Turnul Pompierilor, transformat în centru de cultură urbană. Vezi cum arată şi ce planuri are Primăria VIDEO
- Scris de Mihai Prodan
- 28 Dec 2011, 11:29
- Administraţie
- Ascultă știrea

Costurile lucrărilor nu se cunosc încă, spune şeful serviciului de relaţii comunitare al Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean. El spune însă că scările, podeaua şi tencuiala de pe ziduri vor trebui înlocuite în totalitate, pentru a reda aspectul medieval al clădirii. În acest sens angajaţii Primăriei au făcut şi sondări la fiecare etaj al turnului, pentru a observa cât de groasă este tencuiala ce urmează să fie îndepărtată. La ultimul nivel al clădirii, care este acoperit cu o cupolă de sticlă, va fi amenajată o zonă de observaţie a centrului oraşului, iar la fiecare colţ al nivelului vor fi montate telescoape de observaţie pentru turişti.
"Se lucrează la proiect, va fi o prioritate pentru anul 2012. Se lucrează la conceptul de reamenajare a turnului. Destinaţia va fi asemănătoare cu cea a Turnului Croitorilor. Vor putea fi amenajate expoziţii, evenimente, iar la ultimul etaj va fi amenajată o zonă de observaţie a centrului istoric al oraşului", a spus Câmpean.
Turnul Pompierilor a fost construit în anul 1574 şi a purtat iniţial denumirea "Poarta mică din uliţa Săpunului". Este unul dintre puţinele fragmente din a doua incintă de apărare a oraşului care poate fi observat astăzi. A fost folosit până la începutul secolului XX de pompieri, pentru a supraveghea oraşul, iar ulterior a găzduit Muzeul Pompierilor, între 1998 şi 2001, după care a fost închis. Clădirea a fost preluată în administraţie în 1997 de Federaţia Naţională a Pompierilor din România iar în acest an administraţia acesteia a fost retrasă de Primărie, nemulţumită de faptul că imobilul a fost închis.
Clădirea ar urma să fie reabilitată şi să intre în circuitul turistic pentru titulatura de Capitală Culturală Europeană a Clujului. Turnul a rămas în paragină din cauza lipsei de fonduri, dar şi a proastei gestionări din partea federaţiei, a acuzat recent primarul Sorin Apostu.
Vezi aici un reportaj despre Turnul Pompierilor, închis de zece ani