UTI continuă investiţiile la aeroportul clujean

UTI continuă investiţiile la aeroportul clujean
Compania UTI Grup a reuşit să finalizeze noul sistem de acces în aeroportul clujean, ce cuprinde şi un sens giratoriu. Investiţia se ridică la 450.000 de euro. În perioada următoare ar urma să se realizeze şi o parcare cu staţionare pe termen lung.

Proiectul de dezvoltare a aeroportului clujean a mai trecut de o etapă: finalizarea noului sistem de acces care implică şi un sens giratoriu. Reprezentanţii administraţiei judeţene au explicat că era nevoie de acesta pentru că va ajuta la fluidizarea traficului în zona aeroportului. În baza contractului de concesiune obţinut de la Consiliul Judeţean (CJ) în urmă cu doi ani, UTI s-a angajat să realizeze, pe lângă acest sistem de acces cu sens giratoriu, o parcare terană şi una supraterană, precum şi un hotel.

În prezent, redevenţa pe care UTI o achită lunar CJ se ridică la 70.000 de euro pe an. Noul sistem de acces în aeroport asigură patru fluxuri la intrare şi patru fluxuri la ieşire, dar şi automate de plată pentru carduri sau în sistem cash. În ceea ce priveşte sensul giratoriu, acesta va ajuta mult la fluidizarea traficului în zona aeroportului, a explicat directorul UTI, Gabriel Davidescu. Vechea poartă a aeroportului va fi folosită strict petru situaţii de urgenţă, a explicat directorul aeroportului, David Ciceo. Întreaga investiţie se ridică la 450.000 de euro şi a fost realizată exclusiv din fondurile UTI, în baza contractului de concesiune obţinut prin licitaţie de la Consiliul Judeţean, în urmă cu doi ani.

„Era nevoie de această investiţie pentru că traficul în zona aeroportului a fost întotdeauna extrem de aglomerat. Acum mai rămâne să ajungem la o înţelegere şi în privinţa realizării unei parcări pe termen lung, pentru persoanele care doresc să-şi lase maşina în incinta aeroportului pe timpul călătoriei. De asemenea, vom analiza posibilitatea diminuării tarifelor pentru persoanele care staţionează în aeroport mai puţin de cinci minute", a precizat preşedintele CJ, Horea Uioreanu. În prezent, UTI administrează în perimetrul aeroportului peste 500 de parcări. Davidescu a explicat că imediat ce se va ajunge la o înţelegere în privinţa suprafeţei de teren necesare, se va trece la realizarea parcării pe termen lung. De asemenea, contractul de concesiune prevede realizarea unei parking suprateran, astfel încât numărul locurilor de parcare în incinta aeroportului să ajungă la 2.000. „Deocamdată gradul de ocupare în parcare nu este foarte mare. Cele 500 de locuri de de care dispunem în prezent asigură toate solicitările. În funcţie de modul în care va creşte traficul pe aeroport, vom realiza şi parcarea etajată", a explicat Davidescu. UTI avea obligaţia, de asemenea, să realizeze un hotel de patru stele, în incinta aeropotului. „Deocamdată nu dispunem de teren pentru a realiza această investiţie", a explicat Gabriel Davidescu.

Ciceo a precizat că terenul care avea ca destinaţie construcţia unui hotel nu este liber de sarcini în acest moment. „Am avut o serie de procese cu societatea Avia Trans, în ce priveşte o anumită suprafaţă de teren din perimetrul aeroportului. Am obţinut câştig de cauză la Înalta Curte iar acum avem obligaţia să deschidem un nou proces pentru a realiza unele modificări la Cartea Funciară", a spus Ciceo. Uioreanu a adăugat că, imediat după ce se va rezolva situaţia juridică a terenului, UTI va avea sarcina să realizeze investiţia promisă.

 

Comenteaza