Arta stradală românească, "culeasă" într-un album on-line. Ideea le aparţine unor clujeni

Arta stradală românească,
După decesul avangardei prin reducerea la un simplu curent estetic, generaţia tânără a trebuit să găsească o altă modalitate de a-şi exprima trăirile, de a se relaxa şi de a-şi elibera sentimentele faţă de viaţă şi societate, dar cu ecou. Aşa a apărut arta stradală (street art-ul).

Arta stradală nu înseamnă doar graffiti (Evident, primele mostre de artă stradală cu care românii marilor şi micilor oraşe s-a obişnuit încă de la Revoluţia din decembrie 1989 au fost grafitti-urile. În ultimii ani, acestea au trecut de la stadiul de mâzgălituri, la creaţii sofisticat-imaginative).

Arta stradală este arta urbană: un conglomerat de arte ce implică toate simţurile şi calităţile trupului ori ale minţii: street dance, breakdancing, muzică de tradă, teatru de stradă, instalaţii de stradă, fotografie sau sporturi de stradă, înseamnă vizibilitate (expunere şi recunoaştere) şi în acelaşi timp anonimitate (nu e nevoie de o semnătură sau de o figură umană pe lucrările stradale, ele sunt acolo pentru toţi cei care se regăsesc în tematica abordată).

În ultimii ani, arta stradală începe să capete recunoaştere şi în România (fie pentru că e un fenomen cool afară, fie pentru că oamenii au început să se identifice cu diverse lucrări şi fenomene neconvenţionale).

Clujul, punct de reper pentru arta stradală românească

Arta stradală/urbană se găseşte din plin şi la Cluj. Unde? Să amintim câteva exemple: Fabrica de Pensule (festivaluri de improvizaţie, ateliere creative de muzică ori drepturi cetăţeneşti, teatru neconvenţional cu publicul, expoziţii), Oraşul Vizibil (un conglomerat de instalaţii stradale ce vin să coloreze şi să înfrumuseţeze viaţa clujenilor), Scena Cetăţii (pe Cetăţuie), stencil-urile la colţ de stradă, flashmob-urile şi mai nou, cam toate formele de protest ce au avut loc în 2011-2012 în oraş (Stop Acta, marşul bicicliştilor clujeni, cea mai scurtă lansare de carte a jurnalistului Adrian Dohotaru etc).

Street Art România, pe Facebook

Pentru ca fenomenul să ajungă la publicul larg şi să fie pe deplin înţeles de acesta, nişte clujeni s-au gândit să culeagă arta stradală din România într-un album virtual pe Facebook.

"Pagina de Facebook "StreetArt in Romania" este locul în care vom prezenta majoritatea artelor urbane, atât legale, cât și cele produse pe căi ilegale. În jurul acesteia vom cuprinde toate activitățile întreprinse de artiști, dar nu numai de ei în mediul outdoor: de la teatru, muzică, sport și până la graffiti ori simple fotografii cu figuri cunoscute din fiecare oraș din România. Astfel, îi chemăm alături de noi pe toți cei apropiați mediului "streetart", pentru a ne susține și a ne completa cu materiale diverse pentru publicare. Proiectul nostru s-a născut din nevoia de a atrage laolaltă toate lumile care viețuiesc în mediul străzii, în cel underground, care necesită un drum mai lung până la cunoașterea lor de către publicul obișnuit", a declarat Mihai Hendea, fondatorul NIȘTE brand, marcă sub care s-a fondat "StreetArt in Romania".

Arta stradală se strecoară peste tot: este încurajată chiar şi de primarul Emil Boc

"Recunoaștem valoarea lucrărilor artistice de stradă și încurajăm dezvoltarea acestora, la fel cum sprijinim inițiativele de valoare din domeniile fotografiei, muzicii și a sporturilor de stradă. În cazul în care arta stradală se delimitează clar de vandalism sau astfel de abuzuri, artiștii urbani au sprijinul nostru pentru a se dezvolta creativ în Cluj-Napoca", a declarat primarul orașului, Emil Boc, vizavi de proiectul "StreetArt in Romania".

 

Comenteaza