News alert Tişe va depune plângere penală în cazul poluării de la Pata Rât: "Iată iresponsabilitatea unor slugoi politici"

Tişe va depune plângere penală în cazul poluării de la Pata Rât: "Iată iresponsabilitatea unor slugoi politici"
| Foto: Szakáts István

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat la Realitatea FM Cluj, că a tot ce s-a întâmplat la Pata Rât este "rezultatul refuzului directorilor de deconcentrate de a institui Starea de Urgenţă".

 "Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, Apele Române ştiau că de 20 de ani este poluat acel pârâu, s-au făcut că nu înţeleg aceste lucruri şi brusc şi-au dat seama că acel pârâu, Zăpodie, este poluat. Levigatul de la această rampă curge, de fapt, din 1975 sau 1976, de când are Clujul rampa acolo. Cine va plăti acum pentru paguba adusă şi amenzile uriaşe pe care Garda de Mediu le-a dat Consiliului Judeţean, pentru ca noi să plătim acum din banii clujenilor."

Alin Tişe spune că Consiliul Judeţean a ridicat problema poluării în urma scurgerii levigatului de la Pata Rât în urmă cu şase luni, însă situaţia a fost ignorată.

"Dacă ei ar fi aprobat starea de urgenţă acum şase luni, n-am fi avut nici acea acumulare de apă, acel lac de levigat, care, de fapt, nici nu mai e levigat, e curat, pentru că levigatul a fost, între timp, orientat în altă direcţie. Lacul despre care se tot vorbeşte era diluat, nu mai era un lac de levigat, era un lac care, controlat, putea fi lăsat să curgă.

Acum va trebui sa luăm măsurile de urgenţă pe care trebuia să le luăm acum şase luni. Iată că iresponsabilitatea unor slugoi politici, pentru că e inadmisibil să votezi într-un Comitet de Situaţii de Urgenţă după interesul politic (....) să mai vină şi ministra Mediului şi să ne acuze că nu ştim ce să facem când instituţiile din subordinea ministerului au votat împotriva Stării de Urgenţă. Ei, aceşti oameni vor trebui să răspundă personal şi cu bugetele lor. Au vrut să saboteze Consiliul Judeţean, dar i-au sabotat pe clujeni".

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj spune că lacul de levigat, care s-a format ca urmare a mişcărilor de gunoi, a fost o situaţie neprevăzută şi ar fi trebuit luate măsurile de urgenţă.

"În sfârşit, oamenii au înţeles că scopul pentru care noi am cerut Situaţia de Urgenţă era o măsură justificată", a spus Alin Tişe, adăugând că următorii paşi sunt rezolvarea acumulării apei într-o modalitate controlată, de a orienta ceea ce va curge în viitor din această rampă spre staţia de osmoză, de a demara lucrările de consolidare între Centura de ocolire şi rampă şi de a găsi soluţii în privinţa nămolului care rezultă la staţia de osmoză.

O situaţie, ciudată, anormală este faptul că, cei de la instituţiile subordonate Mediului, în special Apele Române şi Garda de Mediu, obligă Consiliul Judeţean ca acest levigat care curge şi care merge într-o altă direcţie decât lacul, să fie introdus în staţia de osmoză, din care să iasă apă curată, limpede, iar această apă să fie vărsată, conform directivelor Apelor Române, în pârâul Zapodie, care este un pârâu poluat de 30-40 de ani. Ne obligă, prin urmare, să vărsăm o apă curată într-un pârâu poluat, iar apa curată va merge în Someş. Întrebarea este, de ce Apele Române nu s-au ocupat ca acest pârâu să fie depoluat, pârâu care, în momentul de faţă este oprit?"

Întrebat despre situaţia nămolului care va rămâne de la staţia de osmoză, preşedintele CJ Cluj a spus că, fie va fi recirculat pe rampa existentă, de unde, de altfel, provine, fie va fi realizată o altă staţie, anexă a staţiei de osmoză, care va anihila acest nămol, decizia urmând a fi luată împreună cu specialiştii.

"Evident, vom ajunge tot la aceşti slugoi politici de la deconcentrate care vor trebui să dea avizele şi din nou vor avea de obiectat pentru că, în opinia lor, acel levigat este produsul lui Alin Tişe şi de asta trebuie sabotat, dar, de fapt sabotează Clujul, nu pe mine."

Deoarece de la momentul semnalării situaţiei şi până la declanşarea Stării de Urgenţă au trecut şase luni, preşedintele CJ Cluj a declarat că intenţionează să facă plângere penală în acest caz.

"Urmează să formulăm plângeri penale împotriva tuturor acestor directori de deconcentrate care au votat împotrivă şi au blocat, practic, rezolvarea problemei de acum şase luni şi, părerea mea este că ei vor trebui să răspundă personal ca să simtă ce înseamnă să dai vot politic într-o problemă care nu are nicio legătură cu politicul şi vom acţiona în judecată pe cei care au obstrucţionat luarea măsurilor, întrucât urmare a acestor întârzieri Consiliul Judeţean a fost amendat de mai multe ori de Garda de Mediu, iar aceste amenzi s-au plătit din buzunarul clujenilor."

Alin Tişe subliniază faptul că de acumularea de gunoi se ştia de zeci de ani.

"Ştia toată lumea că acolo este acumularea de gunoi a Clujului de 70 de ani şi acum, brusc ne-am amintit că acel levigat curge de 50 de ani pe pârâul respectiv, şi, dintr-o dată, ca să îşi salveze funcţiile politice au spus că singurul responsabil este Consiliul Judeţean. Iată că nu e aşa şi, în sfârşit ne lasă să luăm măsurile pe care le puteam lua de acum şapte luni şi într-o lună era rezolvată problema şi astăzi eram şi cu proiectul închiderii de rampă mai avansaţi."

Comenteaza