Cât de greu este proiectul unui Tren Metropolitan. Specialist în transporturi: „Înseamnă mai mult decât doar o cale ferată și un peron reparat”
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 10:14
- Administraţie
- Ascultă știrea

Primarul Clujului spunea că această investiție va fi cheia dezvoltării metropolitane a Clujului și va permite locuire de calitate în afara orașului la o distanță de 50 de kilometri.
Totuși, asemenea proiecte, unul asemănător fiind în lucru și la București, nu sunt așa de ușor de realizat.
Ștefan Roșeanu, care este în prezent directorul Direcției de Dezvoltare Transport Feroviar din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI), a vorbit despre complexitatea unor astfel de proiecte.
Cu un master în „Ingineria Infrastructurilor de Transport”, fostul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară este cel care cunoaște îndeaproape proiectul trenului din Capitală.
„Proiectele de tip tren metropolitan se arată, în final, mai complexe decât proiectele clasice de modernizare, de reconstrucție a căii ferate cu care suntem obișnuiți. Această complexitate ridicată apare în condițiile în care proiectul trebuie să țină cont și de proiectele deja implementate, de cele aflate în implementare sau în pregătire la compania națională de cale ferată.
Un alt aspect de care trebuie ținut cont, comparativ cu ceea suntem obișnuiți, e faptul că un proiect de tren metropolitan înseamnă mai mult decât doar o cale ferată și un peron reparat, modernizat. El înseamnă o analiză la nivelul interfeței dintre calea ferată și localitate, înseamnă lucrări în amenajare a zonei de influență a stației de calitate, deci, practic implică și o componentă de urbanism, de proiectare locală și construcții civile, complementare funcției clasice de cale ferată”, a afirmat Roșeanu, potrivit buletindebucurești.
Stadiul Trenului Metropolitan Cluj
Trenul metropolitan Cluj va avea un traseu de 48,8 km și va include 23 de stații, cu o distanță medie de 2,1 km între ele. Garniturile vor circula cu o viteză de 45 km/h, iar durata totală a unei călătorii va fi de aproximativ 65 de minute. Proiectul presupune achiziția a 7 garnituri de tren, inclusiv una de rezervă, fiecare cu o lungime de 70 de metri și o capacitate de 840 pasageri/oră pe direcție. Frecvența va fi de un tren la fiecare 30 de minute în intervalul 06:00–19:00.
Vor fi create 8 stații noi: Câmpenești, Apahida (2 stații, pe lângă cea existentă), Aeroport Cluj-Napoca (cu pasaj de acces), IRA (aici se întâlnește trenul metropolitan cu metroul), Fabricii de Zahăr (pasaj subteran auto), Piața 1 Mai, Hoia.
Lucrările vizează, de asemenea, realizarea infrastructurii rutiere și pietonale, și includ patru pasaje subterane pietonale, cu un punct intermodal în zona Aeroportului (stațiile Piața 1 Mai, Fabricii de Zahăr, IRA și Aeroportul Internațional „Avram lancu”). În plus, pe traseul trenului metropolitan vor fi realizate opt parcări auto (stațiile Gârbău, Rădaia, Hoia, Dezmir, Apahida, Câmpenești, Jucu de Jos, Bonțida).
Valoarea totală a lucrărilor este evaluată la circa 250 de milioane de euro. Proiectul va fi finanțat prin Fonduri Europene Nerambursabile, alocări din bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor, precum și contribuții din partea bugetelor locale ale municipiului Cluj-Napoca și comunelor Gârbău, Baciu, Apahida, Jucu și Bontida (CJ Cluj).
Proiectul este estimat să fie realizat în 48 de luni, 12 luni pentru procedurile de licitație și 36 luni pentru proiectare și execuția lucrărilor.