Un nou mall pe un spaţiu verde al Clujului. Primăria a pierdut procesul cu un investitor
- Scris de Mircea Tatar
- 09 Mai 2017, 18:56
- Administraţie
- Ascultă știrea
Investitorul a concesionat 5 hectare de teren de la Primăria Cluj-Napoca încă din 2009, situat pe str. Aurel Vlaicu, lângă Expo Transilvania, pentru a construi un mall, un hotel, parking şi un ansamblu rezidenţial, dar nu a construit nimic pentru că a constatat ulterior că aproape 50% din acest teren are destinaţia de spaţiu verde. Contractul de concesiune dintre Primăria Cluj şi Nervia s-a încheiat în 2009, iar la întocmirea PUZ a apărut acest diferend, faptul că PUG în vigoare la acea vreme prevedea că jumătate din teren este zonă verde.
Reprezentanţii investitorului au susţinut, într-o plângere prealabilă adresată primăriei la începutul anului trecut, că la momentul aprobării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de către Consiliul Local în 2010, pe planşa PUZ avizată de Comisia de Urbanism s-a menţionat explicit că prin noul PUG, ce urma să fie aprobat, respectiva zonă verde îşi va schimba funcţiunea în teren construibil, tocmai pentru a face posibilă realizarea investiţiei ce face obiectul contractului de concesiune. Numai că prin noul PUG, aprobat în decembrie 2014, acea suprafaţă a rămas tot cu funcţiunea de spaţiu verde.
Reprezentanţii municipalităţii au considerat atunci că reglementările urbanistice stabilite prin PUZ şi PUG pentru acea zonă „nu sunt în contradicţie cu contractul de concesiune şi nu împiedică realizarea construcţiilor propuse la articolul 2 din acesta şi au respins plângerea.
Nervia s-a adresat instanţei de judecată şi în 5 mai 2017, Tribunalul Cluj i-a dat câştig de cauză şi a dispus Primăriei Cluj-Napoca să modifice PUG-ul şi să schimbe destinaţia spaţiului respectiv din spaţiu verde în spaţiu construibil.
"Admite acţiunea formulată de reclamanta SC N.C. SRL în contradictoriu cu Consiliul Local al mun. Cluj-Napoca, Municipiul Cluj-Napoca şi în consecinţă: Dispune anularea HCL de respingere a plângerii prealabile formulate de SC N.C. SRL adoptată în cadrul şedinţei din 04.02.2016. Dispune anularea în parte a HCL nr. 493/2014 şi HCL 437/2014, strict cu privire la instituirea funcţiunii de spaţiu verde (V2a) pentru o suprafaţă de circa 50% din terenul în suprafaţă de 50.000 mp. situat în str. A. Vlaicu F.N. înscris în CF 70396, 70397 Cluj-Napoca, nr. topo 24572/1, 15860/1/2, obiect al contractului de concesiune încheiat la data de 02.02.20109 între Consiliul Local în calitate de concedent şi reclamantă în calitate de concesionar. Obligă pârâtul să adopte un HCL în sensul corectării/modificării parţiale a PUG Cluj-Napoca aprobat prin HCL 493/2014 în vederea punerii în concordanţă a funcţiunii unei părţi (circa 50%) din teresul indicat mai sus cu planşele PUZ aprobat prin HCL 474/14.12.2010 şi cu obiectivele de investiţii agreate prin contractul de concesiune, respectiv modificării funcţiunii de spaţii verzi prevăzute în PUG într-o funcţiune compatibilă cu cea de teren construibil CB6. Obligă pârâta la 5568 lei cheltuieli de judecată în favoarea reclamantei. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 05.05.2017", este soluţia pe scurt a Tribunalului Cluj în acest caz.
Dacă municipalitatea va face recurs, dosarul va ajunge la Curtea de Apel Cluj, care va avea ultimul cuvânt în această speţă.
Administratorul Nervia Center, Ambrus Adam, a declarat în urmă cu un an pentru ZIUA de CLUJ, că firma îşi menţine intenţia de a realiza acea investiţie, cu o adaptare a ei la perioada actuală.
Între Primăria Cluj şi firma respectivă este şi un alt proces pe rolul instanţei după ce municipalitatea a dat în judecată investitorul pentru că nu a mai plătit taxa de concesiune pe teren. Această taxă a fost stabilită la 200.000 de euro pe an şi a fost plătită doar în primii ani, până în momentul în care a apărut disputa privind modificarea zonei verzi.