VERDE de la CJ Cluj pentru trenul metroplitan. Tișe: „Trebuie să avem această variantă alternativă la mașină”

VERDE de la CJ Cluj pentru trenul metroplitan. Tișe: „Trebuie să avem această variantă alternativă la mașină”

Consilierii județeni ai Clujului au votat favorabil proiectul prin care forul administrativ județean se asociază cu municipiul Cluj-Napoca și cu alte șapte comune învecinate pentru realizarea trenului metropolitan și alocă 10 milioane de euro pentru obiectivul de investiții.

Proiectul de hotărâre ce vizează asocierea forului administrativ județean cu municipiul Cluj-Napoca și comunele Florești, Gilău, Apahida, Baciu, Jucu, Bonțida și Gârbău, în vederea realizării obiectivului de investiții: „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”, a fost suspus aprobării plenului Consiliului Județean în ședința ordinară de luni, 29 aprilie 2024.

Este vorba de un proiect important pentru municipiul Cluj-Napoca și pentru comunele din județul Cluj. Este un proiect care, împreună cu centura metropolitană, vor duce județul nostru la o nouă etapă de dezvoltare. Este un proiect obligatoriu, un proiect de dezvoltare important. Trebuie să avem această variantă alternativă la mașină. Proiectul nu s-ar putea realiza fără ajutorul nostru. Banii pe care îi oferim sunt estențiali pentru realizarea investiției.

Este vorba de un proiect derulat pe 4-5 ani, deci vorbim de un buget multianual. Vom contribui, astfel, începând chiar de anul viitor, cu circa 10 milioane de euro, pentru materializarea acestei investiții ce are drept scop fluidizarea traficului auto, o mobilitate mai mare a clujenilor care fac naveta între Cluj-Napoca și localitățile limitrofe, dar și reducerea substanțială a timpului parcurs în trafic”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate de voturi.

În baza acordului de asociere, Consiliul Județean va acoperi cheltuielile neeligibile ocazionate de construirea parcărilor auto în sistem „Park&Ride”, ce vor fi amplasate în vecinătatea stațiilor feroviare din localitățile Bonțida, Răscruci, Jucu, Câmpenești, Apahida, Dezmir, Baciu, Suceag, Rădaia, Mera, Nădășel și Gârbău.

Finanțarea acestor investiții urmează a fi realizată atât din bugetul propriu al Consiliului Județean, prin alocări multianuale, cât și din alte surse, inclusiv din fonduri europene.

În urma încheierii acordului de asociere vor putea fi demarate, într-un timp cât mai scurt, studiile de pre-fezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică, astfel încât finanțarea investiției să poată fi realizată din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027, Prioritatea (P6) - Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane – trenurile metropolitane.

Viitorul tren metropolitan va utiliza infrastructura feroviară publică existentă, pe traseul Bonţida – Cluj-Napoca – Gârbău, în lungime de 48,8 km. Conform documentației elaborate până în prezent, flota feroviară va cuprinde circa nouă trenuri, cu o capacitate de 420 locuri. Acestea vor funcționa exclusiv electric, la o viteză maximă de 150km/h și cu o frecvență de 30 minute. De asemenea, se estimează că numărul total al călătorilor transportați va fi de aproximativ 7.600 persoane/zi în anul 2030, respectiv de circa 9.500 persoane/zi în anul 2050.

Comenteaza