Clujul se pregătește de bătălia finală pentru titlul de Capitală Culturală. Reuniune de lucru la București

Clujul se pregătește de bătălia finală pentru titlul de Capitală Culturală. Reuniune de lucru la București
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, participă astăzi la întâlnirea de lucru cu orașele preselecționate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România, la invitația Ministerului Culturii. Edilul este însoțit de Rarita Zbranca, manager cultural și memebru al asociației care se ocupă de candidatura Clujului. Întâlnirea se desfășoară la București, la sediul Bibliotecii Naționale a României.

Reuniunea constă într-o videoconferință la care participă Steve Green, președintele juriului de experți, Sylvain Pasqua, reprezentantul Comisiei europene, reprezentanții Ministerului Culturii  și ai celor patru orașe rămase în competiție: Cluj-Napoca, Baia Mare,  București și Timișoara. Obiectivul întâlnirii vizează informarea candidaților cu privire la pregătirea reuniunii de selecție, prin explicarea detaliată a raportului juriului și a recomandărilor formulate  de acesta.

Asociaţia Cluj-Napoca 2021 - Capitală Culturală Europeană, asociație responsabilă de candidatura orașului în competiția Comsiei Europene,  a anunțat, la finele lunii ianuarie, planul de bătaie și bugetul activităților pentru anul în curs, an decisiv.

Buget de 712.000 lei în 2016

În 2016, asociaţia estimează venituri de 712.000 lei (din care 500.000 lei fonduri publice, 122.000 lei cotizaţii, 90.000 sponsorizări), faţă de 309.150 lei în 2015 (venituri din activităţi fără scop lucrativ).

La capitolul cheltuieli, suma prevăzută este de 625.172 lei (din care 451.000 lei reprezintă salarii şi 32.000 lei bani pentru delegaţii, restul sumei fiind cheltuieli curente, evenimente proprii, materiale de promovare, etc.), dublu faţă de anul precedent: 341.757 lei.

Datoriile pe anul trecut ajung la suma de 55.427 lei.

Echipa în 2016: se alătură Tudor Giurgiu şi Florin Moroşanu renunţă la funcţia de director executiv

Începând cu luna februarie a acestui an, din echipa de execuţie vor face parte Rariţa Zbranca, Istvan Szakas (în locul său, în Consiliul Director va intra artisul platic Mihai Pop, care este manager al Galeriei Plan B, care funcționează în Cluj, în cadrul Centrului Cultural Fabrica de Pensule, precum și în Berlin), Tudor Giurgiu (directorul TIFF) şi Ştefan Teişanu (unul dintre fondatorii Jazz in the Park), care va fi şi noul director executiv al asociaţiei.

Astfel, cel care a dus Clujul în finala competiției naționale, Florin Moroșanu, va părăsi poziția de director executiv şi va ocupa în continuare funcția de președinte, funcție nou-creată pentru un mandat de 3 ani.

Ştefania Robu esze asistent manager, iar Miana Domide consultant juridic.

Activităţi pentru 2016: focus pe Someş

Pe lângă proiectele ce ţind de recomandările juriului (iniţierea platformei Business to Culture, conferinţe şi parteneriate internaţionale, implementare campanii de comunicare, etc), asociaţia clujeană va iniţia o campanie ce are în vizor Someşul. "Suntem susţinători aprigi ai proiectelor ce vizează amenajarea râului, malurilor Someşului, iar de anul acesta vom contribui şi noi. Evenimentul va avea loc într-un weekend, undeva în iulie-august", a precizat Florin Moroşanu.

Capitală Europeană cu buget de 35 milioane euro

Participarea municipiului Cluj-Napoca la programul UE ar urma să beneficieze de o finanţare de 35 de milioane de euro. Din această sumă, Primăria Cluj-Napoca ar urma să aloce, din 2017 până în 2022, 15 milioane de euro.

Până în 2019 ar urma să fie acordaţi câte 750.000 de euro anual, pentru ca în 2020 finanţarea să crească la 1,5 milioane de euro. În 2021, anul în care, în cazul în care Clujul câştigă titlul, se vor aloca 7,5 milioane de euro pentru sprijinirea proiectului, în timp ce în 2022 vor fi date alte 3,75 de milioane de euro.

Cele 15 milioane de euro devin accesibile doar dacă oraşul va câştiga acest titlu, fiind o garanţie în faţa juriului internaţional privind determinarea autorităţilor de a implementa proiectul. Suma reprezintă rezultatul unei analize comparate a bugetelor alocate de către oraşe candidate la titlu şi acoperă cheltuielile de implementare a programului de candidatură.

În cei şase ani menţionaţi, Consiliul Judeţean Cluj va aloca 6 milioane de euro: câte 375.000 din 2017 până în 2019, 750.000 în 2020, 3,5 milioane în 2021 şi 625.000 în 2022. Alte 1,5 milioane de euro vor fi atrase de la UE, iar sponsorizările vor însuma 2,5 milioane de euro.

Guvernul României urmează să-şi anunţe în curând contribuţia financiară, se preconizează 10 milioane de euro.

Astfel, bugetul total de 35 de milioane de euro se împarte în trei categorii, urmând să acopere în primul rând costurile programului cultural, mai apoi cheltuielile pentru marketing şi comunicare, iar la final cele cu angajaţii şi colaboratorii, respectiv cele administrative şi logistice.

Asociaţia Cluj-Napoca 2021 - Capitală Culturală Europeană a anunţat încă din martie 2015 principalele teme ale programului de candidatură. Acestea sunt 9 la număr: satul transilvan, creativitatea socială, interculturalitate, Someș de la Vest la Est, Youth Legacy, artele spectacolului, centru european de artă contemporană, Cluj Media City, Treasure Cluj. Prezentarea pe larg AICI.

La început de septembrie, experţii din juriul competiţiei europene vor face o vizită de 9 ore la Cluj-Napoca. La finalul lunii va fi desemnat orașul cștigător. 

În 2021, titlul de Capitală Culturală Europeană va fi deţinut de un oraş din România şi unul din Grecia, cât şi de un oraș din statele candidate sau potențial candidate la UE, desemnarea acestui oraș fiind realizată printr-o competiție paralelă. În 2007, Capitala Culturală Europeană a fost Sibiul.

 

 

Comenteaza