destinație pentru desfășurarea inițiativelor pe care le pun la cale în cadrul proiectului COM'ON.

"Zona <<La terenuri>> este un spațiu deja cunoscut clujenilor și mănășturenilor de mai bine de 30 de ani ca un loc verde în care te poți relaxa împreună cu familia, cu prietenii, poți juca baschet sau poți sta pur și simplu pe iarba și noi reprezentăm initiativa << La terenuri - spațiu comun în Mănăștur>>, care de mai bine de doi ani se ocupă de activarea zonei și aducerea oamenilor împreună prin evenimente comunitare, ateliere sau dezbateri, dar de fapt lucrând la o schimbare în cartier pentru ca cetățenii să își asume mai mult spațiul public și să aibă împreună grijă de acesta. Am incercat sa exploram foarte mult imaginatia tinerilor, dar si dorintele adultilor in ceea ce priveste acest spațiu, am propus o serie de evenimente temporare, mobilier urban și evenimente care încă mai sunt în memoria oamenilor. În proiectul COM'ON, eu și colegii mei din inițiativă suntem facilitatori comunitari, asta înseamnă că deja știm grupuri informale de tineri din zonă și i-am consiliat și am promovat idei, invitându-i să aplice aceste proiecte în spațiul nostru", menționează Laura Panait, asociația Colectiv A, din partea inițiativei „La terenuri"

Tinerii care sunt interesați să contureze viitorul Clujului, mai au timp până în data de 28 februarie, când perioada de depunere a inițiativelor ajunge la final. Coordonatorii proiectului și grupul de facilitatori comunitari implicați vor realiza în această perioadă atât o serie de întâlniri de informare și conștientizare cât și o serie de întâlniri și traininguri de facilitare prin care să vină în ajutorul oricărui grup informal în planificarea și descrierea inițiativei propuse.

Comenteaza