Volum despre schimbările din şase ţări comuniste, înainte de căderea regimului, lansat astăzi la Book Corner

Volum despre schimbările din şase ţări comuniste, înainte de căderea regimului, lansat astăzi la Book Corner
Volumul "Toamna naţiunilor", care surprinde schimbările din anii '80, din Polonia, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, România şi Bulgaria, va fi lansat astăzi de la ora 18, la librăria Book Corner din centrul Clujului.

Cartea "1989. Toamna naţiunilor", de Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz şi Paweł Ukielski, va fi lansată astăzi de la ora 18 la librăria Book Corner din Cluj-Napoca.

Traducerea volumului, apărut la editura Polirom, în 2013, este realizată de Vasile Moga, cu o prefaţă semnată de Stejărel Olaru.

Invitaţii evenimentului de lansare vor fi profesorii universitari Vasile Boari şi Virgiliu Ţârău. Discursurile autorilor vor fi traduse de Ioana Diaconu-Mureşan, lector de limbă polonă la Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză (Universitatea „Babeş-Bolyai).

"1989. Toamna naţiunilor, volum apărut în traducerea lui Vasile Moga şi cu o prefaţă semnată de Stejărel Olaru, prezintă schimbările care au început în Polonia, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, România şi Bulgaria în a doua jumătate a anilor ‘80 şi au culminat cu prăbuşirea sistemului comunist în 1989, accentul fiind pus nu atât pe evenimentele în sine, cât mai ales pe cauzele şi consecinţele acestora, pe studiul comparativ al sistemelor şi pe caracterul specific al schimbării din fiecare ţară. Autorii îşi sprijină cercetările pe două teze: incapacitatea economică a sistemului comunist şi faptul că impulsul către reformă nu a venit din interiorul ţărilor Europei Centrale şi de Est, ci dinspre Uniunea Sovietică. Importanţa lucrării este sporită de analiza traseului parcurs de aceste ţări în aproape un sfert de secol de evoluţie postcomunistă", menţionează reprezentanţii Book Corner, într-un comunicat de presă.

Cartea include capitole precum: Polonia: unde a început totul • Ungaria: schimbări nefinalizate • RDG: eşecul revoluţiei? • Cehoslovacia: implozia sistemului • România: un decembrie însângerat • Bulgaria: în căutarea unui sfârşit al comunismului.

 

Comenteaza