Micile festivaluri est-europene, preferatele criticilor de film

Micile festivaluri est-europene, preferatele criticilor de film
"La Cannes și la alte festivaluri de aceeași talie din Europa se înghesuie premierele. De cele mai mult ori ajungi să vizionezi foarte multe filme proaste. Prefer festivalurile mai mici, unde găsesc filme bune la care nu aș avea acces altfel", a mărturisit Neil Young, critic de film britanic și unul dintre membri juriului competiției Comedy Cluj.

Părerea îi este împărtășită de colegul său, criticul James B. Evans: ‘'Pentru noi, criticii de film, festivalurile din Europa de Est sunt ideale, pentru că aici reușim să descoperim producții care, din diferite rațiuni, sunt ignorate la festivalurile foarte mari. Acestea, cum este și Comedy, au șansa și libertatea de a face o selecție mai bună de proiecții. Au deja de unde alege". 

‘'Ca un exemplu concret, a fost prima oară în viață când am văzut un film din Malaezia. E șansa de a învăța cu adevărat lucruri noi despre cinematografia de azi'', a completat scenarista Allegra Houston.

"Dar mai este un aspect: accesul pe îndelete la o cultură nouă, la personaje noi. Nu sunt bodyguarzi peste tot, care să păzească vedete. Poți avea discuții lungi și interesante, liniștite cu diverși oameni, să cunoști, descoperi o lume nouă", a punctat Evans.

Cei cinci membri ai juriului se vor întâlni vineri seara pentru a stabili câștigătorii celei de-a șaptea ediții a Comedy Cluj  , care vor fi anunțate public în cadrul galei de închidere, ce va avea loc sâmbătă seara, la cinematograful Florin Piersic, începând cu ora 19:00.

Filmele care urmează să fie jurizate sunt "Cei ce salvează lumea" (r. Seng Tat Liew, 2014), "Din motive inexplicabile" (r. Gábor Reisz, 2014), "Cerise" (r. Jérôme Enrico, 2015), "Cetățeanul" (r. Jerzy Stuhr, 2014), "Escroc de meserie" (r. Ben Chessell, 2015), "O schimbare de linie" (r. Álvaro Fernández Armero, 2014), "Pentru țară și regină" (r. John Boorman, 2014) și "Otravă pentru șoareci" (r. Konstantin Burov, 2014).

Comenteaza