Vandalism la Matei Corvin. Consilierii locali UDMR depun plângere la Poliție

Vandalism la Matei Corvin. Consilierii locali UDMR depun plângere la Poliție
Grupul statuar din Piața Unirii a fost vandalizat, a arătat Gergely Balazs, consilier local UDMR.

Consilierul local UDMR Gergely Balazs a arătat, vineri, în ședința din Sala de sticlă a Primăriei, că grupul statuar din Piața Unirii, care are în centrul său statuia ecvestră a lui Matei Corvin, a fost vandalizat.

"A fost rupt un pinten, ce al cizmei lui Szapolyai Istvan, și a fost îndoit pintenul lui Matei Corvin. Aș dori să cer trei lucruri: Poliția Locală să patruleze permanent prin Piața Unriii, să se monteze camere de supraveghere în zonă și obligarea organizatorilor de evenimente să îngrădească statuia la fiecare manifestare din Piața Unirii", a spus Gergely.

Cel care a rămas fără pinten este Szapolyai Istvan, guvernatorul provinciilor austriece din Regatul Ungariei, în secolul al XV-lea, când regele Ungariei era Matei Corvin.

"Trebuie să faceți plângere oficială, la Poliție, care să conțină data și ora când s-a petrecut incidentul. Noi avem camere video în Piața Unirii și vom înmâna de asemenea imaginile poliției. Poliția locală lucrează în trei schimburi și acționează în Piața Unrii, am dat până acum două-trei amenzi pentru murdărirea de monumente sau clădiri. E important să protejăm zona centrală.
Când au fost evenimente mari, nu la toate, am protejat statuia", a răspuns primarul Emil Boc.

Consilierii locali UDMR au spus că vor face fiecare câte o plângere la Poliție, în nume propriu. În Consiliul Local sunt cinci reprezentanți ai uniunii.

Ansamblul monumental Matia Corvin, alcătuit din cinci statui reprezentându-i pe regele Matei (ecvestru) și pe cei patru generali ai săi, a fost dezvelită în anul 1902 în Piața Mare a Clujului. Macheta lucrării, operă a artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey, a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris. Monumentul clujean a devenit de-a lungul timpului unul din semnele distinctive ale orașului. Monumentul a fost reabilitat în 2010-2011, inclusiv cu bani de la Guvernul Ungariei.

Ansamblul este clasificat ca monument istoric în Lista monumentelor istorice sub denumirea Statuia ecvestră a lui Matia Corvin.

Comenteaza