Undă verde pentru actualizarea PUG-urilor a 14 comune din zona Munților Apuseni

Undă verde pentru actualizarea PUG-urilor a 14 comune din zona Munților Apuseni
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Consiliul Județean Cluj a aprobat miercuri, 27 aprilie 2022, depunerea pentru finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență a proiectului ce vizează actualizarea planurilor urbanistice generale (P.U.G.) pentru 14 comune situate în zona Munților Apuseni.

Acest lucru a devenit posibil ca urmare a acordului de asociere încheiat în acest scop între Consiliul Județean Cluj și comunele Băișoara, Beliș, Ciucea, Izvoru Crișului, Mărișel, Mănăstireni, Mărgău, Măguri-Răcătău, Negreni, Poieni, Râșca, Săcuieu, Săvădisla și Sâncraiu.

Prin intermediul acestuia forul administrativ județean și-a asumat coordonarea, achiziția și finanțarea activităților necesare actualizării PUG-urilor acestora până la faza aprobării.

Valoarea totală a proiectului ce urmează să fie depus pentru finanțare europeană de Consiliul Județean Cluj este de 9.614.010 lei.

„Ne bucurăm că am reușit să identificăm această sursă de finanțare nerambursabilă, în valoare de cca. 2 milioane de euro, cu ajutorul căreia urmărim să susținem dezvoltarea întregii zone de munte a județului. Inițial, cheltuielile cu actualizarea acestor documentații urbanistice vor fi acoperite din fonduri proprii, urmând ca, ulterior, acestea să fie decontate din PNRR. În acest fel estimăm că, până cel târziu în 2025, toate comunele clujene vor beneficia de PUG-uri aflate în termen de valabilitate”, a afirmat Alin Tișe, liderul CJ Cluj.

Necesitatea actualizării acestor documentații de urbanism a fost determinată de faptul că, la nivelul județului, există comune care au în vigoare PUG-uri elaborate în anii 2000, cu o vechime de peste 20 de ani.

Acest aspect a fost identificat în chiar Planul de Amenajare al Teritoriului Județului (PATJ) Cluj elaborat împreună cu specialiștii Băncii Mondiale, care a identificat drept cauze lipsa personalului de specialitate și a resurselor financiare necesare actualizării documentațiilor.

Comenteaza