Ce planuri are noul şef al Operei din Cluj cu instituţia de cultură
- Scris de Mihai Prodan
- 17 Noi 2012, 16:41
- Cultură
- Ascultă știrea

"Mă interesează în primul rând nu păstrarea, ci creşterea nivelului prestaţiilor Operei", spune el. "Vrem să aducem opera mai aporoape de public, să creştem publicul şi să facem producţie pentru şcoli, în spaţii neconvenţionale".
În ce priveşte tradiţionala problemă cu sindicatul de la Opera Naţională, care l-a contestat ani de zile pe fostul director Rareş Trifan, scandalul culminând şi cu un proces penal, Budoiu spune că vrea să ajungă la liman cu sindicaliştii. "Una dintre problemele care au existat până acum în mod tradiţional e cea cu sindicatul; am să încerc din toate puterile să o rezolv, pentru că nu avem nevoie de aşa ceva mai ales în situaţia economică în care ne aflăm", spune Budoiu.
O altă problemă actuală a Operei, pe care Budoiu spune că vrea să o rezolve, este publicitatea "aproape inexistentă" care se face spectacolelor instituţiei de cultură. "Am avut un departament de relaţii publice aproape inexistent şi care în mod normal trebuia să se ocupe de relaţia cu instituţiile de învăţământ, inclusiv şcolile şi facultăţile, care ne dau mare parte din public. Am avut lacune foarte mari la partea de publicitate. Într-adevăr nu există fonduri special pentru asta, dar eforturi în această direcţie ar putea aduce opera în vizorul cetăţenilor", spune Budoiu.
În ce priveşte spaţiile neconvenţionale în care noul director ar vrea să organizeze spectacole, pe calapodul sporadicelor show-uri din piaţa Unirii, Budoiu nominalizează deocamdată doar parcul central din oraş. "Ce s-a întâmplat până acum ocazional, cu spectacole în pieţe sau la curtea muzeului, trebuie perpetuate, chiar dezvoltate şi avem planuri foarte exotice legate de asta. Vrem să profităm şi de parcul central. Vrem şi schimburi de experienţă cu manageri care au rezultate deosebite, cum ar fi Filarmonica din Timişoara, care are deja o tradiţie în organizarea de spectacole neconvenţionale. Acolo s-a făcut un spectacol şi într-o închisoare, dar chiar atât de departe nu vrem să ajungem. Dar să nu aibă lumea senzaţia că publicul elitist e singurul care are acces la operă şi că trebuie să fii mult prea pregătit pentru a avea acces la operă. În plus trebuie să ne gândim la publcul în formare, publicul tânăr şi foarte tânăr, care nu mai ştie ce înseamnă operă, nu are nici informaţii şi nici dorinţa de a merge la spectacole. Pentru aceştia vrem să organizăm spectacole de matineu, vrem să aducem interpreţi tineri de la Academia de Muzică pentru spectacole de tineret", adaugă tenorul.
Cine este Budoiu
Tenorul Marius Vlad Budoiu a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj, promoţia 1994. A studiat cântul cu tatăl său, baritonul Ion Budoiu, cu Edita Simon şi cu Gheorghe Roşu.
În 1995 a câştigat premiul I la concursul pentru tenori Traian Grozăvescu (Lugoj) şi la concursul Mozart (Cluj). În 1996 a câştigat premiul III la concursul de lied R. Schumann (Zwickau). De 16 ani predă la Academia de Muzică "Gheorghe Dima".