Falimentul primăriilor

   Falimentul primăriilor
În timp ce România traversează o criză proprie, decuplându-se practic de celelalte state europene, primăriile, în special cele ale opoziţiei, se zbat în nevoi din ce în ce mai mari.
Pentru a face faţă cheltuielilor, cele mai multe sunt nevoite să se împrumute la bănci. Cu o dobândă uriaşă. De 13%. În absenţa unui reviriment rapid al economiei româneşti, unele primării vor intra mai devreme sau mai târziu în executare silită. Este subiectul acestei analize.

Consecinţele creşterii taxei pe valoarea adăugată (TVA) sunt catastrofale. Nu au intrat mai mulţi bani la buget, aşa cum ne-am fi putut aştepta în urma măririi taxei pe valoarea adăugată de la 19 la 24%, dimpotrivă, mai puţini. Ministerul Finanţelor, respectiv Guvernul Boc, nu şi-au atins obiectivul. Împovărată de datorii, supusă unei TVA care se plasează doar cu un procent sub limita admisă în Uniunea Europeană, economia românească sucombă. Societăţile comerciale fie nu au mai făcut tranzacţii, fie nu au mai făcut acte pentru tranzacţii, dar cert este că la buget au intrat din ce în ce mai puţini bani. Nemaiputând să facă faţă cheltuielilor, administraţia centrală, la rândul ei, redirecţionează sume din ce în ce mai mici către cele locale. Şi, întrucât sistemul este clientelar, iar marea corupţie este instituţionalizată la un nivel fără precedent, nu mai e un secret pentru nimeni că Guvernul PD-L direcţionează puţinul pe care îl are către propriile primării. Pe care încearcă să le compenseze - pentru că, oricum, banii sunt şi pentru acestea mai puţini - cu fonduri europene, dirijate, ca să nu zic manipulate, de către ministrul Elena Udrea.

Toate manevrele politice făcute în ultima vreme de tandemul Băsescu - Boc au drept premisă faptul că, dacă România îşi cumpără timp şi dacă Guvernul supravieţuieşte prin fel de fel de tertipuri, fără a genera vreo creştere economică, la un moment dat, revirimentul statelor din Uniunea Europeană ne va trage în sus. Cum? Readucând investitorii în România. Care, pompând banii în economie, vor face ceea ce nu a reuşit până acum guvernul. Vor genera o creştere. Dar Băsescu - Boc s-ar putea să se înşele amarnic. Nu este obligatoriu ca o economie - care, atenţie, bazându-se încă pe un monopol de stat şi nefiind pe deplin funcţională de piaţă - să îşi revină în mod automat! Devenind, tot automat, o ţintă a investiţiilor. Este cât se poate de posibil, dacă nu cumva chiar probabil, un alt scenariu. Cel al unei descreşteri continue.

Tabloul sumbru schiţat mai sus, în măsura în care se suprapune realităţii, poate deveni catastrofal pentru comunităţile locale. Cu alte cuvinte, dacă primăriile se împrumută din ce în ce mai mult, cu dobânzi mari - în special, primăriile non-PD-L -, există pericolul ca într-un viitor relativ apropiat, în absenţa revirimentului mult aşteptat care în mintea unora ar trebui să survină în mod automat, să ajungă în incapacitate de plată.

Consecinţa ar putea fi executarea silită a tuturor proprietăţilor municipalităţilor aflate în această situaţie. Dacă o parte bună a unui asemenea dezastru este că, în final, ponderea economiei privatizate va creşte.


Comenteaza