Video Forumul de Securitate Cibernetică în Energie | Emil Boc: "Securitatea cibernetică nu mai este o chestiune opţională, este o necesitate"
Securitatea cibernetică trebuie să devină o componentă de politică publică, a declarat, miercuri, primarul Emil Boc la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie de la Cluj.
"Securitatea cibernetică, aşa cum s-a spus de către foarte mulţi oficiali, nu mai este o chestiune opţională, este deja o necesitate, cu atât mai mult în domeniul energetic. Trăim vremuri frumoase, în care tehnologia ne aduce cele mai mari avantaje din istoria omenirii, digitalizarea, dar în egală măsură ceea ce tehnologia ne oferă, avantajele fabuloase, unice în întreaga istorie a acestei Planete, aceste avantaje nu vin doar cu lucruri bune, aceste avantaje vin şi cu pericole şi în special legate de securitate cibernetică. Fiecare dintre noi cred că ne-am confruntat vreodată cu un virus pe calculator sau pe telefon. Dacă ridicăm această problemă la scară globală, să ne imaginăm că un hacker intervine în reţeaua de distribuţie energetică şi este paralizată distribuţia de energie electrică şi sute de mii de cetăţeni sunt puşi dificultate de a mai putea utiliza energia. Iată că nu ai energie, practic eşti privat de foarte multe lucruri care ţin de calitatea vieţii şi de oferirea serviciilor esenţiale pentru populaţie", a explicat Emil Boc.
Primarul Clujului a subliniat că a existat un avertisment că suntem doar la câteva click-uri distanţă de un dezastru cibernetic, prin asta semnalând că, dacă nu suntem proactivi, "dezastrul ne paşte" şi atunci consecinţele sunt dramatice.
"De aceea salut această iniţiativă care vine să adune idei, să ofere soluţii şi în acelaşi timp să ne facă o foaie de parcurs cu privire la ce avem de făcut fiecare, de la nivel local, naţional, funcţional, autorităţi publice şi private şi nu în ultimul rând dimensiunea europeană din care facem parte. Acest forum este un forum de bune practici, pe de o parte, dar şi de idei inovatoare pentru ceea ce înseamnă soluţiile pentru viitor", a punctat primarul.
Emil Boc a mai afirmat că, în egală măsură, ceea ce a putut constata din experienţa şi naţională, dar şi din administraţia publică locală, este că această chestiune de securitate cibernetică nu mai este doar o competenţă a IT-iştilor.
"De obicei, avem tendinţa să spunem că e treaba IT-iştilor să se ocupe securitatea cibernetică, noi ne ocupăm de restul. Nu mai este aşa. Securitatea cibernetică evident că are ca nivel central componenta de IT, dar ea trebuie să devină o componentă de politică publică coerentă, concretă, şi mai ales din faza de concepere a infrastructurilor pe care le creăm. Adică această componentă de securitate cibernetică nu trebuie să o mai aşteptăm la capătul firului, că poate e prea târziu. Ea trebuie aprobată deja în structurile sau în infrastructurile pe care le creăm, le proiectăm, de la început. Dacă vom face aşa, viaţa noastră va fi mult mai uşoară, având securitatea cibernetică integrată deja în procesele de proiectare atunci când concepem noile soluţii. Şi cred că acest lucru nu mai poate fi evitat. Deci, dincolo de conştientizare, a gândi securitatea cibernetică, repet, ca o etapă încă de la început şi nu una finală în protecţia a ceea ce avem, cred că este ceva ce mai putem evita", a precizat Boc.
Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER) organizează, în perioada 13-14 noiembrie, la Cluj Napoca, cea de-a doua ediţie a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, care îşi propune să reunească autorităţi naţionale, experţi din sectoarele energetic şi IT, precum şi reprezentanţi ai universităţilor şi industriei de securitate cibernetică.
Printre temele principale ale forumului se numără abordarea ameninţărilor cibernetice în infrastructurile critice, importanţa colaborării dintre sectorul public şi privat, soluţii tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor şi dezvoltarea unor parteneriate strategice la nivel naţional şi internaţional.