Mario Vargas Llosa, la Cluj: „Avem nevoie de salvatori, de descoperitori, de poeţi"

Mario Vargas Llosa, la Cluj: „Avem nevoie de salvatori, de descoperitori, de poeţi
Moment istoric pentru UBB: celebrul scriitor peruan Mario Vargas Llosa, câştigător al premiului Nobel pentru Literatură în 2010 este de ieri Doctor Honoris Causa al universităţii. "Este unul din cele mai importante evenimente din istoria noastră de aproape 450 de ani", a punctat rectorul Ioan Aurel Pop.

"Avem nevoie de salvatori, de descoperitori, de filologi, de poeţi", a spus Mario Vargas Llosa, în discursul rostit la ceremonia în care UBB i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa (DHC). Laureatul Nobelului pentru Literatură a vorbit despre vocaţia de scriitor, pe care a resimţit-o de când era foarte tânăr, a făcut o trecere în revistă a rolului povestitorului şi al scriitorului de-a lungul veacurilor şi şi-a manifestat mulţumirea pentru distincţia conferită de instituţie.

"Vă mulţumesc pentru acordarea acestui titlu. Sunt conştient că această distincţie a unei universităţi de prestigiu îmi impune şi o responsabilitate în privinţa muncii intelectuale şi a conduitei civice; voi face ce îmi stă în putinţă pentru a fi la înălţimea aşteptărilor şi pentru a nu-i dezamăgi pe cei care s-au gândit la a-mi acorda acest titlu", a precizat Mario Vargas Llosa, în deschiderea discursului său, rostit luni în Aula Magna a UBB, când i-a fost acordat titlul de DHC al universităţii clujene. Laureatul premiului Nobel pentru Literatură a ales să vorbească despre rolul scriitorului şi al povestitorului în comunităţi şi în societate din cele mai vechi timpuri până în prezent. "Acest DHC se datorează muncii mele de scriitor, vocaţiei pe care am resimţit-o de când eram foarte tânăr, să visez poveşti şi să le materializez prin intermediul cuvintelor. Ce a adus literatura, ce a adus ficţiunea, care este mama literaturii, progresului, civilizaţiei umane?", s-a întrebat retoric Vargas Llosa care a mărturisit că nu împărtăşeşte opinia conform căreia progresul civilizaţiei, ştiinţei, societăţii per ansamblu este conferit doar de specialişti, în sensul tehnic al cuvântului. "Avem nevoie de salvatori, de descoperitori, de filologi, de poeţi", a punctat scriitorul.

După încheierea ceremoniei, decanul Facultăţii de Litere, Corin Braga a sintetizat mesajul discursului laureatului Nobel, susţinut în limba spaniolă. "Domnul Llosa a vorbit despre faptul că încă din timpuri primitive existau povestitori care creau o lume securizantă, mai importantă, care îi ajuta să depăşească temerile vieţii; funcţia aceasta a literaturii şi a ficţiunii nu poate fi luată, ea rămâne", a explicat Corin Braga, conform căruia discursul lui Vargas Llosa este şi o pledoarie pentru literatură şi ficţiune ca expresie de libertate şi factori care împiedică manipulările politice, respectiv ideologiece. În laudatio, profesorul clujean a ilustrat personalitatea şi opera lui Mario Vargas Llosa, respectiv încercările criticilor de a-l încadra în anumite curente sau stiluri literare. "Vocaţia scriitorului este aceea de a spune poveşti, punerea în povestire, naraţiunea fiind o schemă antropologică, o modalitate umană de a conferi ordine şi a da sens lumii. Metafora cea mai puternică pentru vocaţia sa de prozator este oferită de Vargas Llosa în romanul <Povestaşul> - <El Hablador>. (...) Adevăratul povestaş este autorul însuşi", a menţionat Braga. De altfel decanul de la Litere a preferat ca în loc de a aminti pleiada de personalităţi care mai au titlul de DHC al universităţii clujene, să treacă în revistă numele unor universităţi din Peru, America Latină, America de Nord, Europa unde Mario Vargas Llosa este DHC.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop a vorbit despre importanţa deosebită a evenimentului de acordare a titlului de DHC scriitorului peruan. "Este poate cel mai important eveniment din istoria noastră postdecembristă, poate din întreaga noastră istorie, de aproape 450 de ani. (...) Clujul universitar şi România profundă se înclină astăzi în faţa tulburătorului său talent", a precizat rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, în deschiderea ceremoniei. Academicianul a precizat că Vargas Llosa este un scriitor universal "şi ca orice scriitor universal porneşte de la detaliul semnificativ, de la microcosmosul unei regiuni familiare, de la întâmplări trăite, cărora le dă anverguri cu totul surpinzătoare, inedite, profund schimbate, lumea din care se inspiră scriitorul este o margine a latinităţii, America de Sud, Peru, o margine recreată în romanele sale după exigenţele a ceea ce criticii numesc modernism şi post-modernism".

La ceremonia din Aula Magna a UBB au participat numeroase personalităţi, din mediul academic şi cultural, respectiv primarul Emil Boc.

Dialog Mario Vargas Llosa - Gabriel Liiceanu, marţi la Litere

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa va susţine marţi o conferinţă, sub forma unui dialog cu Gabriel Liiceanu, în amfiteatrul Mihai Eminescu al Facultăţii de Litere. Întâlnirea va fi proiectată în direct pe ecran şi într-un alt amfiteatru, respectiv în curtea instituţiei. Amintim, duminică, o piesă a lui Vargas Llosa, care se află la Cluj alături de soţia sa, a fost jucată pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.


Laureat Nobel pentru literatură în 2010

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia. primul său roman, "Oraşul şi câinii", aducându-i scriitorului peruan recunoaşterea imediată. Vargas Llosa a publicat o serie impresionantă de romane: Oraşul şi Câinii (1963), Casa verde (1966) Conversaţie la Catedrală (1969), Pantaleone şi vizitatoarele (1972), Mătuşa Julia şi condeierul (1977), Războiul sfârşitului lumii (1981), Istoria lui Mayta (1984), Cine l-a ucis pe Palomino Molero? (1986), Elogiu mamei vitrege (1988), Lituma în Anzi (1993), Caietele lui don Rigoberto (1997); Sărbătoarea Ţapului (2000), Paradisul de după colţ (2003), Rătăcirile fetei nesăbuite (2006) - încununate aproape toate cu premii literare, conform mediafax.ro. Scriitorului Mario Vargas Llosa i-a fost acordat în 2010 Premiul Nobel pentru Literatură pentru "cartografierea structurilor puterii".

 

 

Comenteaza