Bilete gratis de bus conta gunoi: 4% din totalul deșeurilor colectate selectiv la nivelul Clujului

Bilete gratis de bus conta gunoi: 4% din totalul deșeurilor colectate selectiv la nivelul Clujului

Peste 4,4 milioane ambalaje de plastic, aluminiu sau sticlă reciclate de clujeni în schimbul a 350.000 bilete de transport public din iulie 2022 până acum. Impact: 4% din totalul deșeurilor colectate selectiv la nivelul municipiului. 

La Cluj-Napoca funcționează un proiect pilot pentru colectarea selectivă a deșeurilor cu recompensă. Aparatele sunt amplasate la Piața Zorilor și la Piața Flora. Din luna iulie a anului trecut și până în prezent, la cele două puncte de colectare selectivă a ambalajelor - tip PET/plastic, doze, sticle - au fost colectate peste 4,4 milioane deșeuri. Clujenii primesc, în schimbul a 15 ambalaje reciclate, bilete cu două călătorii pentru transportul public urban (detalii mai jos). Acest proiect va fi extins în curând și în alte puncte din municipiu.

Biletul gratuit poate fi obținut urmând pașii de mai jos:

- Adu ambalajele curate, fără lichide sau alte substanțe toxice, cu eticheta intactă și fără a fi presate la aparatul amplasat în zona pieței agroalimentare din Zorilor;
- Ambalajele trebuie să fie fără dop/capac;
- Recipientele din sticlă pot avea maximum 1,5 l, iar PET-urile maximum 3l;
- Introdu fiecare ambalaj, unul câte unul, în partea rotundă a containerului, luminată cu verde;
- Nu forța ambalajul pentru a-l introduce în partea luminată cu verde. Durează câteva secunde procesul de detectare a ambalajului;
- Așteaptă voucherul cu sumarul ambalajelor introduse și detalii despre recompensă;
- Aparatul va elibera câte un voucher pentru fiecare tip de ambalaj introdus;
- La 15 ambalaje reciclate ai un bilet cu 2 călătorii pentru transportul în comun, care poate fi ridicat de la punctele sau centrele de vânzare a biletelor CTP - Compania de Transport Public Cluj-Napoca.

Proiectul este realizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Envipco Solutions - Production, Compania de Transport Public - CTP Cluj-Napoca și Supercom SA.

Comenteaza