Guvernul, din nou repetent la legiferare

Guvernul, din nou repetent la legiferare
În ultima vreme, aproape nu este zi în care Guvernul Boc, ţinut sub presiune de Traian Băsescu, să nu facă vreo gafă monumentală într-unul dintre cele mai importante domenii de activitate, cel de promovare a actelor normative. Consecinţele înseamnă haos şi uriaşe pagube.
Pe care le înregistrează fie statul, fie societăţile comerciale, fie cetăţenii şi, cel mai adesea, toţi la un loc. Azi a ieşit la iveală încă o nevăzută în materie legislativă. Guvernul a promovat o ordonanţă de urgenţă care, apreciază experţii Fondului Monetar Internaţional, aduce prejudicii grave băncilor din România. Că este aşa sau că nu este aşa, pentru demonstraţia pe care urmează să o fac e mai puţin important. Mai important este că respectiva ordonanţă, care, de altfel, a şi fost motiv de blocaj în tratativele cu Fondul, a încălcat norme imperioase stabilite de Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, ordonanţa de urgenţă este ilegală. Cel puţin atâta vreme cât România este membru al acestui organism. Pentru că nu avem voie, sub nicio formă, să edictăm acte normative care contravin celor stabilite la nivel european. Ce se întâmplă? Cum se explică, obiectiv vorbind, o asemenea brambureală?

Domnul Emil Boc s-a bătut de nenumărate ori în piept cu o diplomă de specialist în drept. În drept constituţional. Mai mult chiar, în toate CV-urile sale stă scris că are o vastă experienţă în acest domeniu, că a publicat nenumărate lucrări de specialitate şi că este şi cadru didactic. În realitate, el a făcut Facultatea de Drept nu la zi, ci prin corespondenţă. Ceea ce nu trebuie să însemne neapărat că nu ştie carte. Până la urmă, dacă ştie sau nu carte, rămâne să demonstreze prin ceea ce face. Eu cred că demonstraţia în acest sens a fost făcută. De mult timp. Şi în mod definitiv. Emil Boc a semnat, în calitate de premier, un mare număr de documente care au încălcat prevederile Constituţiei. Fie ordonanţe de guvern, fie hotărâri de guvern, fie norme de aplicare a unor legi, fie chiar legi prin care Guvernul şi-a asumat răspunderea. De mai multe ori până în prezent, Curtea Constituţională s-a pronunţat. Şi a stabilit, fără echivoc, faptul că acte normative promovate de Guvern conţin prevederi anticonstituţionale. Acesta este un lucru extrem de grav. Şi la fel de grav e că niciun alt prim-ministru din istoria României nu a greşit atât de mult.

În aceste cazuri, Curtea Constituţională, odată sesizată, atrage atenţia pronunţându-se şi urmează ca ceea ce a stricat domnul Emil Boc, să repare alţii. Fie Parlamentul, fie Preşedintele. Există însă alte situaţii în care Curtea Constituţională nu este sesizată fiindcă, pentru moment, reprezentanţii opoziţiei nu au sesizat sau nu au fost interesaţi să sesizeze greşeala. Şi atunci, nenorocitul de act normativ îşi produce efectele anticonstituţionale. Sunt alte situaţii în care nu se încalcă prevederile Constituţiei, în schimb legea respectivă se bate cap în cap cu alte legi, creând haos. Aici durează mult până când lucrurile pot fi îndreptate. Şi iată, mai nou, s-a ajuns inevitabil şi în situaţia în care sunt încălcate norme ale Uniunii Europene.

Chiar dacă premierul este submediocru ca jurist, el ar fi avut obligaţia să se consulte cu specialişti înainte să-şi pună semnătura pe diverse iniţiative legislative. Nu a făcut-o. Sau are specialişti slabi. Ceea ce reprezintă încă o dovadă nu numai că este slab jurist, ci şi că este slab ca premier.

Comenteaza