Ultima zi pentru depunerea declaraţiilor de venit. “Am dreptul să vin şi-n ultima zi, în ultima oră”

Ultima zi pentru depunerea declaraţiilor de venit. “Am dreptul să vin şi-n ultima zi, în ultima oră”
Activitate intensă luni, la Direcţia de Finanţe. A fost ultima zi de depunere a declaraţiilor pe veniturile impozabile, iar numeroşi clujeni au amânat până pe ultima sută de metri drumul la ghişeu.

La mai puţin de două ore înaintea închiderii ghişeelor, clujenii se înghesuiau încă să-şi depună formularul 200, "Declaraţie privind veniturile realizate din România". Peste 50 de persoane de toate vârstele stăteau la coadă la cele 24 de ghişee, într-o ultimă încercare de a evita amenda pentru nedepunerea acestor declaraţii la timp.

Deşi numărul de oameni era de cel puţin două ori mai mare decât de obicei, atmosfera a fost civilizată. Ardelenească. Nu au fost înghionteli sau strigăte, nici nu au fost sesizări, iar funcţionarii au răspuns cu relativ calm la întrebări. La un ghişeu, un funcţionar îi explica procedura unei doamne îngrijorate că va fi penalizată: "nu vreau să-mi vină amenzi, nu vreau să trebuiască să umblu să plătesc amendă", continua să repete doamna în cauză. Peste tot erau oameni care îşi completau în grabă declaraţiile.

Motivele pentru care clujenii s-au înghesuit la ghişee abia pe ultima sută de metri au fost care de care mai diverse. Unul dintre ei a dat, în glumă, vina pe nevastă, înainte de a preciza motivul real: "Soţia e de vină. Acuma serios vorbind, aşa s-a întâmplat, nu am avut timp să venim". De altfel, lipsa timpului a fost invocată de cele mai multe persoane prezente la ghişeu.

Altele au venit să aducă actele în locul unor cunoştinţe, care, din varii motive, au fost prea ocupate să vină personal. "Am fost trimisă să vin pentru cineva, eu sunt numai aducătorul", spune o tânără de vreo 27 de ani. "Nu este declaraţia mea, o aduc pentru un club", spune alt tânăr. O altă domnişoară întreabă la ghişeu care este procedura de depunere a actelor pentru o fundaţie.

O doamnă cochetă, la 60 de ani, s-a arătat fermă. "Am şi în ultima zi dreptul să vin să depun. În ultima zi, în ultima oră, aşa mi-am programat eu. Aş fi venit ieri, în 25, dacă nu era duminică", a spus aceasta.

Sunt şi persoane care au venit din alte localităţi pentru a-şi depune declaraţiile. În cazul lor, "aşa s-a nimerit să vin în Cluj", după cum a explicat un bătrânel ce tocmai îşi completează declaraţia.

O parte dintre clujeni au venit abia în ultima zi din cauza lipsei de informare, după cum a spus un tânăr. "Nu am ştiut, am crezut că până la 1 iunie e termenul şi m-o sunat un prieten şi mi-o spus că astăzi e ultima zi şi dacă nu vin o să intru la penalităţi şi după vine o amendă de 500 de lei. Am venit să o fac şi pentru mine şi pentru taică-meu, sper să şi reuşesc".

Potrivit datelor furnizate de către reprezentantul biroului de relaţii publice al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Cluj, Elvira Silvăşan, numărul estimativ al declaraţiilor tip 200 ce ar trebui depuse este de 231.376. Vinerea trecută, la patru zile înainte de termenul limită, au fost depuse 14.806 astfel de declaraţii.

Amenzile pentru nedepunerea declaraţiilor la timp sunt cuprinse între 50 şi 500 de lei.

Teodora Demian

 

Comenteaza