Compania de Apă Someș S.A. extinde semnificativ producția de energie verde - anunț finalizare proiect

Compania de Apă Someș S.A. extinde semnificativ producția de energie verde - anunț finalizare proiect

Compania de Apă Someș S.A. a reușit să finalizeze cu succes un nou proiect destinat extinderii semnificative a producției de energie verde, prin contractul „Instalare centrală electrică fotovoltaică”.

Proiectul, cofinanţat din fonduri europene atrase de operatorul regional, a vizat instalarea de parcuri și respectiv centrale fotovoltaice în cadrul a șase obiective mari consumatoare de energie ale societății în județele Cluj și Sălaj și vor permite reducerea semnificativă a consumului energetic din surse convenționale poluante, înlocuindu-le cu energie verde din resurse regenerabile, care pot acoperi un procent semnificativ din nevoile acestor mari consumatori reducând major amprenta de carbon şi astfel impactul asupra mediului.

Valoarea totală a contractului de finanțare pentru proiectul „Instalare centrală electrică fotovoltaică” a fost de 23.412.104,98 lei cu TVA, iar finanțarea investiției s-a realizat după cum urmează: 94% din fonduri publice nerambursabile din care 85% din Fondul de Coeziune şi 15% din bugetul de stat.

Directorul General al Companiei de Apă, dr. ing. Călin Vasile Neamțu a declarat: “Finalizarea acestui proiect reprezintă un pas semnificativ în direcția angajamentului nostru de a deveni mai sustenabili și de a oferi soluții energetice mai curate comunității noastre. Suntem mândri să ne alăturăm eforturilor globale de minimizare a efectelor schimbărilor climatice și de reducere a amprentei de carbon.”

De aceste instalații au beneficiat: Stația de epurare a apei uzate Cluj-Napoca, Uzina de apă din Florești, Stația de captare - tratare apă din Bologa care deservește orașul Huedin, precum şi Stațiile de epurare a apei uzate din Zalău, Dej şi Gherla. Beneficiul secundar al acestei investiții este scăderea cheltuielilor de operare a acestor obiective ale Companiei, prin reducerea semnificativă a cheltuielilor de energie electrică.

Această investiție semnificativă continuă angajamentul și politica Companiei de Apă Someș S.A. de a deveni o Companie verde, prin adoptarea progresivă a tot mai multor tehnologii sustenabile, contribuind la reducerea amprentei de carbon și impactului asupra mediului înconjurător, minimizând astfel efectele schimbărilor climatice.

Reamintim că operatorul regional, Compania de Apă Someș S.A., utilizează deja extensiv și alte modalități de producere a energiei verzi regenerabile, prin microhidrocentrala de la Tarnița, prin construirea în prezent a celei de-a doua microhidrocentrale la Stația de tratare a apei de la Gilău, precum și prin producerea de energie electrică și termică din biogazul rezultat din procesul de epurare atât în județul Cluj, cât și în județul Sălaj.

 

Biroul Relaţii Publice

www.casomes.ro; email: cassa@casomes.ro

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană (UE) din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

Compania de Apă Someș S.A. extinde semnificativ producția de energie verde - anunț finalizare proiect

Comenteaza