“Şcoala de la Cluj”, desant la Budapesta

“Şcoala de la Cluj”, desant la Budapesta
31 de artişti clujeni şi 17 instituţii de cultură din Cluj împart Palatul Artelor din Budapesta până în 1 iulie: “Şcoala de la Cluj” în artă contemporană, una dintre cele mai bune din lume.

Directorul Palatului Artelor din Budapesta, Gabor Gyulas, a venit ieri la Cluj ca să-i laude pe artiştii clujeni, după ce instituţia a organizat o expoziţie exclusiv cu lucrări ale artiştilor clujeni, pe care o va vernisa mâine.

"Nu cunosc nici un alt oraş care să fi produs o asemenea explozie de artă şi să fi intrat în circuitul internaţional; e un fenomen care merită prezentat", spune el, adăugând că numeroase dintre exponate au fost aduse din colecţii sau expoziţii din Europa de Vest.

Curatorul expoziţiei este Judit Angel, originară din Arad. "Credinţa sa a fost că arta contemporană clujeană, după anul 2000, s-a ridicat la un nivel apreciat pe scară mondială", spune Gabor la Cluj, într-o prezentare a expoziţiei. "Cred că acest fenomen format la Cluj e unul unic. Degeaba am vrea să prezentăm arta contemporană din alte oraşe, mai mari, pentru că nu există o linie artistică atât de prounţată ca cea de la Cluj", mai spune directorul Palatului Artelor. În opinia sa, nici măcar arta din Bucureşti nu e comparabilă cu cea de la Cluj. "Cunosc şi scena de la Bucureşti, am fost acolo, dar din punctul de vedere al artei contemporane Clujul este un loc mult mai interesant decât Bucureştiul", adaugă el.

Gabor Gyulas spune că arta contemporană din Cluj are două particularităţi - "e în dialog autonom cu trendurile artei moderne, nu copiază tendinţele, ci iniţiază dialogul cu acestea" şi dovedeşte consecvenţă în temele abordate. Unul dintre artiştii clujeni din expoziţie, Zsolt Berszan, tratează acelaşi subiect - moartea - de 10 ani. "Sunt întrebări care se pun şi la Budapesta, şi la Amsterdam. Dar adevărul e că majoritatea expoziţiilor de artă contemporană sunt foarte plictisitoare. Dacă mergi la Praga, ştiu cărui trend aparţine un artist, iar aceeaşi tendinţă o găsim şi în alte ţări. Dar e extraordinar să vezi la Cluj că lucrările artiştilor creează întrebări", spune Gabor.

"European Travellers: Art Work from Cluj" va fi deschisă de mâine până în 1 iulie şi prezintă lucrări publicate în magazinul cultural Idea.art+society, publicaţia online Version, la fundaţiile de artă contemporană Tranzit House, Fabrica de Pensule, Bazis contemporary art platform, D Media şi Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca. Artiştii deja consacraţi pe plan internaţional, a căror valoare este susţinută şi de lucrările expuse ce provin din colecţii occidentale şi care reprezintă "şcoala clujeană" la expoziţia "Călători în Europa", sunt Marius Bercea, Zsolt Berszán, István Betuker, Mihuţ Boşcu, Răzvan Botiş, Mircea Cantor, Radu Comşa, Csaba Csiki, Duo van der Mixt, Oana Fărcaş, Adrian Ghenie, Simon Cantemir Hauşi, Mihai Iepure Gorski, István László, Victor Man & Anna-Bella Papp, Szilárd Miklós, Dénes Miklósi, Alex Mirutziu, Nita Mocanu, Ciprian Mureşan, Cristian Opriş, Cristi Pogăcean, Victor Răcătău, Cristian Rusu, Şerban Savu (foto), Leonardo Silaghi, Mircea Suciu, Péter Szabó, Sergiu Toma, Gabriela Vanga şi Szabolcs Veres.

Galeria de Artă din Budapesta, numită şi Palatul Artelor, este una dintre cele mai importante instituţii ce acţionează pe scena artelor vizuale contemporane din Ungaria. Este amenajată într-un edificiu istoric al Budapestei vechi de o sută de ani.

Rectorul Universităţii de Artă şi Design, Radu Solovăstru, a declarat recent într-un interviu pentru ziuadecj.ro că "şcoala de la Cluj" este cea mai bună din ţară. "Peste hotare aud de şcoala de la Cluj, dar nu şi de cea de la Bucureşti", a spus el.

 

 

Comenteaza