Dublu concert la Filarmonica de Stat Transilvania: "Carmina Burana"

Dublu concert la Filarmonica de Stat Transilvania:
Celebra "Carmina Burana", de Carl Orff, sub bagheta tânărului dirijor Gabriel Bebeşelea, va avea două reprezentații, în 31 martie și 1 aprilie 2016, pe scena Colegiului Academic din Cluj-Napoca. Invitați speciali sunt soprana Rodica Vică, tenorul Ştefan von Korch, baritonul Adrian Mărcan, corul Cappella Transylvanica, dirijat de Cornel Groza şi Corul pentru copii "Junior Vip", dirijat de Anca-Mona Mariaş. Dirijorul Corului Filarmonicii este Cornel Groza. Din programul concertelor vocal-simfonice face parte și "Burlesca" în re minor pentru pian şi orchestră, de Strauss - interpretată de pianista Oxana Shevchenko.

Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", unde a studiat cu Petre Sbârcea, Gabriel Bebeşelea a urmat ulterior cursurile de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu Horia Andreescu, în prezent fiind doctorand al aceleiaşi instituţii, sub conducerea lui Dan Dediu. De asemenea, a urmat şi cursurile de masterat ale Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, sub îndrumarea profesrului Mark Stringer.

La doar 28 de ani, Gabriel Bebeşelea este recunoscut ca unul dintre „cei mai înzestraţi dirijori ai României ultimelor decade" (Jurnalul Festivalului „George Enescu", 2011). Recent câştigător al Competiţiei de Dirijat „Lovro von Matačić" de la Zagreb, Gabriel Bebeşelea este şi deţinătorul Premiului I la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales" din 2010. Imediat după acest concurs, a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2013/2014, a fost numit Dirijor Invitat Principal la Filarmonica din Sibiu, al cărei dirijor permanent a devenit în stagiunea 2014/2015. Este şi dirijor principal al Sibiu Youth Orchestra (al cărei director muzical a fost între 2006-2009). În anul 2009, Gabriel Bebeşelea a devenit Dirijorul Ansamblului Icon Arts, una dintre cele mai apreciate formaţii de muzică contemporană, cu care a concertat în România, la Helsinki şi în Festivalul „Enescu". Începând cu această stagiune, Gabriel Bebeşelea este şi dirijor principal al Operei Naţionale Române din Cluj.

Un punct de cotitură în evoluţia sa a fost marcat de bursa oferită, în 2011, de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, care i-a permis o rezidenţă la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Aici a avut ocazia să asiste la repetiţiile şi concertele susţinute de cei mai mari dirijori ai lumii muzicale, ca Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Philippe Herreweghe, David Zinman sau Eliahu Inbal.

În 2014, Gabriel a primit Premiul pentru cel mai bun dirijor al Operelor Naţionale Române. În luna decembrie a aceluiaşi an, a fost semifinalist al Competiţiei „Donatella Flick" organizată de London Symphony. În 2015, a fost selectat ca participant activ la cursurile a doi dirijori de renume mondial: Bernard Haitink (la Festivalul de la Lucerna) şi Kurt Masur (Aurora Classical Festival).

Gabriel Bebeşelea colaborează frecvent cu Filarmonica „George Enescu", Orchestra Naţională Radio, Opera Naţională Română din Bucureşti, Opera Maghiară din Cluj, Filarmonicile din Satu Mare şi Târgu Mureş.

În ambele seri, concertele vor începe la ora 19.00. Prețul unui bilet este de 20 de lei.

 

Comenteaza