Tinerii, sprijiniţi pentru un start în forţă în propriul business. Cluj Innovation Park deschide un incubator de afaceri

Tinerii, sprijiniţi pentru un start în forţă în propriul business. Cluj Innovation Park deschide un incubator de afaceri
Pentru a-i sprijini pe tinerii aflaţi la începutul carierei, reprezentanţii unei societăţi din Cluj au veşti bune pentru cei care se gândesc să pornească o afacere. La Cluj-Napoca se deschide un incubator de afaceri cu un program de trei ani, dedicat, în special, tinerilor din industriile creative şi IT.

Totul se va realiza în Lomb, unde, până în vară, vor fi construite un centru de industrii creative supranumit "Buftea de Cluj", precum şi un centru de antreprenoriat. Pentru început vor fi selectate zece societăţi de tip start-up, însă proiectul se va extinde pe parcurs.

Cluj-Napoca deţine în anul 2015 titlul de Capitală Europeană a Tineretului, un prilej perfect pentru a le da o şansă tinerilor clujeni pentru începerea unei afaceri de succes. În cadrul incubatorului de afaceri care este pe punctul de a se concretiza, sunt vizate start-up-uri cu activități din zona industriilor creative și IT & C, de la design și modă, muzică și arte vizuale până la software și computer games, IT, telecomunicații și arhitectură. Programul se adresează firmelor nou-înființate sau cu o vechime de maxim 2 ani.

Incubatorul de afaceri va fi creat de către Cluj Innovation Park, compania care se ocupă de administrarea şi dezvoltarea Centrului Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și a Centrului Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM), va dezvolta din această vară un incubator de afaceri. 

"În contextul în care Cluj-Napoca a ajuns să depăşească Bucureştiul în ceea ce priveşte mişcarea antreprenorială, în special la nivelul tinerilor, cred că depinde şi de noi să realizăm un cadru astfel încât rata de succes a acestor companii să fie cât mai mare. Cum în acest an Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului, e firesc să venim în întâmpinarea nevoilor tinerilor prin crearea incubatorului de afaceri, unde aceștia vor avea toate condițiile să înceapă cu dreptul business-uri de succes", a declarat Alexandru Coroian, directorul general al Cluj Innovation Park.

Companiile care vor face parte din Cluj Innovation Park vor beneficia de spații moderne pentru birouri și servicii operaționale complete - recepție, pază și protecție, rețea broadband, IP voce și date, sistem de climatizare, întreținerea clădirii. Totodată, tinerii vor avea oportunitatea de a primi și consultanță specializată de tip help-desk în toate domeniile afacerii: juridic, financiar, marketing și vânzări, investiții, management, precum și promovare pe portalul creic.ro.

"Vom organiza pentru membrii structurii și evenimente dedicate, seminarii și traininguri tematice, programe de mentorat și întâlniri cu potențiali finanțatori (business angels). Centrul va însemna și un mediu favorabil dezvoltării afacerilor: vom încuraja parteneriatele între firmele din incubatorul de afaceri și cele deja mature din centru, pentru că ne dorim să generăm un real efect de cluster. Am început și discuții cu universitățile clujene, ca acestea să vină aici cu companii (spin-off) inovative prin care să-și valorifice proiectele de cercetare științifică", a adăugat Coroian.

Incubatorul de afaceri va funcționa în CREIC, având la dispoziție aproximativ 1.000 mp - spațiu pentru birouri și un atelier de creație de 190 mp. O companie va putea fi găzduită aici maxim 3 ani, costurile lunare fiind de 30 de euro în primul an, 40 de euro în cel de-al doilea an și 50 de euro în anul 3, sume la care se adaugă cota-parte de utilități. Data estimată pentru darea în folosință a CREIC este luna iunie a acestui an, în condițiile în care constructorul va finaliza lucrările la termenul asumat.

Firmele incluse în incubatorul de afaceri vor fi selectate în cadrul unei proceduri care se va desfășura în perioada aprilie - mai. Ca prim pas de informare, reprezentanții Cluj Innovation Park au lansat în consultare publică Regulamentul de selecție pentru incubator, publicat pe site-ul www.clujinnovationpark.ro. Tot aici a fost publicat și Regulamentul de acces în centru, care se adresează și firmelor mature interesate să vină în Cluj Innovation Park, astfel încât acestea să-și poată schița strategiile necesare relocării în centru.

Reprezentanții Cluj Innovation Park vor iniția și demersurile pentru certificarea incubatorului de afaceri la nivel internațional, prin European Business Network (EBN). Certificarea EUǀBIC realizată de EBN a fost creată în urmă cu aproape 30 de ani de Comisia Europeană, iar până în prezent au fost certificate peste 160 de structuri din 40 de țări - niciuna din România.

Comenteaza