Centrul Cultural Clujean lansează o serie de sesiuni individuale de mentorat și sprijin dedicate artiștilor
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Ian 2025, 12:47
- Cultură
- Ascultă știrea

Centrul Cultural Clujean lansează o serie de sesiuni individuale de mentorat și sprijin dedicate artiștilor, operatorilor și managerilor culturali. Aceste sesiuni sunt gândite pentru cei care trec – sau simt nevoia să treacă – printr-un proces de auto-reflecție.
Programul abordează relația lucrătorilor culturali cu activitatea lor profesională, cu sectorul cultural și provocările sistemice aferente, precum și impactul acestor dificultăți asupra vieții personale și a sănătății emoționale și mintale. Sesiunile se vor desfășura online între februarie și iunie 2025. Programarea sesiunilor va fi stabilită de comun acord între fiecare participant/ă și mentor. Înscrierea se realizează prin formular până la 25 februarie 2025.
Re:form – un program experimental pentru regândirea muncii culturale
Cum ar fi dacă solidaritatea, incluziunea, empatia și respectul – valori promovate pri artă – ar deveni parte integrantă a vieții de zi cu zi pentru cei care lucrează în sectorul cultural?
Re:form este o inițiativă menită să creeze spații de reflecție, dezvoltare și testare a unor noi modele de lucru în sectorul cultural, bazate pe grijă individuală și colectivă, sănătatea și starea de bine a profesioniștilor, precum și echitatea ca principiu central al practicilor de lucru. Programul vine în întâmpinarea fragilității care definește munca în cultură, a vulnerabilității și a predispoziției la epuizare cu care se confruntă profesioniștii din sector.
În 2024 am inițiat un demers de reflecție colectivă constând în ateliere tematice, sesiuni de sprijin, un retreat dedicat artiștilor și operatorilor culturali, sesiuni individuale de mentorat, rezidențe artistice, un podcast și o conferință internațională. Prin acesta, adresăm necesitatea schimbării modului în care muncim și ne raportăm la munca noastră și facem pași înspre un mediu de lucru (mai) sănătos și sustenabil.
Vă invităm să citiți mai multe informații despre proiectul Re:form aici.
Cei patru mentori care vor deveni parteneri de dialog în cadrul sesiunilor de mentorat sunt Milica Ilic, Mahir Namur, Angelica Postu și Rarița Zbranca. Mai multe informații despre experiența fiecăruia dintre ei și despre posibile teme pe care le propun în cadrul sesiunilor, puteți citi aici.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.