Concert simfonic in memoriam Emil Simon, la Filarmonica din Cluj

Concert simfonic in memoriam Emil Simon, la Filarmonica din Cluj
Concertul simfonic dedicat memoriei dirijorului Emil Simon, eveniment ce-i readuce în faţa publicului clujean pe maeştrii Lawrence Foster şi Dan Grigore, va avea loc sâmbătă, 15 octombrie 2016, în cadrul festivalului Toamna Muzicală Clujeană.

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania" va interpeta, în primă audiţie absolută, lucrarea „Heraldica", compusă de Cornel Ţăranu. Pianistul Dan Grigore va interpreta Rapsodia pe o temă de Paganini, de Rahmaninov, iar seara se va încheia cu Suita nr. 3 pentru orchestră, în Sol major, de Ceaikovski, o lucrare de mare virtuozitate instrumentală.

Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster a beneficiat de îndrumarea unor dirijori de renume internaţional, ca Bruno Walter şi Karl Böhm, şi şi-a făcut debutul profesional la vârsta de 18 ani, la pupitrul unei orchestre de tineret numită Debut Orchestra, devenind ulterior Directorul Muzical al acesteia. Tot în aceeaşi perioadă, a devenit directorul Baletului din San Francisco, poziţie pe care a ocupat-o până în 1965. Între 1965 şi 1968, a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles, iar în 1969 a fost numit Dirijor Invitat Principal la Royal Philharmonic Orchestra.

Lawrence Foster a fost Directorul Muzical al Orchestrei Simfonice din Barcelona, al Orchestrei Naţionale a Cataloniei, al Filarmonicii din Monte Carlo, al Orchestrei Simfonice din Ierusalim, al Festivalului Muzical din Aspen, al Houston Symphony, al Orchestrei de Cameră din Lausanne, al Orchestrei şi Operei Naţionale din Montpellier. Printre orchestrele la pupitrul cărora s-a aflat, se numără Los Angeles Philharmonic, Orchestrele Simfonice din Montréal, Pittsburgh, Chicago, Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Copenhaga, Milano, München, Oslo, Ottawa, Paris, Stockholm, Sydney, Viena şi Zürich.

A dirijat cele mai importante opere ale lumii (ca cele din Los Angeles, Berlin şi Hamburg) şi numeroase orchestre de tineret. În urma celor zece ani petrecuţi ca Director Artistic şi Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian, Lawrence Foster a fost numit Dirijor Laureat al ansamblului. Cu această orchestră, s-a regăsit pe scene din toată lumea, incluzând Festivalul „George Enescu" din Bucureşti şi Festivalul de Vară din Bad Kissingen, şi a colaborat cu artişti de prim rang, ca Lang Lang şi Evgheni Kissin.

Din anul 2013, este Director Muzical al Operei şi al Orchestrei Simfonice din Marsilia. Printre angajamentele din stagiunea 2014/2015, s-au numărat concertele cu Orchestra Naţională din Lyon, Orchestra Filarmonicii din Copenhaga, Orchestrele Simfonice din Dallas, Montréal, Hong Kong, Orchestra Naţională Daneză, Orchestra Simfonică MDR din Leipzig, dar şi un concert la Festivalul de la Beijing.

Promotor neobosit al creaţiei lui George Enescu, Lawrence Foster a fost Directorul Artistic al Festivalului omonim de la Bucureşti între 1998 şi 2001. Ultima înregistrare cu lucrări ale compozitorului român - cu propria sa orchestraţie a Octetului de coarde -, în compania Orchestrei Filarmonicii din Monte Carlo, sub egida EMI, a fost lansată în anul 2009. În ianuarie 2003, a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural" în grad de Mare Ofiţer pentru promovarea muzicii româneşti.

Așezat de critica internațională în rândul marilor pianiști ai lumii, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio și televiziune, el este un reper de necontestat în spațiul cultural din ultima jumătate de veac. Din cauza constantului său non-colaboraționism, regimul comunist a făcut eforturi susţinute pentru a-l marginaliza, dar marele talent și personalitatea sa extrem de complexă l-au impus în elita culturii române încă din timpul dictaturii ceaușiste.

A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de școală, a format și îndrumat pianiști cu o solidă carieră internațională. Arta sa i-a adus prietenia și admirația numelor de frunte ale culturii - muzicieni, actori, poeți, scriitori, cineaști, filosofi - împreună cu care a realizat evenimente de neuitat. Fiind un puternic model moral, după 1989 a contribuit la momente de importanță istorică pentru reclădirea României.

Este Doctor Honoris Causa al Universității de Arte „George Enescu" din Iași, a primit prima distincție oficială din cariera sa din partea Guvernului Francez în 1999 - „Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor" - și a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Statului Român, Marea Cruce a Ordinului „Steaua României". Cu ocazia recentei sale aniversări, a fost învestit de către Majestatea Sa Regele Mihai cu titlul de „Pianist al Casei Regale" și i s a conferit decorația regală „Nihil Sine Deo".

Concertul simfonic va avea loc începând cu ora 19:00, pe scena Colegiului Academic.

 

Comenteaza