Turn de control nou la aeroport: cum scăpăm de cheltuială

Turn de control nou la aeroport: cum scăpăm de cheltuială
Consiliul Judeţean a scăpat de una dintre investiţiile prevăzute pentru funcţionalitatea noii piste de 2.100 de metri. Este vorba despre turnul de control pe care îl va construi Romatsa, pe cheltuială proprie.

O suprafaţă de peste 3.200 de metri pătraţi din zona Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca intră în custodia Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa, care s-a angajat să contruiască un turn de control care va asigura funcţionalitatea noii piste de 2.100 de metri. Consiliul Judeţean a închis şi procedura exproprierilor, astfel că noua pistă ar putea deveni funcţională din această toamnă.

Costurile la noua pistă a aeroportului au ajuns, de la 137 la peste 208 milioane de lei (fără TVA). La această sumă se mai adaugă şi cheltuielile cu exproprierile şi de asemenea şi cele care vizează lucrările de deviere a pârurilor Becaş, Murători şi Zăpodie. Pentru partea de exproprieri, administraţia judeţeană a reuşit, printr-un artificiu, să reducă semnificativ sumele de despăgubire, astfel că lucrările la pistă se vor putea desfăşura fără vreun impediment. De altfel, liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a dat asigurări că noua pistă va deveni funcţională începând din această toamnă. Funcţionalitatea noii piste va fi asigurată şi de noul turn de control, ce va fi realizat în perioada următoare.

Vicepreşedintele administraţiei judeţene, Ioan Oleleu, a explicat că, iniţial, această investiţie cădea cădea tot pe umerii clujenilor. "Acum câţiva ani, când s-a discutat iniţial despre proiectul pistei, s-a pus problema ca turnul de control să fie construit tot pe cheltuiala Consiliului Judeţean. Numai că noi nu avem nici o atribuţie în a gestiona un astfel de obiectiv, prin urmare nu aveam cum să-l facem pe banii Consiliului Judeţean. Ulterior s-a ajuns la o înţelegere cu Romatsa. Este firesc, de vreme ce ei sunt responsabili de administrarea acestui obiectiv, tot ei să asigure şi construcţia", a explicat Oleleu.

În ultima şedinţă a Consiliului s-a decis, aşadar, să se transfere o suprafaţă de peste 3.200 de metri pătraţi, în administrarea Romatsa. Ioan Oleleu a explicat că fără acest turn de control (TWR), pista nu ar putea funcţiona. "Este un obiectiv complet legat de investiţia pistei. Practic, noi asigurăm infrastructură modernă pe aeroport, iar Romatsa vine cu echipamentul care va oferi condiţiile de siguranţă pentru traficul aeriean. Şi aici vorbim atât despre sistemul ILS (pentru ghidarea avioanelor), cât şi despre turnul de control (TWR)", a comentat Oleleu. Romtsa ar urma să se ocupe separat de lucrările care vizează realizarea acestui turn de control. "Ştiu că au pregătit o procedură de achiziţie pentru lucrările la acest turn. E treaba lor cu procedează, pe noi ne interesează doar ca totul să meargă cât mai repede", a precizat Oleleu.


Preşdintele Horea Uioreanu a explicat că de săptămâna viitoare vor fi consemnate sumele pentru proprietarii celor 94 de parcele expropriate. "Sumele sunt cele aprobate la ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, conform raportului de evaluare realizat de firma Expertus (de exemplu: 2 euro/metru pătrat de teren extravilan în municipiu, 40 de bani teren aflat pe teritoriul comunei Apahida - n.red). Propritarii vor fi chemaţi săptămâna viitoare să ne spună dacă acceptă sau nu aceşti bani. Cei care acceptă vor primi banii. Cei care nu sunt de acord cu aceste sume nu vor primi nimic. Ei au posibilitatea să se adreseze instanţei, iar dacă instanţa spune că trebuie să le dăm mai mult, ne vom conforma", a comentat Uioreanu.

 

 

Comenteaza