Video Foto Clujul are un nou MUZEU! MINA Cluj, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, și-a deschis porțile

Museum of Immersive New Art, MINA Cluj, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, își deschide porțile pentru public vineri, 1 noiembrie 2024, la Cluj-Napoca. Noul muzeul al orașului se află într-o clădire industrială modernizată, cu o suprafață totală de 4.000 de metri pătrați, situată pe strada Orăștie nr. 10, și promite să pună Clujul pe harta internațională a destinațiilor de referință pentru pasionații de artă digitală și experiențe interactive.

Noul muzeu permanent al Clujului a luat naștere la inițiativa co-fondatorilor MINA, Museum of Immersive Arts din București, Sorina Topceanu și Andrei Nistor, împreună cu Teodor Negrea, om de afaceri clujean implicat în proiecte precum Electric Castle, Boiler Club și Form.

Joi seara, 31 octombrie 2024, cei trei au venit în fața a sute de clujeni și a autorităților locale și județene, cu o avanpremieră MINA Cluj, prin care au dorit să prezinte instalațiile interactive de new media art, ce explorează elemente primordiale precum apa, focul și pământul, creând o experiență multisenzorială care îmbină arta și tehnologia într-un mod inovator și captivant. Această serie de instalații este rezultatul colaborării dintre artiști vizuali și designeri și reprezintă o interpretare artistică a interacțiunii dintre forțele naturii și tehnologia modernă.

"Suntem bucuroși și mândri că avem ocazia să lansăm ce-l de-al treilea spațiu MINA, în cadrul căruia avem șansa de a experimenta arta prin spectacole imersive, cu proiecții 360, fie prin inserații de new media art, fie și printr-un spațiu dedicat copiilor - MINA Kids, unde tehnologia și joaca se îmbină pentru a stimula creativitatea'', a declarat  Sorina Topceanu, co-fondator MINA. 

Prezent la avanpremieră, primarul Clujului, Emil Boc, a trasmis celor prezenți că " trebuie să ne reîmprietenim cu natura și să ne împrietenim cu tehnologia".

"În primul rând, vreau să felicit această admirabilă echipă de tineri, care reușește niște lucruri fabuloase nu doar pentru Cluj, ci și pentru România, punând România și Clujul pe harta Europei. Ne arată că și aici, în acest colț al Europei, la Cluj sau la București, putem să avem artă de ultimă generație, putem să avem generații de oameni care au inovația în sânge și că și aici, la Cluj, putem să unim arta cu tehnologia. După părarea mea, în zilele de astăzi, trebuie să ne împrietenim cu natura și tehnologia. Trebuie să ne reîmprietenim cu natura, pentru că am distrus-o și acum ne arată că niciodată nu vom câștiga bătălia împotriva naturii, apropo de schimbările climatice și de nevoia de a promova tehnologii verzi, nepoluante, să avem o viață mai bună, fără să distrugem mediul din jurul nostru. Cealaltă componentă, tehnologia. Multă lumea a spus că niciodată arta nu se va întâlni cu tehnologia, iată că în vremurile în care trăim au un punct comun și avem șansa de a pune Clujul pe harta marilor orașe din Europa, care se bucură de un asemenea muzeu. Sunt convins că acest muzeu va deveni un element de referință în viața fiecărui clujean. Nici nu puteați găsi un alt loc mai bun în România, decât la Cluj, pentru că există aici această generație de tineri, de oameni care au creat Clujului așa cum este al astăzi, prin inovare. Am spus de multe ori că acest oraș este un Silicon Valley, nu neapărat în sensul fizic al cuvântului, deoarece Silicon Valley este un state of mind", a declarat edilul orașului.

"În MINA București suntem din 2023. Ne-am bucurat acolo de un număr covârșitor de vizitatori, peste 300.000 în ultimul an. În urmă cu 6 luni am început cel de-al doilea nostru proiect - MINA Pop-ul, un muzeu intinerat în Cluj și acum ne bucurăm să deschidem cel mai mare muzeu de artă digitală din Europa chiar în Cluj", a declarat  și Andrei Nistor, co-fonfator MINA. 

Teodor Negrea reprezintă partea clujeană a proiectului și dorește ca "arta să devină accesibilă într-un mod inovator, în care publicul nu doar să privească, ci să trăiască experiența artistică cu toate simțurile.”

Experiențe artistice și educative unice la MINA Cluj

Zona Imersivă: Zona în care publicul va putea explora spectacole dedicate unor artiști iconici și teme fascinante. „Monet: The Immersive Show”, o expoziție unică în România, aduce la viață lucrările celebrului Claude Monet prin proiecții 3D și 360°, iar „Cosmos – Descoperă tainele universului,” prezentat de Kaufland România, propune o călătorie captivantă prin misterele cosmosului, cu imagini de arhivă din misiunea cosmonautului Dumitru Prunariu.

MINA Kids: Spațiu educativ destinat copiilor între 3 și 12 ani, cu 15 instalații interactive care îmbină jocul cu învățarea. Printre acestea se numără „Doodle Magic Board,” un panou interactiv pentru explorarea Sistemului Solar, și „Space Jumper,” un set de trambuline care simbolizează planetele, un loc ce va oferi copiilor o experiență spațială interactivă unică.

Instalații de New Media Art: Seria de instalații interactive de new media art, prezentată de Schweppes, include reinterpretări digitale ale elementelor naturii - apa, focul și pământul. Fiecare cameră este amenajată pentru a oferi o atmosferă multisenzorială ce îmbină luminile, reflexiile și tehnologia de ultimă oră.

Zona de lobby: Neural Mirror și Form Cafe

Vizitatorii vor fi întâmpinați în lobby de Neural Mirror, o instalație interactivă ce utilizează inteligența artificială pentru a crea o experiență vizuală captivantă care reinterpretează percepția asupra propriei imagini. Neural Mirror transformă interacțiunea într-o formă de artă digitală dinamică și oferă un prim pas fascinant în călătoria imersivă trăită la MINA. Tot în lobby, Form Cafe va oferi un spațiu de socializare și relaxare, însoțind experiența vizuală și artistică a MINA Cluj.

Program și bilete

MINA Cluj este deschis de miercuri până duminică, iar biletele pentru spațiile și spectacolele imersive pot fi achiziționate pe www.minamuseum.com/minacluj/

Miercuri - Vineri: 12:00 - 21:00
Sâmbătă - Duminică: 10:00 - 21:00
Luni și Marți: Închis

Despre MINA - Museum of Immersive New Art

MINA, Museum of Immersive New Art, este un concept unic în România care aduce împreună arta și tehnologia într-un mod inovator. Cu locații permanente în București și Cluj, și prin proiectul itinerant MINA Pop-Up, care a vizitat orașe precum Iași și Timișoara, MINA oferă experiențe interactive și educative pentru toate vârstele, într-un mediu senzorial unic. În noiembrie 2024, MINA Cluj devine cel mai nou spațiu al MINA, dar și unul dintre cele mai mari centre de artă imersivă din Europa.

 

 

Comenteaza