Video Cine circulă pe drumul Florești - Cluj-Napoca. Primarul Pivariu a explicat cum este format traficul și care sunt alternativele

Cine circulă pe drumul Florești - Cluj-Napoca. Primarul Pivariu a explicat cum este format traficul și care sunt alternativele
| Foto: arhiva

Administrațiile din comuna Florești și municipiul Cluj-Napoca încearcă de ani de zile să rezolve problema traficului de pe această rută, care a devenit cel mai aglomerat drum din țară.

Primarul Floreștiului Bogdan Pivariu a vorbit, la ZIUA LIVE, despre traficul de pe acest tronson și despre soluțiile alternative gândite și implementate de autorități.

Legat de Centura Metropolitană, acesta este un proiect mare, foarte așteptat, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură mare. Va deservi zona Metropolitană, județul și întreaga regiune pentru că este cel mai aglomerat drum din România. Nu poate decât să ne bucure că încep lucrările la primul tronson al Centurii Metropolitane.

Vă pot spune că am luat-o cu începutul. Am analizat fiecare zonă în parte pentru a putea-o duce la nivelul următor. Dacă ne referim la zona Pădurii, acea zonă care coboară la cartierul Donath, practic acolo era o stradă degradată, cu utilitățile subdimensionate, iluminatul public nu prea funcționa, nici trotuare nu prea erau.

Am luat-o cu începutul și am redimensionat utilitățile și am modernizat zona. Acum ne putem gândi cum să introducem mijloc de transport în comun în acea zonă. Am putea avea două autobuze în zona aceea. La fel am făcut și în zona Răzoare. Am deschis în ambele sensuri pentru că știam că urmează lucrările la Centura Metropolitană. Urmează să introducem mijloace de transport în comun și acolo”, a declarat, la ZIUA LIVE, Bogdan Pivariu.

„Soluție revoluționară” pentru trafic începând cu 2026

Primăria Cluj-Napoca va implementa o linie dedicată pentru transportul în comun din Florești și până la Ira (Mărăști). 
Aceasta va fi implementată după ce vor fi finalizate lucrările la primul tronson al centurii metropolitane și va fi o “soluție revoluționară” pentru traficul din oraș, a precizat, la ZIUA LIVE, Emil Boc.

„Este un lucru foarte bun. De când am preluat mandatul, focusul nostru a fost pentru a favoriza mijlocul de transport în comun. Încercăm să-l facem pe cetățean să aibă locuri de muncă în Florești, să aibă locuri la creșe și grădinițe, dar și opțiuni de a petrece timpul liber cât mai aproape de casă. Acestea elimină din traficul care nu este necesar”, a afirmat Pivariu în legătură cu acest subiect.

Din ce este compus traficul pe ruta Florești - Cluj-Napoca

Avem idee despre cum este creionat acest trafic și facem analiză în permanență tocmai pentru a ne da seama cum trebuie să abordăm următoarele proiecte de investiții. Din aceste analize au rezultat inclusiv soluțiile tehnice ale proiectelor aferente: strada Petuniei care descarcă în DN1, acea intersecție lărgită care permite accesul la și dinspre cartierul Terra. La fel a fost și cu strada Eroilor.

Tot ceea ce facem are la bază aceste analize. Vorbim de niște conectivități ale străzilor care odată făcute ne permit să operăm diverse formule.În ceea ce privește traficul, pe lângă cei care merg către Cluj-Napoca și se întorc, 40% este compus din traficul de tranzit, adică mașina care intră în comuna Florești dinspre Gilău sau zona Băișoara iese în municipiul Cluj-Napoca și după ora 16:00 găsim aceeași mașină care se întoarce pe aceeași rută. Lunea și joia este cel mai intens”, a explicat edilul Floreștiului.

Comenteaza