Concert simfonic cu lucrări de Beethoven, Dvorák şi Glinka, la Casa Universitarilor

Concert simfonic cu lucrări de Beethoven, Dvorák şi Glinka, la Casa Universitarilor
Orchestra Filarmonicii "Transilvania", sub bagheta dirijorului Ferenc Gábor (Germania), alături de solistul la pian, Attila Székely (Germania) va susţine un concert simfonic, joi, la Casa Universitarilor.

Din programul concertului simfonica fac parte lucrările: Uvertura la opera „Ruslan şi Ludmila" a compozitorului Mihail Ivanovici Glinka, Concertul nr. 4 pentru pian în Sol major de Ludwig van Beethoven şi Simfonia a VII-a în re minor de Antonin Dvořák.

Născut în România, Ferenc Gábor şi-a început cariera muzicală ca violist. Între 1986 şi 1994, a fost membru al Israel Philharmonic Orchestra, fiind de atunci solo violist la Konzerthausorchester Berlin (fosta Berliner Sinfonie Orchester). Ca dirijor invitat, Ferenc Gábor a apărut pe scenele din toată lumea, dirijând diferite orchestre mari, ansambluri de operă, dar şi formaţii mai mici în diferite distribuţii. Amintim Bochumer Symphoniker, Berliner Sinfonie Orchester, Orchestra Naţională din Costa Rica sau Orchestra Filarmonicii „Transilvania".

Ca dirijor şi profesor la Hochschule für Musik „Hans Eisler" din Berlin, Ferenc Gábor se implică în proiecte în colaborare cu numeroase orchestre şi ansambluri de tineret, ca, de pildă, Jugendfestspieltreffen Bayreuth sau Landesjugendorchester NRW. Din 2002, colaborează constant cu Sinfonietta92 (una dintre cele mai interesante formaţii de tineret din Berlin), iar din 2004 cu Junge Deutsche Philharmonie.

Pianistul Attila Székely a început studiul la Liceul de Artă din Târgu-Mureş, la clasa profesorului Szönyi Zoltán, devenind în scurt timp premiant la olimpiadele naţionale. După absolvirea liceului, Székely Attila a fost admis la Academia de Muzică „Gh. Dima" din Cluj, la clasa prof. univ. dr. Adriana Bera, fiind ulterior laureat al Concursului „Fr. Chopin" de la Bucureşti (1999) şi al Concursului Internaţional „Jeunesses Musicales" (2000). Székely Attila a terminat cursurile de masterat la Academia de Muzică din Trossingen (Germania), la clasa prof. Tomislav Baynov.
Evoluţia sa artistică a fost impulsionată de renumiţi pianişti, cu care a intrat în contact la cursuri de măiestrie: Jenö Jando, Ferard Fremy, Malcolm Bilson, Gabriel Amiraş, Arkadi Sevidov şi Cordelia Höfer.

Concertul va avea loc la Casa Universitarilor, joi, de la ora 19.

 

Comenteaza