Trei PUZ-uri de urbanizare. Ansamblu imobiliar în etape pe Sobarilor

Trei PUZ-uri de urbanizare. Ansamblu imobiliar în etape pe Sobarilor

Trei planuri urbanistice zonale de restructurare urbană au fost dezbătute la ședința Comisiei de Urbanism.

PUZ-ul de restructurare pe strada Sobarilor – strada Fabricii a fost rediscutat de comisie.

”A fost discutat de mai multe ori în comisii, s-au revăzut câteva puncte care au fost implementate, au fost discutate împreună cu celelalte 2 ansambluri de la intersecția Fabricii cu Bld. Muncii. Este vorba de un teren al fostelor platforme industriale din zonă unde se dorește ridicarea unui ansamblu cu front la strada Sobarilor, fiind imobile rezidențiale și de servicii și birouri la strada Sobarilor. La ultima comisie, s-a cerut revenire după avizul de la circulație. Ni s-a solicitat și am prevăzut 660 de parcări. În contractul de restructurare pe lângă transferurile către oraș este inclusă o etapizare a lucrărilor”, a spus arhitectul Claudiu Botea.

Practic în viitorul ansamblu se propune amenajarea a două străzi noi care să rezolve partea de circulații.

”Să fie exact cu aceeași unitate de măsură ca și în cazul celorlalți. Sobarilor nu e o stradă foarte aglomerată deja? Deci e nevoie de etapizarea celor două străzi noi propuse. E vorba de circulație, fără de care nu putem porni la drum”, a spus primarul Emil Boc.

Practic după realizarea drumurilor, se propune începerea construcției propriu zise a imobilelor, în etapa 1, circa 100 de apartamente și etapa 2, încă 120.

Imobilele sunt prevăzute a avea 8 etaje.

”Am putea să emitem parte a autorizației și apoi să mergem mai departe”, a spus primarul Emil Boc

”La ansamblurile celelalte există prevăzută grădinița, dar unde va fi creșa? De acum 2-3 ani de când am început să vorbim despre proiectul acesta foarte mare, se discuta despre un total de 3-5.000 de oameni când va fi finalizat. Deci creșa e obligatorie în acest ansamblu”, a spus Adrian Iancu.

Beneficiarii propun să predea Primăriei un parter de circa 350 de mp pătrați și 5 parcări terțiare.

Comisia a opinat însă că este necesară includerea realizării creșei în prima etapă într-o clădire separată care va fi predată Primăriei.

Proiectul va fi analizat pentru a primi avizul final în comisia operativă.

Ansamblu nou în zona autogării

Pe strada Septimiu Mureșan la numerele 2-7 ar urma să fie ridicat un ansamblu cu două imobile. PUZ-ul a studiat un teren de circa 12.000 de mp.

Trei PUZ-uri de urbanizare. Ansamblu imobiliar în etape pe Sobarilor

”PUZ-ul propune o restructurare în acea zonă. E vorba despre ridicarea unui ansamblu mixt format din 2 corpuri A cu caracter rezidențial, cu regim diferit de înălțime, P+10 și etaj retras și respectiv, P+12 plus etaj retras. Ele ar fi unite de un imobil cu parter și etaj cu caracter multifuncțional de spații comerciale la parter, iar etaj birouri. Pe acest corp se propune realizarea unei terase, un spațiu verde de loisir. De asemenea, pe teren va fi amenajat un loc de joacă. Ca și circulații, se propune deschiderea comuncării pietonale între Septimiu Mureșan și Corneliu Coposu și implementarea soluțiilor pentru optimizarea traficului de la intersecția S. Mureșan cu Giordano Bruno. Propunem și amenajarea unei stații de bike-sharing”, a spus proiectantul Andrei Varga.

”E vizavi de Autogara Beta, o stradă încărcată din cauza autocarelor care vin acolo. Din punct de vedere al comisiei de circulație aveți avizul sau o recomandare?”, a întrebat arhitectul șef Daniel Pop.

”Încă nu a fost dicutat în comisie proiectul”, a spus proiectantul.

”Inițial s-au propus 3 corpuri, s-a renunțat la unul, dar, de fapt nu s-a renunțat cu adevărat, că este acest corp comercial. Soluția comisiei operative ar fi doar două corpuri cu regim egal, 10 etaje plus etaj retras. Corpul dintre ele să dispară și să fie amenajat în loc un parc public. Spații comerciale se pot amenaja la parterul celor două imobile”, a spus Daniel Pop.

”Această zonă are valențe de modalitate, ar putea să acționeze ca un park and ride, dacă s-ar dubla numărul de parcări. Aici vine traficul dinspre Baciu și cu o astfel de parcare s-ar putea facilta varianta de bike-sharing și asigurarea transportului public către oraș”, a opinat și arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

Proiectul va reveni în discuție în comisiei, după ce beneficiarii vor implementa sugestiile comisiei și vor stabili exact ce facilități oferă orașului pentru restructurarea urbană a zonei.

Blocuri mici între blocuri mari

Un proiect care a stârnit controvese este cel de urbanizare pe strada Semenicului-Piața Fraternității. În vecinătatea unui bloc cu 11 etaje se propune ridicarea a două blocuri mici 6 și respectiv 4 locuințe.

Trei PUZ-uri de urbanizare. Ansamblu imobiliar în etape pe Sobarilor

”Este un teren vizavi de Piața Fraternității, în zonă de locuințe unifamiliale și colective. Terenul de 3.172 mp este între scări și blocul de P+11. Regimul de înălțime dorit este de 2 demisoluri, parter și etaj, cu locuri de parcare în demisol și pe sol. Nu se solicită derogări de la regulamentul urbanistic” a precizat arhitectul Mihai Schmidt.

”Nu cred că putem vorbi despre proiect fără o privire de ansamblu. Lângă sunt clădiri construite, mai este în plan un bloc turn cu 11 etaje în vecinătate, riscăm să permitem aici un mic haos. Nu știu dacă e potrivit să ai locuințe în cascade, P+10 lângă P+5, trebuie să luăm în calcul perspectivele, intimitățile”, a spus Voicu Bozac.

”Înghesuiți acolo niște imobile să își dea mâna pe geam unii cu alții? Înghesuiți între blocuri cu 12 etaje și case 10 locuințe, pe o parcelă în pantă? Când s-au construit acele blocuri mari nu s-a mai construit acolo ca să mai lase ceva spațiu să respirăm. Venim noi și nu lăsăm un colțișor liber. A rămas un colțișor și gata îl betonăm? De ce nu construiți acolo case? Mi se pare supraconstruit, supraaglomerat”, a spus primarul Emil Boc.

”E o zonă foarte în pantă, aici în mod evident ar fi trebuit să rămână limba verde. Mie mi se pare o bizarerie a PUG-ului care prevede construire aici, cred că toată zona ar trebui să fie neconstruibilă”, a spus Vlad Negru.

”Nu ar trebui să depășească 3 unități locative per imobil”, a opinat Daniel Pop.

”Să se decidă în comisia operativă care este soluția cea mai potrivită acolo, ce se poate aproba acolo, conform prevederilor legale în vigoare”, a închis discuția primarul Emil Boc.

Proiectul va fi analizat de comisia operativă.

Comenteaza