Troleibuzele mov. A sosit prototipul! FOTO

Troleibuzele mov. A sosit prototipul! FOTO
La Cluj a sosit luni primul troleibuz dintre cele 20 comandate de Compania de Transport Public de la Astra Arad.

Troleibuzele mov încep să sosească la Cluj. Primul a fost adus luni, cu un trailer, şi a traversat tot oraşul, venind dinspre Floreşti. Troleibuzul Astra Town 118 a intrat automat în probe tehnologice la atelierul de troleibuze al Companiei de Transport Public şi urmează să intre luna viitoare în teste pe străzile Clujului.

CTP şi AVCA au semnat în octombrie 2015 contractul cadru. Atunci s-a stabilit şi calendarul livrării troleibuzelor: între mai 2016 şi iunie 2017. Troleibuzul adus luni a prins pe ultima sută de metri termenul de începe al livrărilor. Primăria a bugetat cumpărarea primelor zece troleibuze în 2016, dar directorul CTP, Liviu Neag, crede că sunt şanse mari să apară surprize. „Avem banii pentru zece, dar ar putea veni mai mult de atât în 2016. Nu e nicio problemă. Dacă cele care trec de zece ajung în noiembrie sau decembrie, le plătim în 2017, pentru că plata se face la 60 de zile", a explicat Neag.

Astra Vagoane Călători este singurul producător de troleibuze din ţară. Licitaţia pe care a câştigat-o la Cluj a avut loc în toamna anului trecut, iar oferta arădenilor a fost mai mică decât cea estimată de CTP pentru cumpărarea troleibuzelor: 42 de milioane de lei, faţă de 55,8 milioane. Pentru atribuire se mai înscriseseră doi participanţi: cehii de la SOR şi Skoda.
Criteriile de atribuire la licitaţie au fost: 70% preţul ofertei, 8% capacitatea de transport, 8% consumul specific de energie, 4% valoarea raportului masă utilă/masă maximă admisă, iar perioada de garanţie acordată de 10%.

Troleibuzele au toate caracteristicile mijloacelor de transport moderne: capacitate mare de încărcare, consum redus de energie, sistem de numărare a călătorilor, podea joasă, camere de luat vederi interiore şi exterioare, computer de bord, facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi, motoare cu fiabilitate ridicată în exploatare (aproape 1 milion km).
Clujul mai are zece troleibuze cumpărate acum patru ani, de la societatea Astra Bus, acum parte din AVCA.

Astra Vagoane Călători Arad este o societate controlată de omul de afaceri Vasile Blidar, supranumit „regele vagoanelor", iar marea sa lovitură este contractul în valoare de 320 de milioane de euro pentru furnizarea către CFR Călători de "Săgeţi albastre". Cele 120 de Automotoare Desiro, cunoscute sub denumirea de "Săgeata albastră", au fost cumpărate de la Siemens şi asamblate de AVCA. Şi în cazul troleibuzelor care urmează să fie livrate Clujului, informaţiile sunt că multe dintre componente şi caroseria sunt realizate în străinătate, iar la Arad sunt doar asamblate.

 

Comenteaza