Uioreanu: Investiţia de la Tarniţa - Lăpuşteşti aduce 5.000 de locuri de muncă

Uioreanu: Investiţia de la Tarniţa - Lăpuşteşti aduce 5.000 de locuri de muncă
Primul pas privind demararea investiţiei de la Tarniţa - Lăpuşteşi a fost făcut ieri de executivul Consiliului Judeţean prin avizarea Planului Urbanistic Zonal ce vizează construcţia hidrocentralei.

Încă din 2007, după ce a fost finalizat studiul de fezabilitate, s-au tot purtat negocieri în vederea demarării construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa - Lăpuşeteşti. Pentru că investiţia este evaluată la peste 1,5 miliarde de euro, statul român nu a reuşit, până în prezent, să coopteze un partener privat, pentru a putea demara acest proiect. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a anunţat ieri că a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ce vizează construcţia hidrocentralei de la Tarniţa - Lăpuşteşti, apreciind că este primul pas major ce atestă interesul pentru realizarea acestui obiectiv. La începutul anului viitor, Consiliul Judeţean va emite şi autorizaţia de construire, urmând ca Ministerul Economiei să poată demara investiţia, prin intermediul unui parteneriat public-privat.

Numele vehiculat pentru un posibil parteneriat public-privat, în vederea realizării hidrocentralei de la Tarniţa - Lăpuşteşti, este cel al companiei chineze Guangdong Corporation, cunoscută ca având experienţă în proiectele de hidrocentrale prin pompaj şi în construcţia de echipamente pentru implementarea unor asfel de obiective. Ministerul Economiei nu a ascuns faptul că s-au purtat discuţii cu reprezentanţii companiei chineze, însă oficial nu a fost lansată nici o promisiune cu privire la demararea investiţiei de la Tarniţa - Lăpuşteşti.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, afirmă însă că reprezentanţii Guvernului sunt dispuşi să demareze acest proiect chiar de anul vitor, şi că deja se fac paşi importanţi în sensul acesta. „Când am fost în vizită oficială în China, ne-am intersectat şi cu reprezentanţii Guvernului, care erau acolo tocmai în scopul de a atrage investitori pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa - Lăpuşeteşti. În ce mă priveşte, mi s-a cerut să grăbesc procedura pentru avizarea documentaţiei urbanistice", a spus Uioreanu.

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean, a avizat ieri PUZ-ul pentru acest obiectiv, urmând ca autorizaţia de construire să fie emisă undeva la începutul anului viitor. "Aprobarea PUZ-ului este primul argument în favoarea demarării acestui proiect. După ce vom elibera şi autorizaţia de construire, vor putea începe lucrările. Edificarea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti este unul dintre obiectivele pe care Guvernul Ponta şi le-a asumat prin programul de guvernare, iar asta nu doar pentru că prin acest proiect se va produce energie electrică ieftină şi nepoluantă, ci şi pentru că se vor crea aproximativ 5.000 de locuri de muncă directe şi indirecte", a afirmat liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.

PUZ-ul aferent hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti a fost întocmit de firma Interproiect. Costurile de construire, conform studiului de fezabilitate, se ridică la 1,5 miliarde de euro. Hidrocentrala va avea o capacitate de 1000 de MW şi este de o importanţă capitală pentru Sistemul Energetic Naţional, fiind indispensabilă pentru funcţionarea la parametrii a centralei nucleare de la Cernavodă. Viitoarea hidrocentrală va avea un rol acumulator, stocând energia produsă noaptea, la costuri mici, pe care o va retrimite în SEN seara, la orele de vârf ale consumului de energie electrică. Timpul estimat pentru finalizarea construcţiei este de 5-8 ani. Proiectul de construire a unei hidrocentrale la Tarniţa-Lăpuşteşti datează din anii 80, iar studiul de fezabilitate a fost finalizat în anul 2007.

Comenteaza