2.000 de oameni la conferinţa lui Llosa de la Litere. Au pus un televizor în curte pentru cei ce nu au prins loc în sală FOTO

2.000 de oameni la conferinţa lui Llosa de la Litere. Au pus un televizor în curte pentru cei ce nu au prins loc în sală FOTO
Peste 2.000 de persoane participă la conferinţa scriitorului peuran Mario Vargas Llosa de la Facultatea de Litere de la Cluj. Pentru alţi 1.000 de oameni aflaţi în curtea facultăţii, organizatorii au scos afară un televizior şi două boxe pe care se poate urmări în direct conferinţa.

Mario Vargas Llosa a fost primit în aplauzele publicului la conferinţa pe care o va susţine alături de Gabriel Liiceanu, cu tema "Am putea trăi fără să evadăm în fincţiune".

"Din cauza afluxului de persoane, am deschis sala Shakespeare şi un sistem de transmisie live în curte", a explicat Corin Braga, decanul Facultatii de Litere.

Conferinţa va fi urmată de o sesiune de autografe.

-  "Nu putem trăi fără ficţiune, dar trebuie să spunem că există ficţiuni şi ficţiuni; acelea care îmbogăţesc, cea literară şi cea care ne epuizează, mă refer la ficţiunea de la radio şi televizor", spune Llosa.

- "Telenovelele creaza o realitatea caricaturescă, artificială, paralelă, neconformă cu realitatea. Ficţiunea actuală e conformistă, promovată de puterile care ne doresc adormiţi. E interesantă tema erotismului. Acesta apare într-un moment problematic. Pe vremuri͵ se făcea dragoste asemenea copulaţiei animalice. Fantezia sensibilizează conversia unui act instinctiv, care se poate transforma͵ pin intermediul literaturii͵ într-un act artistic", a mai spus scriitorul peruan.

- "O societate care vrea să fie profund democratică are nevoie de individ cu spirit critic͵ care să nu facă parte din turmă. Aceştia pot fi formaţi prin intermediul literaturii. Nu aş vrea să se înţeleagă că o societate poate să evolueze doar prin nişte cititori foarte buni", a continuat Llosa.

- "Coreea de Nord şi Cuba au rămas două exemple patetice - anacronisme în lume. Nimeni nu crede că aceste ţări pot fi modele. Cel mai rău adversar al culturii (n.res. vorbind despre comunism) umane a fost înfrânt. Azi, bătălia pentru schimbare se dă din interiorul sistemelor. Există democraţii imperfecte, corupte, dar oamenii luptă din interiorul sistemelor. Corupţia e o boală de care suferă toate democraţiile din lume".

- "Capitalismul poate scoate ceea ce e mai rău din individ. Viaţa culturală şi religioasă e o contrapondere necesară într-o societate capitalistă. Marii bancheri au acţionat într-o manieră criminală în detrimentul populaţiei. Capitalismul are nevoie de fiscalizarea valorilor morale şi culturale. Aceasta e provocarea timpului nostru".

- "Romanul cel mai nou istoriseşte viaţa unui om de afaceri din Piua care se confruntă cu mafia".

Sesiunea de autografe a început în urmă cu 20 de minute, circa 500 de persoane stau a coadă.

Vom reveni.

Comenteaza