Mateuţ, rânjetul lui Stoia şi cum poate juca snooker din arest Apostu (opinie)

Mateuţ, rânjetul lui Stoia şi cum poate juca snooker din arest Apostu (opinie)
Nu e o chestie pe care sa o remarc doar eu: dar este evident ca avocatul Gheorghita Mateut are o lupta foarte grea in dosarul Apostu cu procurorii DNA. (post preluat integral de pe blogul liviualexa.ro)

Repet, nu e doar impresia mea. Il urmaresc pe Mateut ca jurnalist, ii stiu toate interventiile din cam toate marile cazuri de la Becali pana la Dan Diaconescu, dar nu l-am vazut niciodata atat de debusolat ca in cazul Apostu! Mereu avea in miez de noapte, cand iesea la declaratii, fie ca era cazul Patriciu, fie ca era Tender, cate ceva de spus: fie ca probele sunt atat de confuze ca se vor evapora, fie ca procurorii au gresit nu stiu ce, dar mereu insinua ca e pregatit sa spulbere acuzarea!

Cazul Apostu e insa diferit, cred ca l-a luat prin surprindere si pe Mateut. Caci in cazul Apostu, procurorii DNA Cluj au jucat total diferit decat era faimosul avocat si profesor de drept obisnuit sa joace procurorii.

Procurorii DNA Cluj au fost pragmatici: au jucat actul acuzarii in instanta (si au castigat tot pana acum) si au acuzat perfect in presa, distrugandu-l pe Apostu cu detalii bine tintite, a caror raspandire a creat deja, inainte de a fi emisa vreo sentinta, portretul primarului-spagar-lipsit-de-scrupule.

Si, pentru prima oara de cand il urmaresc pe domnul Mateut, acesta a jucat actul apararii in instanta dar, surprinzator, n-a mai luptat deloc pe frontul opiniei publice unde, in Romania, se poate castiga 50 la suta din meci.

Cu totii se intreaba: de ce? Ce e cu Mateut? Mai sunt si infrangeri in meseria asta, nu-i vorba, nu poti castiga chiar tot, dar... parca ceva nu se leaga. Mateut vine dupa o infrangere interesanta, ma refer la condamnarea la inchisoare cu executare a omului de afaceri clujean Liviu Florian care a primit 7 ani, cea mai mare pedeapsa, in dosarul mitei de la Vama Halmeu.

Cu atat mai mult, ochii opiniei publice erau atintiti asupra profesorului Gheorghita Mateut, caci cazul Apostu nu e unul de ici de colea, are implicatii enorme si o greutate considerabila.

Ca ceva nu e in regula (nu stiu nici acum ce) a fost prima declaratie a avocatului clujean din ziua retinerii lui Apostu. Mi s-a parut ca era debusolat, eratic, ca nu stie ce vorbeste. Starea sa de perplexitate sau confuzie, dupa caz, a reaparut constant in ultimele batalii duse de acesta in instanta in incercarile de a-l elibera pe primarul Clujului.

Priviti acest video si reveniti apoi la articol.

Este incredibil! Ba zice ca e vorba de o extindere, ba zice ca nu e! Nu-mi ziceti ca era bulversat de ziaristi, ca nu e cazul. Indiferent de zgomote, Mateut are o capacitate speciala de a sesiza firul logic al discutiei.

Ce dracu' se intampla in apararea lui Apostu? Cum a fost posibil "incidentul" de ieri, extrem de rar in instantele Romaniei, cum de s-a ajuns ca inculpatul Apostu sa isi retraga cererea de eliberare sub control judiciar (depusa de Mateut initial), motivand instantei ca i s-au explicat "consecintele" acestui demers? Nu tine explicatia lui Mateut, nu suntem fraieri sa credem ca a fost retrasa cererea doar pentru a nu risipi in van o sansa, chit ca stiam faptul ca era depusa in urma cu multa vreme! Daca era pe asa, ea nu trebuia depusa din start, fiindca era evident ca DNA Cluj nu va sta cu mainile in san si se va folosi de dreptul de a solicita prelungirea perioedei de arest!

Inca una. De ce Mateut nu s-a gandit ca procurorii DNA vor specula ca strategie media ideea extinderii capetelor de acuzare cu cel al spalarii de bani? Desi presa crede ca doar ieri s-au decis procurorii DNA sa anunte instanta despre intentia suplimentarii acuzatiilor, va zic eu in exclusivitate ca avocatii stiau de chestia cu spalarea de bani inca de acum 12 zile, cel putin! In loc sa scoata ei insisi in media, asa, din intamplare, ideea ca poate fi vorba de o noua alegatie, si sa o lasa sa se rasufle pana la judecata de ieri, avocatii lui Apostu i-au lasat pe procurorii DNA sa traga un val de ceata peste impresia care deja se crea in randul jurnalistilor, cum ca DNA n-a mai prea inaintat deloc in dosar in ultima vreme! Lovitura DNA a fost perfecta: desi nu are nicio relevanta faza cu spalarea de bani, faptul ca aceasta chestiune a fost aruncata in media lasa impresia ca asta e argumentul evident pentru care instanta a decis prelungirea arestului. Touché!

Inca una. S-a speculat mult ieri pe tema absentei de la instanta a lui Mateut in amiaza zilei. Mateut zice ca nu a venit la instanta fiindca nu a fost instiintat de DNA. Nu picati in capcana. E doar o chichita avocateasca. Stia si presa de demersul DNA, cum ar fi fost posibil sa nu stie si Mateut! Aaaa, ca nu a fost instiintat oficial, ok!, dar asta nu este greseala DNA Cluj, ci a instantei clujene, pe care Mateut, cu inteligenta, a lasat-o "sa se intample" tocmai pentru a avea un argument la Inalta Curte in cazul unui recurs pentru un verdict de prelungire a perioadei de arest. In mod normal, culpa instantei de a nu-l fi instiintat pe Mateut, care era avocat ales, cu delegatie la dosar, este o incalcare grava a dreptului la aparare. Iar Mateut are un os important de mestecat aici.

Un lucru e cert. Sorin Apostu nu mai are incredere deplina in Mateut. Nu stiu de ce si cum s-a intamplat asta, dar o simt. Faptul ca deja, potrivit Ziua de Cluj, un avocat bucurestean de renume a fost contactat pentru a intra in cauza, imi da dreptate. Gheorghita Mateut, fara sa vreau sa il jignesc comparandu-i munca cu un campionat de fotbal, a pierdut cam toate etapele, iar Sorin Apostu, poate putin mai labil din cauza detentiei, isi pune sperante si in alte pareri.

In permanenta goana prin instante, este posibil ca Gheorghita Mateut sa fi exagerat in ultima perioada. Il stim cu totii, e un pasionat, o minte eminenta, un profesor integru, dar se vede de la o posta ca e obosit. Hartuit. Superficial. Confuz. Nu vreau eu sa ii dau sfaturi, dar poate ca nu i-ar strica o pauza de meditatie asupra a ceea ce i se intampla in aceste momente. Poate ca o revenire la "basics" nu i-ar strica. Sunt frumoase onorariile de 100 de mii de euro, dar mai da-i dracului de bani!, are Mateut destui!, aici e vorba de reputatie. O reputatie construita frumos si care se poate strica intr-o clipa din cauza oboselii!

Sa revenim putin si la alte lucruri, e noapte cand scriu si gandurile se autocroseteaza incercand sa ma scoata din joc.

Cazul Apostu e unul dintre cele mai interesante pe care le-am vazut in ultimii ani. E un dosar nu neaparat greu, nu musai complex (cel putin din ceea ce ni se arata). Adica, ok, procurorii clujeni zic ca e vorba de luare de mita. Ca au un denunt. In baza acestor lucruri, l-au arestat pe Apostu. Si la Brasov e vorba insa tot de un primar, tot de luare de mita (cam aceleasi sume), si de doua denunturi, in opinia mea cu mai mare greutate, caci unul apartine unui intermediar, fost ofiter SRI. Si Scripcaru nu e arestat.

Dosarul e interesant fiindca sunt multe lucruri ce nu se leaga in acest dosar. O sa pun in cele ce urmeaza cateva intrebari. Ma framanta, poate aveti voi raspunsuri la ele.

Pun aceste intrebari pornind de la doua credinte: prima ca Apostu e nevinovat, pana la orice verdict al instantei, si ca procurorii DNA isi fac datoria, orice s-ar comenta in tara asta in care totul e contestabil. La unele din intrebari voi incerca sa raspund cu umilele mele pareri.

1. Daca procurorii "erau tari" (expresie de curtea scolii, dar asa simt), de ce au apelat la subterfugii ieftine de genul "excursie in Dubai", "cardul de la Rosal", "17 telefoane"? Avem probe tari sau n-avem in acest dosar?

Ei bine, mai tineti minte ce va ziceam acum cateva saptamani? Discutam de o noua generatie de procurori. Care s-au gandit ca daca tot se cred ziaristii procurori (asa si e, cateodata, sa recunoastem), de ce n-ar actiona si ei ca jurnalisti? Aruncand nade?! Plasand detalii trunchiate?! Manipuland opinia publica?! Punand presiune pe instanta prin vuietul opiniei publice?!

Nu stiu daca asta e bine sau e rau. In continuare consider ca procurorii au putere mult prea mare si pe care, cateodata, o folosesc abuziv si gresit.

E o discutie mai ampla, dar tot putem spune ca noua generatie de procurori, vazand ca tot ce ei aresteaza, instanta elibereaza, s-a gandit sa calce mai profund pe realitatile Justitiei si sa "completeze" unele probe cu detalii ce pot manipula in favoarea acuzarii opinia publica.

Eu zic ca, privind din perspectiva meseriei pe care o au de facut, procurorii DNA au jucat perfect pana acum. Au dus o lupta de guerilla, pe toate fronturile. E posibil sa joace la cacealma pana le va intra cartea. Au sanse sa castige masa, dar inca nici lor nu le-a intrat Asul.

Singura mea dilema este de ce au luptat in acest fel? Asta nu era un caz gen Vantu, in care sa ne intereseze detalii de genul "golanul meu drag", ci era un caz de coruptie cu potential, ne-am fi asteptat la probe fara putinta de tagada. La ce bun toate chestiile astea cu pepenarii, daca nu sunt sustinute si de probe? La ce bun sa facem vuiet in presa in loc sa aratam evidente? Inca nu ma prind de ce.

2. De ce procurorii nu au solicitat si arestarea sotiei lui Apostu, se intreaba unii? De cand aplicarea legii are sentimente, se intreaba altii? Va zic eu cum sta treaba aici. Arestarea Monicai Apostu a depins de aprecierea procurorului DNA. Nu este ceva iesit din comun, desi procurorii, in general, nu au sentimente. Dar este posibil ca procurorul DNA sa fi considerat ca nu se impune retinerea sotiei primarului, avand in vedere situatia familiala, cei doi copii ai familiei putand sa ramana fara un sprijin moral important in aceasta perioada dificila.

3. De ce radea Calin Stoia ieri? Toata lumea s-a intrebat asta. De unde atata veselie pe Stoia, afaceristul care plangea cu lacrimi de crocodil acum o saptamana cum ca ii e greu in arest, ca ii e dor de copii si ca trebuie sa isi faca masajul la coloana, ca-l doare? Stoia radea pentru ca, asa cum corect a dezvaluit Gazeta de Cluj ieri, a solicitat o intrevedere fara avocati saptamana trecuta tocmai cu doamna Elena Botezan, sefa DNA Cluj. In mod normal, presupun eu speculand putin, dar o sa imi iertati indrazneala, nu ceri o intalnire cu sefa sectiei DNA Cluj ca sa vorbiti despre vreme si despre caderea euro. Ci doar daca vrei sa negociezi. O sursa m-a informat in mare despre detaliile acestei negocieri, detalii care ma fac sa cred ca Stoia va vorbi in curand si ca va ajunge la o intelegere cu procurorii. In premiera, va mai dau eu una: inca o persoana a cerut o intrevedere cu doamna Botezan, tot pentru o intelegere. Revenind la Stoia si discutand strict pe implicatiile unui posibil denunt in acest dosar, este de presupus ca o declaratie a omului de afaceri impotriva lui Apostu va schimba dramatic cursul acestui dosar in favoarea DNA Cluj. Personal, am simtit inca de la inceput ca Stoia e veriga slaba pe care procurorii DNA se bazau ca se va "sparge". Stoia e un tip uns cu toate alifiile, personaj cu inclinatii stranii si cu valente de turnator. Ca e si un idiot, se poate vedea din poza. Ce vreau sa spun: daca tot te-ai hotarat sa torni, nu te apuca sa razi manzeste sa te vada toata presa. Joaca teatru, pastreaza aparentele!

Fac o previziune: eu cred ca daca procurorii DNA vor obtine o declaratie "bogata" de la Stoia, va fi suficient si decisiv pentru ca dosarul sa fie trimis in instanta si Apostu condamnat in maxim cateva luni la ani grei cu executare. Nu mai e nevoie de alte probe, asta e Romania, o instanta va tine cont in mod cert ca un inculpat da in gat un alt inculpat.

4. Dar daca Apostu, abordand pragmatic propria sa problema, vazand un eventual denunt al lui Stoia, se decide sa faca si el o intelegere? Ce vreau sa zic. In acest rastimp, a trecut deja aproape o luna, primarul Clujului a avut timp sa adreseze o intrebare sau chiar doua acolo unde stia el ca trebuie adresate. Ceva de genul: "ba, ce se intampla, am gresit cu ceva? am suparat pe cineva?". Poate primi la randul sau mai multe raspunsuri: "Da, ba, ne-ai suparat, ai sarit calul, dar te ajutam, te scoatem la prima" sau "da, ba, ti-am tras-o si acolo o sa putrezesti". De scos, daca ar fi trebuit scos prin ceva "butoane", Apostu nu a fost scos.

E destul de clar: partidul s-a spalat pe labute, situatia lui e naspa spre dezastruoasa. In locul lui, m-as gandi si asa: "mi-au distrus imaginea/reputatia, mi-au terfelit cariera, m-au lasat balta, este posibil sa ma lase sa fiu eu exemplul, este posibil din imparat al orasului sa ajung temnitas la Gherla pe urmatorii 4-5 ani. Daaaa, asa deci? Ok, dar poate nu vreau sa fiu eu cel care inghite tot vibratorul, poate ma decid sa vorbesc! Daca as da la schimb cu libertatea mea lucruri mult mai interesante despre persoane foarte-foarte-sus-puse?"

Aici e o miza enorma. Caci daca Apostu se decide sa vorbeasca, magnitudinea implicatiilor declaratiilor sale il va rusina si pe Marmureanu. Din gura lui, detalii despre fapte de coruptie ale unor personaje sus-puse vor avea o greutate insemnata. Vor declansa UN CUTREMUR NEMAINTALNIT. Fiindca Apostu stie, acum tace, dar stie. Stie la ce presiuni a fost supus de-a lungul mandatului, ca doar n-a fost primarul comunei Savadisla, ci al celui mai important oras din afara Bucurestiului. Stie cine l-a sunat, stie ce a fost pus sa faca.

Inchei fara concluzii. Nu e cazul, am sentimentul ca lucrurile se vor schimba mult in viitorul apropiat. Asa cum ziceam, la Cluj inca se joaca. Se joaca carti mari si mici, pe mize imense. Aud tot felul de vorbe, e posibil ca in scena sa intre DIICOT pe un dosar intitulat "Stadionul".

Dar stiti de ce ma gandesc ca e foarte posibil ca Apostu sa inceapa sa vorbeasca? Fiindca stie ca pierdut aproape totul, dar ca nu si-a pierdut familia. Sorin Apostu e un tip care tine enorm, obsesiv, la copiii lui. Ii adora si il innebuneste gandul ca, de exemplu, nu va putea fi de Sarbatori, alaturi de ei. Perspectiva de a nu fi alaturi de ei inca mult timp de acum incolo il irita enorm. Se vede pe fata lui, e iritat, e nervos, e cu arcul tras.

I-as da un sfat lui Apostu, stiu ca va citi acest articol, chiar daca nu are acces la online, i-l va duce un avocat, cine stie?.

De fapt, nu. Nu-i dau un sfat. Ii trimit un banc dulce-amar.

- Care e asemanarea dintre snooker si sex?

- Atunci cand rosul blocheaza portocaliul, da la maro...

(Liviu ALEXA)

Comenteaza