Serile Tarkovski, la Cinema Mărăşti

Serile Tarkovski, la Cinema Mărăşti
Două dintre filmele regizorului rus Andrei Tarkovski, unul dintre cei mai importanți cineaști ai tuturor timpurilor, vor fi proiectate la Cinematograful Mărăşti din Cluj-Napoca.

Miercuri, 24 februarie 2016, ora 17.00 - Andrei Rubliov (1966)

Filmul este o dramă cu caracter biografic, care prezintă viaţa pictorului de icoane din secolul al XV-lea. Filmul propune o meditaţie pe tema relaţiei dintre creatorul de artă în general, şi epoca în care trăieşte. În contrast cu personajul Andrei Rubliov, descrierea realităţilor Rusiei anilor 1.400 este crudă şi dramatică.

Joi, 25 februarie 2016, ora 17.00 - Călăuza (1979)

Asemeni filmului anterior al lui Andrei Tarkovski, "Solaris" (1972), "Călăuza" este o adaptare a unui roman științifico-fantastic foarte popular în țările Europei de Est ("Picnic la margine de drum" de Arkadi și Boris Strugatki) și folosește procedeele specifice genului - din nou un fenomen misterios, poate de origine extraterestră, care ar materializa dorințele cele mai intime ale exploratorilor săi păcătoși - pentru a pune întrebări fundamentale despre umanitate, memorie, dorință și disperare.

Andrei Arsenievici Tarkovski (n. 4 aprilie 1932, Zavrajie, Regiunea Kostroma, Rusia sovietică - d. 29 decembrie 1986, Neuilly-sur-Seine, lângă Paris, Franţa) a fost un regizor, actor şi scriitor rus. Este considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti ai erei sovietice şi ai întregii istorii a cinematografiei. Este înmormântat la cimitirul ortodox din Sainte-Geneviève-des-Bois.

A jucat un rol prim rang în dezvoltarea cinematografiei moderne, prin viziunea sa poetică şi studiul asupra timpului în film (dezvoltat teoretic în cartea sa, Sculpting in Time). Născându-se şi profesând într-un regim opresiv, Tarkovski s-a confruntat cu numeroase piedici de-a lungul carierei sale (care, de altfel, se limitează la 7 filme şi câteva scurt-metraje - în 27 de ani). Cu toate că Tarkovski nu-şi recunoaşte intenţia, câteva din filmele sale - Andrei Rubliov, Oglinda (film), Călăuza - conţin idei privite cu ostilitate de Uniunea Sovietică.

Invitați ai evenimentului clujean: Prof.univ.dr. Ovidiu Pecican, Lászlo Vadas, regizor, Oleg Ghilas, doctorand. Coordonatori: Lect.dr. Judit Bartalis-Bán, Prof. Ucu Bodiceanu. 

Intrare liberă. 

Comenteaza