Marga și-a legat într-un volum toate intervențiile publice de la cârma ICR
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Oct 2013, 12:09
- Cultură
- Ascultă știrea

Cartea adună toate intervențiile publice pe care Andrei Marga le-a avut în perioada în care s-a aflat la șefia Institutului Cultural Român (IRC); (n.red. 11 septembrie 2012- 17 iunie 2013).
Cuvântul înainte a fost rostit de Octavian Hoandră, scriitor și editorialist la Ziua de Cluj. Acesta a făcut parte din echipa lui Andrei Marga de la ICR.
"Eu mă limitez să vă povestesc doar care era atmosfera în care echipa domnului Marga a preluat conducerea ICR. Acolo au avut loc niște demisii, urmau niște luni în care lumea nu știa încotro să o apuce și atunci, domnul Andrei Marga a gândit un proiect care se numea Sincronizarea Culturii Române, și care ar fi vrut cumva să înlocuiască un proiect în care ICR devenise un for de propabgandă de partid, în străinătate mai ales. Domnul Marga a vrut să deschidă ICR, atmosfera din interior era foarte tensionată. Schimbând optica și personalul s-a întâmplat ce vedeți acum. Domnia sa nu mai este la ICR", a spus Octavian Hoandră.
Andrei Marga a vorbit și el despre cazurile de defăimare pe care spune că le-a suferit la cârma ICR: presupusa nepoată angajată la institut sau rolul de informator al serviciilor secrete.
"Volumul cuprinde toate documentele și în timp se poate analiza. Dacă e vorba de personal, atunci am să amintesc ceea ce s-a întâmplat ieri. Singura profesoară de italiană din România, numită director adjunct la Veneția, a fost dată ieri afară pentru că trebuia pusă o pilă de la Ministerul de Externe", a spus Marga.
Revista de cultură Tribuna organizează între 18-20 octombrie evenimentul intitulat Zilele Revistei Tribuna, care se va desfăşura la Hotel Belvedere şi include simpozioane, lansări de carte şi dezbateri. Printre invitaţii de marcă din acest an se numără prozatorii Nicolae Breban şi D. R. Popescu, Acad. Alexandru Boboc, criticii literari Gheorghe Grigurcu şi Alex. Ştefănescu ş.a.
Sambata au fost lansate mai multe volume, printre care primul volum de poeme al lui Nicolae Breban, trei cărţi de şi cu Alex. Ştefănescu, studiul Filosofie şi muzică de Al. Boboc ori Sincronizarea culturii române - un proiect de Andrei Marga, ultimele două tocmai publicate la Editura Tribuna.
Astazi are loc ultima dezbatere a Zilelor Tribuna, Importanţa revistelor culturale publicate în format material în epoca internetului.