Mesaj de la TIFF: "Vrem o lege bună pentru cinematografie" FOTO

Mesaj de la TIFF:
O pancartă pe covorul roşu, mesaje ale regizorilor români premiaţi, un colaj foto, discursuri susţinute de Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, şi de Corina Şuteu, fost ministru al Culturii, şi o promisiune din partea actualului ministru. Numitorul comun: legea cinematografiei.

Toate aceste evenimente au avut loc în cadrul galei de închidere a ediţiei 2017 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), desfăşurată la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. 

"Domnul ministru, care este aici în sală, să susţină iniţiativa celor 450 de semnatari care adresează preşedintelui României o cerere de reîntoarcere în dezbatere publică a OUG 91/2016, o ordonanţă mult dezbătută cu profesionişti. Faptul că au semnat 450 de cineaşti înseamnă că exista un motiv pentru asta", a spus Corina Şuteu. "Este un text legislativ care credem că va îmbunătăţi şi va schimba în bine peisajul cinematografic românesc. Să sperăm că preşedintele se va întoarce cu un tonus ridicat din SUA", a punctat Tudor Giurgiu.

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a declarat că, indiferent de decizia preşedintelui Klaus Iohannis, el va iniţia o dezbatere publică pe marginea cinematografiei româneşti. "Nu ştiu dacă are loc cu OUG, dar îmi aduc aminte de o replică pe care am auzit-o într-un film pe care l-am văzut de multe ori - "Samuraiul" - "Nu există singurătate mai mare decât aceea a unui samurai, poate doar aceea a unui tigru în junglă. Poate. Şi vreau să spun foarte clar. Sunt de acord că trebuie o dezbatere reală despre cum putem îmbunătăţi, moderniza industria cinematografică românească. Avem nevoie de o legislaţie la nivelul lui 2017, dar într-o pălărie în care să încăpem toţi e nevoie de lucruri foarte clare şi transparente. Indiferent de decizia pe care o va lua preşedintele României, voi iniţia o dezbatere reală pe marginea cinematografiei româneşti".

Amintim că, la finele lunii mai 2017, ordonanţa de urgenţă nr. 91/2016, iniţiată de Corina Şuteu cu puţin timp înainte de terminarea mandatului cabinetului  DacianCioloş, ce viza schimbări majore în cinematografie, a fost respinsă de Camera Deputaţilor

Social-democraţii au motivat votul prin faptul că ordonanţa este prost concepută. Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a cerut plenului să retrimită la comisie ordonanţa, dar propunerea a fost respinsă.

Ulterior, 450 de cineaști, actori, critici, profesioniști din industria cinematografică au semnat o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis, prin care îi solicită acestuia să nu promulge legea de respingere a ordonanței de urgență nr. 91/2016, de modificare a legii cinematografiei, și să retrimită ordonanța spre dezbatere în Parlament. Printre semnatari se numără regizorii și producătorii Lucian Pintilie, Stere Gulea, Radu Jude, Nae Caranfil, Călin Netzer, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu, Alexandru Solomon, Paul Negoescu, Ada Solomon, monteuza Dana Bunescu, scenaristul Răzvan Rădulescu, directorii de imagine Marius Panduru și Vivi Drăgan Vasile, precum și actorii Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dragoș Bucur, Levente Molnar, Andi Vasluianu, Emilian Oprea, Dorina Chiriac, Marius Manole, Daniela Nane.

Printre modificările importante aduse de ordonanța nr. 91/2016 se numără oportunități sporite pentru tinerii cineaști și producători (prin introducerea unei categorii dedicate nu doar debutului, ci primului și celui de-al doilea film din carieră, și a unei categorii speciale pentru filmele de microbuget, sub 60.000 de euro), desecretizarea și asigurarea transparenței și echității în organizarea concursurilor de proiecte cinematografice pentru a crea condițiile esențiale bunei concurențe și încurajării performanței artistice, și finanțarea, în premieră, a accesibilizării filmelor pentru spectatorii cu dizabilități.

De asemenea, ordonanța oferă soluții concrete pentru deblocarea transmiterii sălilor de cinema către autoritățile locale pentru renovarea lor, finanțarea retehnologizării acestor săli și organizarea de programe cinematografice, precum și protejarea adecvată a patrimoniului cinematografic, prin schimbări aduse funcționării Arhivei Naționale de Film, susținerea proiectelor de restaurare și a arhivării filmelor contemporane.

TIFF a avorbat o nouă direcţie în acest an: business-ul cinematografic

"An de an sunt tot mai mulţi cineaşti preocupaţi şi interesaţi să vină la Cluj pentru filmări. Anul trecut l-am adus pe regizorul japonez Sion Sono (care a decis să își filmeze aici noua producție, "Tokyo Vampire Hotel" (un serial fantasy despre rădăcinile vampirilor din Transilvania și întâlnirea lor cu vampirii din Japonia, n. red.), anul acesta vedem ce a făcut Radu Mihăileanu cu "Povestea iubirii" (Filmările au avut loc la Cluj și București, Montreal, New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu din comuna Aghireșu și în mai multe locații din Cluj - sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Național, Parcul Central, Facultatea de Chimie).

De aceea, anul acesta, am marşat să aducem cât mai mulţi profesionişti, producători, oameni care să evalueze potenţialul zonei. Eu cred că, în 10-15 ani, ăsta e pariul meu, vom avea la Cluj al doilea cel mai mare centru de producţie de film din România. Există şi acest proiect Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative, am vorbit deja cu regizorul clujean Cristi Pascariu, care încearcă să vadă cum anume studioul poate fi valorificat, se fac paşi în zona asta", a explicat directorul TIFF.

O altă deschidere se pregăteşte pentru toamnă, tot la Cluj-Napoca. Mai precis, lansarea fondului de film, un proiect pe care Tudor Giurgiu l-a propus autorităţilor clujene încă din 2010.

Comenteaza