TUPEU: Vegyepszer vrea şi mai mulţi bani pentru “centura de diamant”

TUPEU: Vegyepszer vrea şi mai mulţi bani pentru “centura de diamant”
Firma Vegyepszer spune că va continua lucrările la centura Vâlcele - Apahida şi vrea şi bani mai mulţi pentru reparaţiile la versantul care a alunecat, deşi DRDP Cluj anunţa cu o zi în urmă că anulează acest contract.

După o tăcere îndelungată, Nemzetkozi Vegyepszer România kft. (sucursala din Oradea a companiei maghiare Vegyepszer Hungaria ZRt) iese la rampă, susţinând că nu ea s-ar face responsabilă de dezastrul apărut la centura Vâlcele - Apahida, la km 4+575 - 6+900. Vegyepszer vine cu o explicaţie absolut şocantă: versantul a plecat la vale, distrugând complet zidul de protecţie, din cauza "pădurii de pe deal", care se află pe un amplasament privat (al Romsilva) şi faţă de care Vegyepszer nu avea nici o obligaţie. Mai mult, Vegyepszer are pretenţia ca Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj să-şi respecte, în continuare, partea contractuală şi vrea şi bani în plus pentru a restabiliza versantul.

Odiseea centurii Vâlcele - Apahida continuă, de data acesta, cu pretenţiile firmei Nemzetkozi Vegyepszer România kft (sucursala companiei maghiare Vegyepszer Hungaria ZRt). După articolele apărute în ZIUA de Cluj şi emisiunile de la Realitatea TV Cluj, după intervenţia ministrului Transporturilor, Alexandru Nazare, la Ambasada Ungariei, reprezentanţii acestei societăţi s-au gândit că a venit rândul lor să puncteze. Astfel, din partea sucursalei orădene, Fodor Zoltan a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, că infiltraţiile de apă care au condus la alunecarea versantului de pe traseul centurii, de la km 4+575 - 6+900, rupând în mai multe locuri zidul de protecţie, ţine de un cu totul alt film. Mai concret, acestea au apărut sus pe deal, în pădure, pe o locaţie privată (a Romsilva) şi, prin urmare, societateaVegyepszer nu are cum să fie făcută responsabilă pentru această locaţie, care nu făcea obiectul contractului semnat cu DRDP, contract ce viza strict amplasamentul centurii Vâlcele - Apahida, mai concret porţiunea din zona viaductului, lungă de aproximativ 3 km.

De cealaltă parte, reprezentanţii DRDP Cluj au invocat în permanenţă în ultima perioadă faptul că situaţia juridică a firmei (aflarea acesteia în procedură de insolvenţă), a condus la stoparea lucrărilor de consolidare a versantului, motiv pentru care alunecările de teren din zonă nu au mai putut fi controlate, astfel că zidul de protecţie s-a rupt. Mai mult, în urmă cu aproximativ o lună, directorul tehnic al DRDP, Teodor Gorcea, avertiza că reprezentanţii firmei Vegyepszer încearcă să demonstreze că alunecările ar fi survenit din cauze independente de ei, dar că aceştia aveau obligaţia, înainte de a demara lucrările, să prevadă apariţia unor astfel de probleme. "Proiectul tehnic de detaliu pe care l-au elaborat înainte de a începe lucrările trebuia să prezinte şi acest risc al apariţiei unor alunecări de teren, având în vedere că acest zid de protecţie s-a realizat tocmai în ideea de a sprijini versantul. Deci, firma ar fi trebuit să-şi ia nişte măsuri de precauţie", explica la momentul respectiv Gorcea. DRDP Cluj mai anunţa că a notificat în mai multe rânduri firma Vegyepszer să reia lucrările, dar că din pricina procedurii de reorganizare în care se afla aceasta nu era în măsură să-şi respecte obligaţiile contractuale. În replică, reprezentantul Vegyepszer, Fodor Zoltan, susţine că lucrările au fost oprite, de fapt, la ordinul beneficiarului, şi nu din iniţiativa firmei pe care o reprezintă. Motivul? DRDP Cluj s-ar fi angajat să reproiecteze partea ce ţine de consolidarea versantului, având în vederea apariţia alunecărilor de teren.

Mai mult, Fodor mai spune că obligaţia reproiectării aparţine exclusiv DRDP, şi nu societăţii Vegyepszer, aşa cum s-a vehiculat. De altfel, Fodor a explicat că s-au realizat mai multe expertize tehnice şi că este pregătit să reia lucrarea, în ciuda faptului că directorul DRDP Cluj, Ion Pantelimon, anunţa în urmă cu două zile că va anula contractul cu societatea Vegyepszer, care ar fi fost reorganizată din punct de vedere juridic, şi că obligaţiile contractuale vor reveni societăţii Keller, care s-a angajat să gireze acest contract pentru Vegyepszer. Fodor spune că nici o clipă nu s-a pus problema ca sucursala să renunţe la acest contract şi că vor continua în acelaşi regim în care au câştigat această licitaţie, împreună cu societatea Diferit şi cu Keller, în calitate de garant. "Acum suntem la înţelegere cu reprezentanţii DRDP. Aşteptăm răspunsul lor. În ce ne priveşte, vrem să continuăm acest contract, având în vedere că ne-am respectat toate obligaţiile. Noi nu am oprit lucrul decât atunci când vremea nu ne-a permis să lucrăm. În rest, în privinţa versantului, lucrările au stagnat pentru că s-au făcut expertize peste expertize", a spus Fodor. El a adăugat că restabilizarea acestui versant impune lucrări suplimentare, iar ca atare, şi costurile se vor majora. DRDP a atribuit contractul pentru realizarea celor 3 km de centură la 24 de milioane de lei, din care a achitat doar 1,2 milioane de lei.

Licitată iniţial la circa 60 de milioane de euro, centura de Est a ajuns până acum să coste 150 de milioane de euro.

Comenteaza