Trei instalații din origami cu mesajul "No Hate Speech", expuse în centrul oraşului

Trei instalații din origami cu mesajul
Trei instalații artistice vor fi expuse pe trei ziduri din Cluj-Napoca pentru a doua ediție e proiectului “Day 15” din cadrul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Tema în jurul căreia imaginile sunt realizate este "No Hate Speech"

Sunt trei imagini care încearcă să aducă în spațiul public mesaje concomitente cu cele ale mișcării, la nivel internațional, într-un mod creativ. Zidurile pe care acestea vor fi expuse se află pe străzile Constanța, Potaissa și în Piața Muzeului. 

Imaginile sunt realizate în întregime din forme de origami, care la rândul lor au fost confecționate de mai multe comunități locale: Institutul Confucius, Colegiul Tehnic Ana Aslan, Nepoți de Crăciun, Ion Agârbiceanu, Școala Specială, Liceul Teoretic Bathory Istvan, Liceul Tehnologic Alexandru Borza, Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca, Liceul pentru Deficienți de Auz, YouthBank România, Școala Gimnazială Ioan Bob, Cercetașii României, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Liceul Teologic Reformat, Incubator 107 Cluj, Liceul Tehnologic Special Samus, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Toate aceste școli și organizații au realizat împreună aproape 10.000 de origami. Pe lângă, la Casa TIFF, timp de nouă zile, au contribuit voluntari SHARE și nu numai la împăturirea hârtiei pentru origami, majoritatea tineri. Astfel numărul total de origami ajunge la 15.000.

Forma de origami aleasă este floare de lotus, care reprezintă puritatea minții și a limbajului. Acest simbol se aliniază perfect misiunii "No Hate Speech". Cea din urmă este o mișcare împotriva discriminării de orice fel și a discursului instigator, inițiată de Consiliul Europei. Programul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului este partener oficial al acestei mișcări, primul din România. 

Instalațiile artistice realizate în întregime din origmai reprezintă trei imagini, care au povestea lor în relație cu mesajele mișcării "Ho Hate Speech". Pe strada Constanța va fi expusa o lucrare care sugerează o transformare a discurului interpersonal. Pe strada Potaissa imaginea ia forma unei inimi, nucleul emoțional, moral, intelectual sau spiritual al ființei umane. Aceluia care face 1.000 de origami în formă de cocori i se va îndeplini o dorință. În Piața Muzeului va fi imaginea unui urs, care are o singură dorință, accea de "No Hate Speech".

Duminică, 15 februarie vor avea loc două evenimente dedicate temei în curs, menite să pună în discuție aspecte ce privesc discriminarea și discursul instigator. De la ora 16:00 se desfășoară, la Casa TIFF, World Cafe pe tema "bullying" în școli - proces conversațional în care fiecare contează. De la ora 19:00, tot la Casa TIFF va avea loc proiecția filmului "Valea plângerii" - documentar despre operațiunile de deportare a romilor din Transnistria.

Day 15 a debutat în luna ianuarie a anului 2015, cu tema „Literatura trăiește" prilejuită de celebrarea Zilei Culturii Naționale. Proiectul Day 15 este finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. 

Comenteaza