7 ani pentru reabilitarea Teatrului Național din Cluj-Napoca și 270 milioane euro
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Dec 2024, 15:00
- Cultură
- Ascultă știrea
Biroul de arhitectură se ocupă de documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) decisă de Ministerul Culturii. În 2025 ar urma să aibă loc licitația pentru execuția lucrărilor.
''Cu mândrie contribuim prin proiectare cu echipa K&K la elaborarea D.A.L.I. pentru reabilitarea Teatrului Naţional „Lucian Blaga“şi a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca! Clădirea, construită în 1906 de celebra firmă vieneză Fellner & Helmer, cu o capacitates de peste 1000 de locuri si trei randuri de loje, este unul dintre cele mai mai reprezentative edificii monumente arhitecturale ale Clujului. Ridicată în Piața Stefan cel Mare la nr. 20, construcția monument istoric are o istorie bogată, plină de evenimente care definesc pentru o anumită perioadă istoria urbei în care a fost clădită.
Fațada imobilului prezintă asemănări cu celelalte clădiri ale teatrelor proiectate de renumita firmă vieneză Fellner & Helmer din marile orașe europene. Cea mai mare asemănare o vedem cu teatrul „Wilam Horzyca” din Torun din Polonia, - orașul natal al marelui astronom Nicolaus Copernicus (1473-1543) - pe care l-au proiectat între anii 1903-1904 și cu teatrul „Ivan Vazov” din Sofia, Bulgaria, proiectat între 1905- 1956.
Transformând în realitate visul clujenilor, clădirea Teatrului Național a rămas pentru multă vreme cel mai modern edificiu închinat muzei Thalia din Ardeal. La mai bine de un secol de la inaugurare, acest edificiu are nevoie de o reabilitare substanțială pentru a-și păstra splendoarea.
Obiectivul principal al investiției este punerea în valoare a acestui imobil de patrimoniu prin lucrări de restaurare , reabilitare și consolidare integrală a imobilului, accentul fiind punerea în valoare a componentelor artistice specifice, optimizări funcționale, inclusiv actualizarea dotărilor și echipamentelor aferente imobilului.
Ne bucurăm să facem parte din acest proiect care va reda strălucirea unui simbol cultural al Clujului!'', transmit cei de la K&K.
Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii a semnat cu K&K contractul privind serviciile de elaborare a DALI pentru reabilitarea imobilului (n.red. septembrie 2024). Investiția este finanțată prin al treilea acord-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Acesta e destinat reabilitării patrimoniului construit și modernizării unor clădiri culturale din România. Contractul este de 198.686 euro, fără taxa pe valoarea adăugată. Prestatorul are obligația să o elaboreze în 120 zile de la data emiterii ordinului privind începerea proiectării.
Costul reabilitării se ridică la 270 milioane euro, din care 216 milioane euro (80%) provin din împrumutul de la BDCE și 54 milioane euro (20%), de la bugetul de stat. Proiectul este implementat de Ministerul Culturii, perioada fiind de 7 ani.