Atenţie, motor, acţiune, începe TIFF 2016! Filmul lui Nae Caranfil, “6,9 pe scara Richter”, proiectat în premieră mondială în deschiderea festivalului clujean

Atenţie, motor, acţiune, începe TIFF 2016! Filmul lui Nae Caranfil, “6,9 pe scara Richter”, proiectat în premieră mondială în deschiderea festivalului clujean
Cel mai nou film al regizorului Nae Caranfil, “6,9 pe scara Richter”, va fi prezentat în premieră mondială în cadrul galei de deschidere a ediţiei din 2016 a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

O comedie „parţial realistă, parţial nerealistă", potrivit regizorului și scenaristului Nae Caranfil, "6,9 pe scara Richter" e povestea unui tânăr actor de teatru ce navighează cu greu între rolul complicat dintr-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți experții.

Însă adevăratul „cutremur" pentru el se dovedește a fi reapariția intempestivă a propriului său tată, după decenii de absență. Manipulator și amoral, acesta se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul şi bulversându-i complet existența.

Din distribuție fac parte actorii Teodor Corban, Laurențiu Bănescu, Maria Obretin și Simona Arsu. Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea, iar Cătălin Cristuțiu - montajul. O coproducție România-Bulgaria-Ungaria, selectată în 2014 la Berlinale Co-production Market, "6,9 pe scara Richter" este produs de Mobra Film, Korund-X Ltd. și Cinemafilm, cu sprijinul Eurimages, și va fi distribuită în România de Voodoo Films.

Proiecţia va avea loc vineri, 27 mai, la ora 21:45, în Piaţa Unirii, în prezenţa regizorului cunoscut şi pentru succesele românești "Filantropica" și "Restul e tăcere". Biletul de intrare la eveniment costă 30 de lei.


Gala de deschidere a festivalului va începe la ora 20:30 şi va include, printre alte surprize, un spectacol al renumitei trupei franceze Transe Express. Pionieri în street arts, dansatorii, acrobații și muzicienii francezi au avut spectacole în 80 de țări și au deschis, printre altele, Jocurile Olimpice din Albertville în 1992 și Cupa Mondială de Schi de la Val d'Isere (2009).

248 de producţii, dintre care 216 lungmetraje şi 32 de scurtmetraje, din 63 de ţări vor rula, în perioada 27 mai - 5 iunie, în cadrul TIFF 2016, la Cluj-Napoca. 20 de locaţii vor găzdui proiecţii şi evenimente speciale, Cinema Dacia, Someş Open Air, Castelul Banffy din Gilău şi Urania Palace fiind noile atracţii ale ediţiei cu numărul 15.

850 de invitaţi români şi străini vor ajunge în capitala Transilvaniei în perioada festivalului. Legendă a cinematografiei mondiale, sex simbolul anilor '50-'70, Sophia Loren va primi premiul pentru întreaga carieră. Actriţa italiană vine pentru prima dată în România. Premii speciale vor primi şi actrițele românce Carmen Galin și Lujza Orosz, dar şi producătorul lui „Mad Max", Iain Smith.

Nouă filme de debut, între care unul românesc, în cursa pentru Trofeul Transilvania

Competiția TIFF de anul acesta stă sub semnul diversității și inventivității, tinerii cineaști deconstruind ingenios convențiile genului horror, thriller, romance și western. Cele 12 filme care concurează pentru Trofeul Transilvania - realizate de regizori debutanți sau aflați la al doilea lungmetraj - vin din 16 țări: Franța, Tunisia, Belgia, Islanda, Danemarca, Australia, India, Bulgaria, România, Marea Britanie, Germania, Israel, Franța, Cambodgia, Spania și, pentru prima dată în istoria festivalului, din Vanuatu. Nouă dintre ele sunt filme de debut.

Juriul Competiției TIFF 2016 este format din Wieland Speck, directorul secțiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, Bill Guentzler, directorul artistic al Cleveland International Film Festival, actrița bulgară Margita Gosheva, premiată pentru interpretarea din The Lesson la TIFF 2015, regizorul polonez Tomasz Wasilewski, distins cu premiul de regie la TIFF 2014 pentru Floating Skyscrapers și prezent în programul de anul acesta cu "United States of Love" şi monteur-ul român Cătălin Cristuţiu.

Un bilet cumpărat în ziua proiecţiei costă 12 lei, în avans 10 lei şi 8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Accesul este gratuit la proiecţiile Someș Open Air (Parcul La Butuci) și Depozitul de Filme.

 

 

Comenteaza