Turnul Pompierilor, transformat în centru de cultură urbană. Vezi cum arată şi ce planuri are Primăria VIDEO

Turnul Pompierilor, transformat în centru de cultură urbană. Vezi cum arată şi ce planuri  are Primăria VIDEO
Turnul Pompierilor, sub lacăt de zece ani, va fi transformat într-un centru de cultură urbană, care va găzdui expoziţii şi alte evenimente. Cel puţin, aceasta este intenţia Primăriei Cluj-Napoca, ce va trebui ca în 2012 să readucă edificiul la aspectul său medieval.

Costurile lucrărilor nu se cunosc încă, spune şeful serviciului de relaţii comunitare al Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean. El spune însă că scările, podeaua şi tencuiala de pe ziduri vor trebui înlocuite în totalitate, pentru a reda aspectul medieval al clădirii. În acest sens angajaţii Primăriei au făcut şi sondări la fiecare etaj al turnului, pentru a observa cât de groasă este tencuiala ce urmează să fie îndepărtată. La ultimul nivel al clădirii, care este acoperit cu o cupolă de sticlă, va fi amenajată o zonă de observaţie a centrului oraşului, iar la fiecare colţ al nivelului vor fi montate telescoape de observaţie pentru turişti.

"Se lucrează la proiect, va fi o prioritate pentru anul 2012. Se lucrează la conceptul de reamenajare a turnului. Destinaţia va fi asemănătoare cu cea a Turnului Croitorilor. Vor putea fi amenajate expoziţii, evenimente, iar la ultimul etaj va fi amenajată o zonă de observaţie a centrului istoric al oraşului", a spus Câmpean.

Turnul Pompierilor a fost construit în anul 1574 şi a purtat iniţial denumirea "Poarta mică din uliţa Săpunului". Este unul dintre puţinele fragmente din a doua incintă de apărare a oraşului care poate fi observat astăzi. A fost folosit până la începutul secolului XX de pompieri, pentru a supraveghea oraşul, iar ulterior a găzduit Muzeul Pompierilor, între 1998 şi 2001, după care a fost închis.  Clădirea a fost preluată în administraţie în 1997 de Federaţia Naţională a Pompierilor din România iar în acest an administraţia acesteia a fost retrasă de Primărie, nemulţumită de faptul că imobilul a fost închis.

Clădirea ar urma să fie reabilitată şi să intre în circuitul turistic pentru titulatura de Capitală Culturală Europeană a Clujului. Turnul a rămas în paragină din cauza lipsei de fonduri, dar şi a proastei gestionări din partea federaţiei, a acuzat recent primarul Sorin Apostu.

Vezi aici un reportaj despre Turnul Pompierilor, închis de zece ani

Comenteaza