Undă verde pentru deschiderea unei mine de sare în Cluj. Investitorii sunt afaceriști cu greutate din România

Undă verde pentru deschiderea unei mine de sare în Cluj. Investitorii sunt afaceriști cu greutate din România
| Foto: roaliment.ro

Comisia Urbanistică a județului Cluj a oferit un nou aviz favorabil proiectului de deschidere a unei mine de sare în localitatea Nireș, comuna Mica.

A fost vorba de o revenire a proiectului „Exploatare minieră de sare gemă din perimetrul Nireș, incintă de suprafață, introducere in intravilan”, în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) Cluj de joi, 2 iunie 2022.

Proiectantul a precizat că s-a ales cea de-a doua variantă a drumului de transport, nu cea care le-a fost propusă la ședința anterioară, deoarece doar prima variantă respectă toate criteriile: nu trece peste proprietăți private și îndeplinește toate cerințele de mediu.

„Lungimea traseului este de 17,5 km. În data de 21 aprilie am avut o prezentare cu toți specialiștii proiectului în fața Consiliului Local al comunei Mica. În urma dezbaterii, a fost dată o hotărâre favorabilă pentru această variantă de drum. Am depus deja toate diligențele pentru intabulare. Toate costurile de construcții, mentenanță sau costuri excepționale vizavi de acest drum vor fi suportate integral de către beneficiar”, a explicat el.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a propus un aviz favorabil proiectului. „Având în vedere că primăria Mica nu se opune și a votat pentru acest proiect, putem merge mai departe și propun un aviz favorabil pentru astăzi”, a transmis Tișe.

Amintim, investitorul este compania SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN – S.R.L, cu sediul în București, care a concesionat depozitul de sare. Licența de concesiune a fost încheiată în 2019 de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale cu această firmă pentru perimetrul de sare gemă Nireș din județul Cluj, în suprafață de 3.245 kmp.

Durata concesiunii este de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani. Compania a derulat lucrări de explorare geologică pe perimetru încă din 2014, până în 2017. Perimetrul Nireș se află la aproximativ 20 de km de municipiul Dej.

Cine sunt „greii” din spatele afacerii

Potrivit profit.ro, compania Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen a fost înființată în anul 2013 de către Bogdan Ionuț Niță, fost partener de afaceri cu Andrei Hrebenciuc, fiul omului politic Viorel Hrebenciuc, unul dintre importanții sfătuitori ai Partidului Social Democrat. Acesta este și în prezent asociat principal al firmei, cu aproape 39% din capital, precum și administrator.

Următorii doi asociați ca nivel al participațiilor sunt nume mari din business-ul românesc. Astfel, 25,5% din părțile sociale ale viitorului producător de sare sunt deținute de societatea Radu Resources SA, controlată de soții Octavian și Anca Radu, patronii grupului Radu Holding, ce include business-urile Diverta, PinkPost, Sistec, TCE Holding și Sunny Berry. 

Tot 25,5% din Salzbergwerk deține și firma Winners Resources SRL din Cluj, deținută indirect de soții Horia și Simona Ciorcilă. Horia Ciorcilă este fondator al Băncii Transilvania și președinte al Consiliului de Administrație al instituției de credit.

Investiția va readuce la viață comunitatea

Potrivit documentației prezentate de către proiectanți în ședința anterioară, obiectivul studiat este amplasat la Vest de localitatea Unguraș, adiacent laturii sudice a drumului județean DJ 161D și la Est de localitatea Nireș din comuna  vecină, aproximativ la egală distanță față de aceste așezări.

Perimetrul de exploatare, pentru care a fost obținută o licență de concesiune a zăcământului de sare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, se întinde atât pe teritoriul localității Unguraș din comuna cu același nume, cât și pe teritoriul localității Nireș ce aparține comunei Mica.

„Având în vedere regresul comunei și al localitatății Unguraș, există un mare potențial de revenire și dezvoltare pe întreaga comună, și pe comunele învecinate. Introducerea unei activități de tip industrial în zonă va avea un efect catalizator prin crearea de noi locuri de muncă, care la rândul lor vor genera și alte tipuri de activități.

Diversificarea ofertei de munca va atrage cu sine schimbări pozitive nu numai în plan economic, ci și în plan social și demografic, contribuind la dezvoltarea durabilă a comunei Unguraș și a localităților invecinate”, se arată în documentația proiectului.

Comenteaza