Video Foto Un roboţel „a dirijat” un concert caritabil din Cluj. Au cântat Călin Goia şi Flavius Buzilă

Un roboţel „a dirijat” un concert caritabil din Cluj. Au cântat Călin Goia şi Flavius Buzilă

Un roboţel îmbrăcat în costum popular românesc „a dirijat”, joi seară, pe scena Teatrului Naţional Cluj-Napoca, pentru prima dată în România, un concert caritabil în care au cântat soliştii trupelor Voltaj, Hara şi Semnal M.

Călin Baidoc, fondatorul firmei care a realizat roboţelul, a declarat, joi, la concertul „Poţi să visezi, poţi să faci”, organizat pentru copiii bolnavi de cancer, că roboţelul poate să dirijeze trei stiluri de muzică.

„Roboţelul, partea de jos, l-am importat din Danemarca, iar partea de sus am proiectat-o noi şi am realizat-o la o imprimată 3D, costul ridicându-se la 55.000 de euro. S-a plictisit să lucreze doar în industrie, astfel că ne-a zis că vrea să facă ceva mai frumos. L-am îmbrăcat în costum popular românesc, l-am învăţat să salute, să dea mâna şi să dirijeze, prima oară în România, trei stiluri de muzică – simfonică, rock şi tradiţională la concertul caritabil <Poţi să visezi, poţi să faci>, organizat pentru copiii bolnavi de cancer. Pentru că este la început, roboţelul l-a secondat pe dirijorul Răzvan Metea, de la care va învăţa pe baza inteligenţei artificiale şi a softurilor cu care este dotat”, a spus Baidoc.

Dirijorul Răzvan Metea, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, a afirmat că experienţa a fost interesantă. „E prima oară când dirijez alături de un roboţel, nu am mai făcut aşa ceva”, a spus Metea.

Solistul trupei „Hara”, Flaviu Buzilă, a declarat şi el că roboţelul dirijor se descurcă foarte bine. „Am întrebat dacă ştie să cânte şi cu vocea pentru că mă simţeam ameninţat, dar apoi m-am liniştit. În spectacolul nostru, tehnologia vine în sprijinul emoţiei, iar orice inovaţie ne ajută şi pe noi, prezenţa roboţelului motivând orchestra să cânte”, a spus Buzilă.

Pe scena Teatrului Naţional Cluj-Napoca au urcat Flaviu Buzilă, Călin Goia, Stefan Boldijar, soliştii trupelor Hara, Voltaj şi Semnal M, dar şi membrii Orchestrei Simfonice a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Un bilet la concert a costat 20 de lei, banii colectaţi urmând să fie direcţionaţi către o asociaţie care se ocupă de copiii bolnavi de cancer.

Comenteaza