Bani din capitală pentru cultura clujeană

Bani din capitală pentru cultura clujeană
Două reviste şi 25 de volume editate la Cluj vor beneficia de finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Câştigătoare sunt cinci edituri şi o instituţie locală.
Albume, monografii, studii critice, dicţionare şi cărţi de proză vor fi publicate de edituri sau instituţii clujene cu finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Sumele acordate în sesiunea de finanţare II/2010 variază între 2.300 şi 11.000 de lei. Editurile şi instituţiile clujene câştigătoare sunt Presa Universitară Clujeană, Koinonia, Korunk, Casa Cărţii de Ştiinţă, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) şi Limes.

Cărţile vor fi tipărite atât în limba română, cât şi în maghiară, iar unele volume cu autori clujeni vor fi publicate şi la edituri din alte oraşe ale României. Cea mai spectaculoasă apariţie editorială este albumul monografic dedicat regizorului Andrei Şerban, care a montat numeroase spectacole la Cluj în ultimii ani. Cartea, finanţată cu aproape 8.000 de lei, va fi publicată de Editura Koinonia, unde a apărut în 2008 şi albumul Teatrului Naţional din Cluj, “De la Shakespeare la Sarah Kane”. O altă ediţie monumentală, elaborată la Cluj, dar publicată de Editura Academiei Române, este “Dicţionarul maghiar-român”, în două volume, pregătit de cercetătorii Institutului de Lingvistică şi Istorie Literară “Sextil Puşcariu”. AFCN a alocat 6.300 de lei pentru acest titlu.

După numeroase proiecte monografice şi editare de CD-uri, CJCPCT Cluj va scoate pe piaţă un studiu despre “Icoana pe sticlă din Transilvania în secolele XVIII-XX” de Simona Teodora Roşca, finanţat de AFCN cu aproape 6.000 de lei. Mai multe studii de istoria artei pregăteşte şi Presa Universitară Clujeană, focalizată pe carte ştiinţifică. Aici vor apărea “Arhitectura religioasă a românilor din Transilvania în perioada interbelică” de Raluca Diana Băneasa sau “Presa şi bisericile româneşti din Transilvania (1865-1873)” de Mihaela Bedecean. Un titlu editorial inedit este “Dincolo de pragul morţii. Elemente de escatologie” al Simonei Ştefania Zetea. Cărţile de la Presa Universitară au fost finanţate cu sume între 3.000 şi 11.000 de lei.

Printre autorii clujeni care vor scoate cărţi la alte edituri, cu finanţare AFCN, se află istoricul Egyed Akos, care va publica la Pallas Akademia volumul “Ardealul între 1848-1849”, şi eseista şi poeta Lucia Dărămuş, al cărei volum “Mai mult decât psihoză” va fi publicat de Asociaţia Contemporanul. Revistele clujene “Korunk” şi “ArtAct magazine” au obţinut şi ele finanţare parţială de la AFCN. Din juriile celor două sesiuni de finanţare au făcut parte mai mulţi specialişti clujeni: scriitoarea Ioana Both, eseistul Alexander Baumgarten, poeta Laszlo Noemi sau Szep Gyula, directorul adjunct al Operei Maghiare.

Proiect pentru Transilvania

Cea mai consistentă “ofertă” literară este cea a editurii Limes, sprijinită pentru publicarea a nouă titluri. Printre acestea se află o “Antologie a prozei scurte transilvănene actuale” alcătuită de Ovidiu Pecican. “Este o antologie în două volume, de circa 1.200 de pagini, în care figurează cam 40 de prozatori transilvăneni”, spune editorul Mircea Petean. Printre ei se numără Ioan Groşan, Ana Blandiana, Ruxandra Cesereanu, Nicolae Balotă, Alexandru Vlad, Daniel Vighi. Editura Limes a lansat recent un proiect ambiţios, “Valori ale prozei artistice şi eseistice transilvane contemporane”, care a obţinut finanţare de la AFCN. Cele nouă titluri vor fi sprijinite cu circa 38.000 de lei.

Comenteaza